Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΛΟΓΩ “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ”

“Καυτός” θα είναι ο μήνας Ιούλιος για πάνω από 80.000 δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα κληθούν μέσα σε διάστημα ενός μηνός να επιλέξουν σε ποια νεοσυσταθείσα (από τον “Καλλικράτη”) υπηρεσία θα ήθελαν να μεταταγούν, προτού το πράξουν έτσι και αλλιώς μέσω των υποχρεωτικών μετατάξεων που θα ακολουθήσουν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, από 1 Ιουλίου με σχετική εγκύκλιο η κυβέρνηση θα θέσει σε ισχύ μια πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρόνια επιχείρηση ανακατανομής του προσωπικού, η οποία εκτιμάται ως σαφές μήνυμα μεγάλων αλλαγών και ανακατατάξεων στον δημόσιο τομέα. Εκτός των υπηρεσιακών αναγκών που θα καλύψει, στόχο έχει να στείλει και μήνυμα προς την τρόικα και τους ξένους δανειστές ότι είναι αποφασισμένη να πετύχει σημαντική εξοικονόμηση δαπανών.
Οι μόνιμοι υπάλληλοι των Δήμων, των Νομαρχιών και των Περιφερειών θα πρέπει να δηλώσουν ως τις 31 Ιουλίου σε ποια (υπό μεταφορά) υπηρεσία θα ήθελαν να εργαστούν στο μέλλον. Οι θέσεις που δεν θα καλυφθούν από τις εθελοντικές μετατάξεις (και εκτιμάται ότι θα αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία), θα στελεχωθούν με την υποχρεωτική μετακίνηση του προσωπικού.
Αυτή θα ξεκινήσει την 1η Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος Σεπτεμβρίου του 2010. Και τούτο για τον επιπρόσθετο λόγο ότι έναν μήνα πριν από τις δημοτικές εκλογές «παγώνει» οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή στους ΟΤΑ.
Στόχος της επιχείρησης αυτής είναι οι νέες αυτοδιοικητικές αρχές, οι οποίες θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους στις αρχές του 2011, να βρουν πλήρως στελεχωμένες τις υπηρεσίες τους. Η τοποθέτηση του προσωπικού δεν θα πραγματοποιηθεί σε νέες οργανικές θέσεις, αλλά σε «προσωποπαγείς» θέσεις.
Όπως τόνισαν στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, ανεξαρτήτως σε ποιες θέσεις μεταταγούν οι εργαζόμενοι, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει πλήρως τα μισθολογικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η εγκύκλιος του Υπουργείου επαναλαμβάνει ότι «διατηρούνται οι μισθολογικές παροχές (με τα πάσης φύσεως επιδόματα) και το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό καθεστώς των μεταφερόμενων και μετατασσόμενων υπαλλήλων».
Παράλληλα, προκειμένου να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή και να μην προκληθούν οικογενειακά προβλήματα, έχει ληφθεί ειδική μέριμνα οι υπάλληλοι, ανεξαρτήτως φορέα απασχόλησης, να παραμείνουν στην πόλη όπου ήδη εργάζονται. Το κριτήριο αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για τις εθελοντικές μετατάξεις, αλλά και για τις υποχρεωτικές.
Αν ληφθεί υπόψη ότι έχει ήδη αρχίσει ουσιαστική μείωση στις συμβάσεις έκτακτου προσωπικού στους ΟΤΑ, είναι προφανές ότι η μείωση του προσωπικού που θα επιφέρει ο «Καλλικράτης» μπορεί να είναι πολλαπλάσια. Ήδη στους δήμους υπηρετούν σήμερα 16.492 συμβασιούχοι από περίπου 35.000 που ήταν πέρυσι, ενώ αισθητή είναι και η μείωση του έκτακτου προσωπικού στις δημοτικές επιχειρήσεις και στα ΝΠΙΔ – δεν υπερβαίνουν σήμερα τα 9.000 άτομα. Μετά την ολοκλήρωση των μετατάξεων, εκτιμάται ότι θα αποχωρήσουν περίπου 25.000 συμβασιούχοι οι οποίοι υπηρετούν σήμερα στους ΟΤΑ.
Το Υπουργείο Εσωτερικών ταυτόχρονα με τη διαδικασία των μετατάξεων θα ξεκινήσει και τη σύνταξη 13 οργανισμών που θα ισχύσουν για τις 13 περιφέρειες της χώρας και 6 οργανισμών – πιλότων για τους «καλλικράτειους» Δήμους, που θα διαφοροποιούνται ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες των Δήμων και με πληθυσμικά κριτήρια.
Οι οργανισμοί των αυτοδιοικητικών περιφερειών, που θα αποτυπωθούν και σε προεδρικό διάταγμα, θα εμφανίζουν ενιαία δομή. Οι οργανισμοί – πιλότοι για τους Δήμους, μεταξύ των οποίων θα κληθούν να επιλέξουν τα νεοεκλεγέντα δημοτικά συμβούλια στις αρχές του νέου έτους, αποβλέπουν στην καλύτερη λειτουργία τους και στην ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού με στόχο την ομαλή άσκηση των νέων αρμοδιοτήτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα