Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Γλυπτό από σκουπίδια
του Θερμαϊκού

Θεσσαλονίκη
Ενα ξεχωριστό γλυπτό κοσμεί από χθες την παραλία της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας μήνυμα αφύπνισης στους πολίτες της συμπρωτεύουσας για τη μόλυνση στον Θερμαϊκό κόλπο. Το γλυπτό δημιουργήθηκε από καροτσάκια σούπερ μάρκετ, ποδήλατα, αγροτικά μηχανήματα, λάστιχα, λαμαρίνες, σιδηρικά κάθε είδους, σχοινιά και δίχτυα, όλα τους καλυμμένα από βρύα, κοράλλια, όστρακα, ακόμη και καβουράκια, όλα “αλιευμένα” από τον Θερμαϊκό. Πρόκειται για δημιουργία μιας ομάδας καλλιτεχνών του 2ου Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών και των σπουδαστών Ινστιτούτου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) της πόλης, οι οποίοι επέλεξαν ως “πρώτη ύλη” τα σκουπίδια, που ανέσυραν από τον βυθό του Θερμαϊκού Κόλπου εξήντα περίπου δύτες από σαράντα αλιευτικά σκάφη. «Πρόκειται για μια συμβολική κίνηση που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους αλιευτικούς συλλόγους της περιοχής του Θερμαϊκού με σκοπό να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος», ανέφερε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, συγχαίροντας την πρωτοβουλία της Αντινομαρχίας Αλιείας, του Γραφείου Νεολαίας της Νομαρχίας και των Συλλόγων. «Στο πλαίσιο της δουλειάς μας συναντούμε πολλές φορές σκουπίδια στον βυθό», σημείωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Αλιευτικών Συλλόγων Μείζονος Θεσσαλονίκης, Νέας Μηχανιώνας και Αγγελοχωρίου, Κώστας Χορίκης. Τόνισε μάλιστα ότι οι αλιευτικοί Σύλλογοι έχουν πραγματοποιήσει άλλες δύο φορές καθαρισμούς του βυθού. «Συναντούμε ό,τι πιο περίεργο μπορείτε να φανταστείτε, από πλαστικές σακούλες, μπουκάλια και σίδερα, μέχρι λεκάνες τουαλέτας, λάστιχα, αυτοκίνητα και κάδους απορριμμάτων», είπε. Σε ό,τι αφορά δε την κατάσταση κάτω από την επιφάνεια των υδάτων του Θερμαϊκού Κόλπου, οι δύτες δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι δεν είναι και τόσο άσχημα τα πράγματα, καθώς, όπως ανέφεραν, ο βυθός δεν καλύπτεται από βούρκο.
“Τίποτα δεν πάει χαμένο”
Μια άλλη περιβαλλοντική δράση έλαβε χώρα και πάλι στη Θεσσαλονίκη. Χάρτινες κούτες, αλουμινένια κουτάκια και πλαστικά μπουκάλια άφησαν, για λίγο, στην… άκρη τη «συμβατική» τους χρήση και μετατράπηκαν, με τη βοήθεια παιδιών και ενηλίκων, σε κοσμήματα, αεροπλανάκια, ακόμη και ρομπότ, στη διάρκεια του εικαστικού εργαστηρίου «Κάντο Αλλιώς», που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της έκθεσης ανακυκλωμένης τέχνης με θέμα «Τίποτα δεν πάει χαμένο». Όπως είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Εύη Παπαβέργου, η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν τα παιδιά, τα οποία, με πρώτη ύλη αντικείμενα, όπως χαρτιά, πλαστικά μπουκάλια και κουτιά, έκαναν δημιουργικές μεταποιήσεις, με βασικό «εργαλείο» τη φαντασία τους.

ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
Αυξάνεται ο αριθμός
των ειδικών φρουρών

Αθήνα
Την αύξηση του αριθμού των ειδικών φρουρών αποφάσισε η ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, κατέθεσαν για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία στο Ε? Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο αυξάνονται κατά 500 οι οργανικές θέσεις των ειδικών φρουρών.
Σύμφωνα με το σχέδιο Π.Δ., οι συνιστώμενες θέσεις «καλύπτονται από επί θητεία προσωπικό ειδικών φρουρών» Από το σχέδιο Π.Δ. προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 4.050.000 ευρώ περίπου για το έτος 2010, 9.470.000 ευρώ περίπου για το 2011, 9.850.000 ευρώ περίπου για το 2012, 9.750.000 ευρώ περίπου για το 2013, 10.700.000 ευρώ περίπου για το 2014 και 11.050.000 ευρώ περίπου για το 2015.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Στους πολίτες το Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά

Αθήνα
Στη διάθεση των πολιτών παραδόθηκε χθες το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο του Σχοινιά, στο πλαίσιο της επιλογής κυβέρνησης και ΥΠΠΟΤ να σταματήσουν τα Ολυμπιακά Ακίνητα να είναι κτήρια κουφάρια και να γεμίσουν ζωή, χάρη στην ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.
Στην ομιλία του ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος επεσήμανε ότι το άνοιγμα του κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά στο κοινό είναι μόνο η αρχή μιας σειράς ενεργειών με στόχο τη μεταολυμπιακή αξιοποίηση των ολυμπιακών Ακινήτων. Είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου που περιλαμβάνει παρεμβάσεις στον Άγιο Κοσμά, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού, στο Ολυμπιακό Κέντρο Άνω Λιοσίων, στον Ολυμπιακό Πόλο του Φαλήρου, στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ.
Στόχος της κυβέρνησης, όπως είπε ο υπουργός, είναι να κλείσουν οι «μαύρες τρύπες» στον αστικό ιστό που δημιουργήθηκαν από την εγκατάλειψη των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Να επιστρέψουν με διάφορους τρόπους οι χώροι αυτοί στους πολίτες και να αποτελέσουν πηγές ανάπτυξης για την πόλη.
Στις εκδηλώσεις για το άνοιγμα του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρομίου παραβρέθηκαν πέραν του Παύλου Γερουλάνου, ο υφυπουργός Γιώργος Νικητιάδης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Πάνος Μπιτσαξής και ο γενικός γραμματέας Τουρισμού Γιώργος Πουσσαίος. Παράλληλα μεγάλη ήταν η συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής με τις οικογένειές τους καθώς και αθλητών και πρωταθλητών της κωπηλασίας, του κανόε – καγιάκ και του Μαραθωνίου.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η κοινωνία διεκδικεί
πρώην στρατόπεδα

Θεσσαλονίκη
Με μουσική, χορό, ζωγραφική και δεκάδες δρώμενα «πλημμύρισε» χθες το πρώην στρατόπεδο «Παύλος Μελάς», στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, που διοργανώνει, για πέμπτη, συνεχόμενη χρονιά, η μη κυβερνητική οργάνωση «Παιδιά Εν Δράσει».
Με τίτλο «Ευχαριστούμε που Ενοχλείτε», το Φεστιβάλ που ξεκίνησε προχθές και ολοκληρώθηκε χθες, «αναδεικνύει το θέμα των πρώην στρατοπέδων της πόλης, που χρόνια τώρα δεν έχουν αποδοθεί στις τοπικές κοινωνίες και παραμένουν εγκαταλελειμμένα», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα