Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ

Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου

Εργάζομαι στα «Χανιώτικα νέα» από τον Ιανουάριο του 1999. Εντεκάμισι χρόνια! Κατά συνέπεια, αισθάνομαι τα γραφεία της εφημερίδας, στο εμπορικό κέντρο «Ερμής», στην οδό Μπουνιαλή 11 – 19, ως το επαγγελματικό μου «σπίτι», στο οποίο έχω ζήσει συγκλονιστικές στιγμές. Mεγάλες χαρές, αλλά και μεγάλες λύπες.

Από το περασμένο Σάββατο, που εγκαινιάστηκε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, στις εγκαταστάσεις του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Αγία Σοφία», στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου, έχω την αίσθηση -αν και, ομολογουμένως, είναι πολύ νωρίς ακόμη- ότι «απέκτησα» και επαγγελματικό… εξοχικό! Ένα χώρο υπερσύγχρονο, λειτουργικό, στον οποίο δίνεται η δυνατότητα -σε όλους τους δημοσιογράφους της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας- να γινόμαστε καλύτεροι. Να μαθαίνουμε καινούρια πράγματα. Να ενημερωνόμαστε για τις εξελίξεις στον χώρο του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης. Να επιμορφωνόμαστε. Διότι, κακά τα ψέματα. Οι εξελίξεις τρέχουν με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Και όποιος αδυνατεί -εσκεμμένα ή μη- να τις παρακολουθήσει, μένει πίσω, απομονώνεται, χάνει έδαφος στον σκληρό και ιδιαιτέρως απαιτητικό επαγγελματικό στίβο της δημοσιογραφίας.

Η έμπνευση…

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου έγιναν ιδιαιτέρως εύστοχες επισημάνσεις. Για το Ινστιτούτο, για τους πρωτεργάτες του εγχειρήματος, για τον ρόλο των δημοσιογράφων στο σημερινό γίγνεσθαι, για την ανάγκη κοινής συμπόρευσης όλων των εκδοτών της ελληνικής περιφέρειας. Καταγράφω ορισμένες από αυτές, αντί δικών μου σχολίων και παρατηρήσεων. Αξίζει να τις διαβάσετε…

? «Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι μία πρόβλεψη και έμπνευση που έγινε πριν από το πρόβλημα για το πρόβλημα».

Άννα Διαμαντοπούλου,
υπουργός Παιδείας,
Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

? «Ο περιφερειακός Τύπος είναι φορέας έκφρασης της αγωνίας και των αγώνων σε κάθε τοπική κοινωνία. Είναι χώρος προτάσεων για τα αναγκαία, αλλά και αντιστάσεων στην εγκατάλειψη και την ολιγωρία. Είναι μοχλός στη διακίνηση απόψεων, προτάσεων και ιδεών. Είναι εκκολαπτήριο λύσεων και στήριγμα της Δημοκρατίας. Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, όπως κάθε άλλη δραστηριότητα, έτσι και στον Τύπο -ιδίως στον περιφερειακό- τα προβλήματα είναι αυξημένα. Έχω την πεποίθηση ότι το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου που εγκαινιάζουμε σήμερα θα λειτουργήσει προς αυτές τις κατευθύνσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Θα εργαστεί για την ενίσχυση της αντοχής του χώρου και την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος. Αυτό τον σημαντικό ρόλο καλείται να εμπνεύσει, συντονίσει, ενισχύσει, καθοδηγήσει και στηρίξει το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου».

Δημήτρης Σιούφας,
πρώην πρόεδρος
της Βουλής των Ελλήνων

? «Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση αυτά που δεν μπορεί να κάνει το κέντρο να τα κάνει η περιφέρεια. Ο Γιάννης Γαρεδάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου με πείθουν απόψε ότι ακούγεται μια ανεξάρτητη φωνή από τον χώρο της ενημέρωσης. Και σε αυτό το τραγικό τρίγωνο, κέρδος, εξουσία, ΜΜΕ, εμείς οι δημοσιογράφοι που είμαστε εδώ έχουμε την αισιοδοξία ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της η ενημέρωση, γιατί την έχει ανάγκη ο κόσμος».

Δημήτρης Τσαλαπάτης,
δημοσιογράφος,
πρώην πρόεδρος ΠΟΕΣΥ

? «Οι δημοσιογράφοι του τοπικού Τύπου είναι πραγματικά ηρωικές μορφές της ενημέρωσης. Κάνουν πολλά πράγματα σε ελάχιστο χρόνο και οφείλουν να τηρούν όλες τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας. Η εκπαίδευσή τους, η οποία είναι αναγκαία, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν σκεφθούμε τι σημαίνει ένας δημοσιογράφος μιας μικρής εφημερίδας σε μια μικρή επαρχιακή πόλη να θέλει να εκπαιδευτεί. Να θέλει να διαθέσει χρόνο και χρήμα για να επιμορφωθεί και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Για όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα είναι σχεδόν αδύνατο. Εδώ, λοιπόν, το Ινστιτούτο μπορεί να παίξει καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο. Για την επιμόρφωση των δημοσιογράφων και βεβαίως με πολλούς τρόπους, γι’ αυτό που λέμε μικτή επιμόρφωση, πλέον, που είναι η εξ αποστάσεως, η σεμιναριακή, τα καλοκαιρινά σχολεία, μια σειρά από μέσα που μπορούν να επιμορφωθούν οι δημοσιογράφοι».

Άννα Διαμαντοπούλου,
υπουργός Παιδείας,
Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

? «Ο Γιάννης Γαρεδάκης έχει δύο χαρακτηριστικά. Είναι δημιουργικός και ανιδιοτελής. Το δεύτερο δίνει μεγάλη σημασία στο πρώτο. Και το λέω αυτό γιατί έχει μια εξαιρετική εφημερίδα, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερα να εκπαιδεύσει το προσωπικό του ή ακόμη και να προωθήσει κάποιες καινοτομίες. Το κάνει αυτό γιατί χρειάζεται στον επαρχιακό Τύπο. Το χρειαζόμαστε όλοι μας στον επαρχιακό Τύπο. Μας είναι απαραίτητη η διαπαιδαγώγηση όλων μας. Ο περιφερειακός Τύπος ασκεί και διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας, όταν βέβαια κάνει τη δουλειά του σωστά. Γιατί υπάρχουν δυστυχώς και άσχημα παραδείγματα. Και πολλές φορές αυτή η διαπαιδαγώγηση έχει επιπτώσεις στην κοινωνία. Την ανεβάζει».

Γιάννης Λασκαράκης,
γενικός γραμματέας Συνδέσμου
Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων

? «Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο του επαρχιακού Τύπου είναι μαζί σας. Ότι μέσα στη γενική μας τάση να συγκρουόμαστε σε όλους τους χώρους, να μη δημιουργούμε πουθενά ομάδες, οι οποίες είναι αποφασισμένες, χωρίς εξαιρέσεις, να προχωρήσουν μπροστά, ότι στον χώρο του επαρχιακού Τύπου, που είναι πολλές εφημερίδες με πολλά προβλήματα, αλλά και μεγάλη προσφορά ότι όλες είναι εδώ και είναι μαζί σας. Γιατί θεωρώ ότι μία πανεθνική υποστήριξη μπορεί να δώσει αποτελέσματα, που θα αποτελέσουν τον μπούσουλα και για πολλές άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες».

Άννα Διαμαντοπούλου,
υπουργός Παιδείας,
Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

? «Το Ινστιτούτο είναι μια πραγματική κοιτίδα του μέλλοντος, καθώς έννοιες όπως η έρευνα η διά βίου μάθηση, οι νέες τεχνολογίες και μάλιστα στον τόσο ευαίσθητο χώρο του Τύπου, αυτές οι έννοιες βρίσκουν πλέον ένα πολύ ζεστό σπίτι στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου».

Γιώργος Πετρουλάκης,
γενικός γραμματέας
Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

… και η μιζέρια

Για το τέλος, άφησα όσα ανέφερε ο κ. Γαρεδάκης για τη… δυστοκία στην εξεύρεση κτηρίου στα Χανιά, που θα στέγαζε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου! Αξίζει να τα διαβάσετε. Είπε, λοιπόν, ο κ. Γαρεδάκης:

«Οταν ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή και πήραμε την έγκριση από τη γενική συνέλευση να γίνει το Ινστιτούτο στα Χανιά είχα την εντύπωση, επειδή γνωρίζω καλά τα των Χανίων, ότι θα βρίσκαμε πάρα πολύ εύκολα ένα χώρο, στον οποίο θα στεγαζόταν το Ινστιτούτο χωρίς πολλές συζητήσεις. Ήξερα ότι υπάρχουν πολλές σφραγίδες και Διοικητικά Συμβούλια. Και ήλπιζα ότι θα ανταποκρίνονταν θετικά στην πρότασή μας για να λειτουργήσει το Ινστιτούτο σε κάποιο χώρο, που τους περισσότερους μήνες του χρόνου παραμένει κλειστός. Προσπαθήσαμε, αλλά βρήκαμε κλειστές τις πόρτες. Θεωρούσαν ότι ήταν ιδιωτική υπόθεση. Υπόθεση του Γαρεδάκη. Εκείνες τις μέρες, μέρες απελπισίας, με τον φίλο τον Νίκο Παπαδάκη, διευθυντή του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος”, συζητούσαμε το θέμα και μου είπε ότι είχε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί για το Ινστιτούτο ο χώρος του ιδρύματος “Αγία Σοφία”. Ο χώρος αυτός τότε ήταν όχι σε καλή κατάσταση, δεν είχε την υποδομή για να γίνει οτιδήποτε. Βρήκα πολύ ωραία την ιδέα. Ο Νίκος Παπαδάκης ζήτησε την έγκριση του σεβασμιώτατου, πρώην Κισάμου και Σελίνου, Ειρηναίου, ο οποίος δέχθηκε ασμένως να μας παραχωρηθεί το κτήριο. Διότι το κτήριο αυτό το έχτισε ο σεβάσμιος αυτός γέροντας και εμπνευσμένος ιεράρχης».

Αυτά είπε ο κ. Γαρεδάκης. Περιγράφοντας, κομψά θα έλεγα, τη μιζέρια μας και την κακομοιριά μας. Σήμερα, πάντως, είναι πλέον ξεκάθαρο σε όλους ότι η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι μια… ιδιωτική υπόθεση. Είναι υπόθεση των εκδοτών και των δημοσιογράφων όλων των περιφερειακών Μέσων Ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας. Αλλά και υπόθεση των Χανιωτών και των Κρητικών, που μόνο κερδισμένοι μπορεί να είναι από τη λειτουργία του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου. Και χαίρομαι που σε τούτη την πόλη υπάρχουν άνθρωποι, όπως ο κ. Νίκος Παπαδάκης, που μπορούν να αντιληφθούν τις εξελίξεις. Άνθρωποι που μπορούν να ζουν και να δουν πέραν από τον μικρόκοσμό τους. Άνθρωποι που κατάλαβαν, προσέφεραν και συνέβαλαν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην επιτυχία του εγχειρήματος. Σε όλους αυτούς αξίζουν θερμά συγχαρητήρια.

«Εχω την αίσθηση ότι τώρα που φτάσαμε στα εγκαίνια αρχίζουν τα πάρα πολύ δύσκολα, για τη συνέχιση, για την υλοποίηση των στόχων του Ινστιτούτου», σημείωσε ο κ. Γιάννης Γαρεδάκης. Εύχομαι, από καρδιάς, να διαψευστεί…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα