Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ:
Πλήγμα στην ανάπτυξη
οι αλλαγές για Τράπεζες
Βιέννη
Τρεις ποσοστιαίες μονάδες από το παγκόσμιο ΑΕΠ και σχεδόν δέκα εκατομμύρια θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να στοιχίσουν κατά τη διάρκεια της επομένης πενταετίας οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του τραπεζικού τομέα, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής. Το Ινστιτούτο, που εκπροσωπεί περισσότερες από 400 επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, υποστήριξε ότι μέτρα όπως η αύξηση των επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών και της φορολογίας, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται θα μπορούσαν να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα στην αναπτυξιακή διαδικασία Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν στις ΗΠΑ, την Ευρωζώνη και την Ιαπωνία θα μπορούσε να υποχωρήσει κατά 0,6% ετησίως από το 2011 έως το 2015 και κατά μέσο όρο 0,3% στη δεκαετία έως το 2020, υποστήριξε το Ινστιτούτο με μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα στη διάρκεια σύσκεψης στη Βιέννη. “Το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής καλεί τους συμμετέχοντες στην επικείμενη Σύνοδο της G 20 και τις διεθνείς νομοθετικές και εποπτικές Αρχές να αξιολογήσουν προσεκτικά το περιεχόμενο, το χρόνο και την ισομέρεια των προτεινόμενων αλλαγών του θεσμικού πλαισίου, έχοντας υπόψη την ενδεχόμενη αρνητική επίδρασή τους στην οικονομική δραστηριότητα”, δήλωσε ο Γιόζεφ Άκερμαν, διευθύνων σύμβουλος της Ντόϊτσε Μπάνκ και πρόεδρος του Ινστιτούτου. Η οικονομική επίπτωση θα ήταν περισσότερο εμφανής στην ευρωζώνη όπου η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα μειωνόταν κατά 0,9% ετησίως έως το 2015. Στις ΗΠΑ η αντίστοιχη επίπτωση θα ήταν της τάξης του 0,5% και στην Ιαπωνία 0,4%, σύμφωνα με το Ινστιτούτο. Αντίστοιχα, οι μεταρρυθμίσεις θα σήμαιναν 9,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας λιγότερες στη διάρκεια της επομένης πενταετίας, προειδοποίησε το Ινστιτούτο.

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΣΚΑ
Η Σλοβενία προειδοποιεί
για νέο βέτο
Λιουμπλιάνα
Η διαμάχη μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας στο θέμα της επαναλειτουργίας της τράπεζας Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα (LB), στην Κροατία, μπορεί να έχει αποτέλεσμα την άσκηση βέτο εκ μέρους της Σλοβενίας στο κλείσιμο σημαντικών κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις του Ζάγκρεμπ με την Ε.Ε., δήλωσε ο εκπρόσωπος του σλοβενικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Μίλαν Μπάλαζιτς.
Σε συνέντευξη στη σλοβενική εφημερίδα «Finance», ο κ. Μπάλαζιτς είπε ότι το θέμα πρέπει να έχει επιλυθεί προτού η Σλοβενία αποδεχθεί το κλείσιμο του διαπραγματευτικού κεφαλαίου ανταγωνιστικότητα στις ενταξιακές διαβουλεύσεις Κροατίας – Ε.Ε.
Το σλοβενικό υπουργείο Οικονομικών επανέλαβε, ότι το θέμα του χρέους της Λιουμπλιάνσκα Μπάνκα για τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα εκτός Σλοβενίας, σε πρώην δημοκρατίες της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να εξεταστεί από την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, που εδρεύει στη Βασιλεία.
Αντιδρώντας σε δημοσιεύματα των κροατικών ΜΜΕ, το σλοβενικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι η Λιουμπλιάνα θεωρεί ότι το θέμα των καταθέσεων σε συνάλλαγμα, είναι θέμα διαδοχής της Πρώην Γιουγκοσλαβίας και πρέπει να διευθετηθεί στη Βασιλεία.

ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ
Ερευνα για τις συνεχείς αυτοκτονίες
Πεκίνο
Επίσημη έρευνα διεξάγουν οι Αρχές της Κίνας για τις πρόσφατες αυτοκτονίες στο εργοστάσιο της γιγαντιαίας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρονικών συσκευών “Foxconn”.
Μια σειρά 10 αυτοκτονιών εφέτος στο συγκρότημα της Foxconn ώθησε πολλούς να στρέψουν το βλέμμα τους στην Hon Hai Precision Industry Co Ltd, την εταιρεία από την Ταϊβάν που κατασκευάζει και συναρμολογεί το iPhone και άλλα προϊόντα για την Apple και έχει επίσης στο πελατολόγιό της γνωστές εταιρίες του χώρου της πληροφορικής, όπως η Dell Inc και η Hewlett – Packard Co.
Ο υφυπουργός Ανθρωπίνων Πόρων και Κοινωνικής Ασφάλισης Ζιανγκ Σιαοτζιάν, είπε ότι το πόρισμα της κυβερνητικής έρευνας για τις αυτοκτονίες θα “δοθεί στην δημοσιότητα”. Άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί πως οι αυτοκτονίες ήταν απλώς σύμπτωμα του αυξημένου εργασιακού στρες στα εργοστάσια της Foxconn κοντά στη Σένσεν, όπου δουλεύουν περίπου 400.000 άνθρωποι.
Οι οικογένειες των αυτοχείρων εργαζομένων και άλλοι εκτίμησαν ότι τα εξαντλητικά ωράρια και οι σκληρές μέθοδοι διοίκησης της επιχείρησης συνέβαλαν καθοριστικά στις αυτοκτονίες. «Τα συμβάντα στη Φόξκον δεν είναι μόνο ζήτημα εργασιακών σχέσεων, υπάρχουν πολλαπλές αιτίας», δήλωσε ο Ζιανγκ στον Τύπο.
«Υπάρχουν τα προβλήματα εταιρικής διοίκησης, τα ψυχολογικά προβλήματα των νεαρών εργαζόμενων. Όλο αυτό προκλήθηκε από πολλαπλούς παράγοντες», συνέχισε.
Τις 10 αυτοκτονίες και τις δύο απόπειρες στα εργοστάσια της Φόξκον ακολούθησαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε εργοστάσια στην επαρχία Γκουάνγκντονγκ και αλλού. Ο Ζιανγκ απέρριψε την εκτίμηση ότι η Κίνα αντιμετωπίζει ένα “κύμα” εργατικών διεκδικήσεων και ταραχών και χαρακτήρισε «πολύ φυσιολογικό» οι εργαζόμενοι να προβάλουν αιτήματα. «Ένα πρόβλημα είναι αυτό που είναι. Δεν είναι τα πάντα ένα κύμα», είπε.
Η Φόξκον προχωρά σε μαζικές προσλήψεις νέων εργαζόμενων σε εργοστάσια που βρίσκονται σε άλλες επαρχίες της Κίνας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα