Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, Καλημέρα!
ΑΓΚΑΛΙΑ με το σώμα του καλοκαιριού τα παιδιά από σήμερα! Τα σχολεία κλείνουν και το υπέροχο βιβλίο της φύσης είναι ήδη ανοιχτό. Καλή ανάγνωση, παιδιά!
ΚΑΝΕΙ κρύο, κάνει τσίφι/ για το δόλιο το κοτσίφι! Για να ξορκίσω τον επερχόμενο ή τον επελθόντα καύσωνα το γράφω. Ο καθείς και τα ξόρκια του.
“ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ Επαρχιακού Τύπου, (ΙΕΤ) εργαλείο ποιοτικής δημοσιογραφίας και πολυφωνικής δημοκρατίας, σ’ ένα συνεχώς εξελισσόμενο επάγγελμα και μεταβαλλόμενο κόσμο”. Το θέμα της ραδιοφωνικής εκπομπής “Κρήτη – Ευρώπη” που μεταδόθηκε την περασμένη Παρασκευή (6 – 7 μ.μ.) από τις συχνότητες της ΕΡΑ Χανίων και της ΕΡΑ Ηρακλείου με αφορμή τα εγκαίνια του Ινστιτούτου. Εν είδει πανηγυρικού εσπερινού. Ιερουργούντος όπως πάντα του φίλου μου του Ηρακλή Γαλανάκη.
Η ΕΙΔΗΣΗ είναι ζόρικη υπόθεση. Κοντά σ’ αυτό κι εκείνο που είπε ο αντιπρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ο Δημήτρης ο Τσαλαπάτης. Την είδηση πρέπει να την δίνεις αργότερα! Από τις φράσεις που ακούστηκαν στα εγκαίνια του Ινστιτούτου και μου έμειναν.
ΣΑΒΒΑΤΟ όσοι πήγανε στους Άγιους Πάντες πέρα/ οι τυχεροί περάσανε μιαν όμορφη ημέρα. Κι αυτό γιατί όπως συμπληρώνει εκπροσωπώντας τους? άτυχους ο μαντιναδολόγος της στήλης, ο Ηλίας ο Σταματάκης: Το Ινστιτούτο, φίλοι μου, Τύπου εγκαινιάσαν/ και όσοι δεν επήγανε δεν ξέρουνε τι χάσαν!
ΘΕΡΜΟ καλοκαίρι, θερμότερο φθινόπωρο, θερμότατος χειμώνας. Από άλλο ανέκδοτο αυτό. Μπορεί, ωστόσο, να θεωρηθεί και σαν άσκηση για τα παραθετικά των επιθέτων.
ΛΕΙΠΕΙ η άνοιξη, ε; Ατμός θα ‘χουμε γίνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ε.Κ.Υ. (Εθνικής Καταστροφολογικής Υπηρεσίας) μέχρι τότε.
ΔΥΟ ποδοσφαιρικές ενδεκάδες, (είκοσι δύο είναι, ζωή να ‘χουν) μπορούν να σχηματίσουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που βρίσκονται αυτές τις μέρες στα μέρη μας. Δεν παίζουν, και λόγω μουντιάλ ένα δίτερμα, λέω εγώ, και να μας αφήσουν ήσυχους;
ΑΦΟΥ φάγαμε δύο γκολ από τη Νότια Κορέα, γιατί να μη φάμε τέσσερα από τη Νιγηρία; Ο απαισιόδοξος. Αφού φάγαμε δύο γκολ από τη Νότια Κορέα, γιατί να μη βάλουμε εμείς δύο στη Νιγηρία; Ο αισιόδοξος. Αφού φάγαμε δύο γκολ από τη Νότια Κορέα, γιατί να μη φάμε ένα και να βάλουμε ένα στη Νιγηρία. Ο? προβλέπων το αποτέλεσμα του περί ου ο λόγος αγώνα.
ΓΙΑΝΝΗ Γ. Χρηστάκη, επιτ. σχολικό σύμβουλο – συγγραφέα: Όχι, δεν ήταν έκπληξη για μένα, ότι το νέο σου, το 21ο αν θυμούμαι καλά, βιβλίο σου με τίτλο “Στα φτερά του ονείρου”, είναι νουβέλα. Ξεχειλίζει το λογοτεχνικό τάλαντο και στα ιστορικά και στα παιδαγωγικά σου βιβλία.
Ο ΔΙΟΓΕΝΗΣ πρόσεξε κάποτε ένα μικρό παιδί να πίνει νερό από μια πηγή με τα χέρια του. Πέταξε τότε το κύπελλο λέγοντας: “Αυτό το μικρό παιδί με νίκησε στο θέμα της απλότητας”.
“Παιδί με το γρατσουνισμένο γόνατο/ κουρεμένο κεφάλι, όνειρο ακούρευτο,/ ποδιά με σταυρωμένες άγκυρες/ μπράτσο του πεύκου, γλώσσα του ψαριού,/ αδελφάκι του σύννεφου!/ Κοντά του είδες ν’ ασπρίζει ένα βότσαλο/ άκουσες να σφυρίζει ένα καλάμι/ τα πιο γλυκά τοπία που γνώρισες,/ τα πιο χρωματιστά/ βαθιά – βαθιά ο αστείος περίπατος του σπάρου,/ ψηλά-ψηλά της εκκλησίτσας το καπέλο/ και πέρα – πέρα ένα βαπόρι με φουγάρα κόκκινα?”
Από το ποίημα “Σώμα του καλοκαιριού” του Οδυσσέα Ελύτη.
ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα