Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

“Καυτή” αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα για το σκάνδαλο της Siemens, καθώς στο επίκεντρο θα τεθεί ο φάκελος ΟΣΕ. Με ενδιαφέρον, αναμένεται η κατάθεση, του Κωνσταντίνου Γιαννακού, που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, επί υπουργίας Χρήστου Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, όταν κατοχυρώθηκε και υπογράφηκε η επίμαχη σύμβαση, για τον Προαστιακό.
Στο μεταξύ, στο Μόναχο αναμένεται να μεταβούν μέλη της εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να αναζητήσουν την άκρη του νήματος για το μαύρο πολιτικό χρήμα της Siemens.
 Από τους δύο πρώην ταμίες και κορυφαία στελέχη της εταιρείας, Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ, θα λάβουν κατάθεση, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής και ελπίζουν να πάρουν σαφείς απαντήσεις για τους τελικούς αποδέκτες των πολιτικών πληρωμών από τα “μαύρα” ταμεία της Siemens.
 Οι δύο άνδρες, οι οποίοι έχουν ήδη καταδικαστεί από την γερμανική δικαιοσύνη σε χαμηλές ποινές μετά την συνεργασία τους, έχουν δεχθεί να καταθέσουν, ωστόσο παραμένει αμφίβολο εάν γνωρίζουν ή εάν θελήσουν να αποκαλύψουν εκείνους που αποδέχονταν “ζεστό” χρήμα από την Siemens.
 Ο Ράινχαρτ Σίκατσεκ, καταθέτοντας ενώπιον του Γερμανού εισαγγελέα το καλοκαίρι του 2006 ήταν κατηγορηματικός: “Δεν γνωρίζω σε ποιους παρέδιδαν τα χρήματα οι κ.κ Μαυρίδης και Χριστοφοράκος. Πάντως στα πρόσωπα αυτά διέθετα ετησίως 10 έως 15 εκατομμύρια ευρώ. Ρώτησα τον κ. Χριστοφοράκο σε τι χρησίμευαν πραγματικά αυτά τα χρήματα που εμβάζονταν στην Placid Blue στο Μονακό. Μου ανέφερε ότι χρειάζονται για την καλλιέργεια σχέσεων με τα πολιτικά κόμματα, δηλαδή το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ”.
 Σε μία αποστροφή της κατάθεσής του, ο πρώην διαχειριστής των “μαύρων” ταμείων υποστήριξε ότι οι Χριστοφοράκος και Μαυρίδης είχαν αναλάβει διαφορετικούς ρόλους πληρωμών ο καθένας.
 Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος είχε αναλάβει τα κόμματα, και ο Πρόδρομος Μαυρίδης τους υπαλλήλους του ΟΤΕ.
 Ερωτηθείς για το έργο ασφάλειας των Ολυμπιακών αγώνων, ο Σίκατσεκ αναφέρεται σε μία πληρωμή 10 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς όμως να κατονομάζει συγκεκριμένα πρόσωπα ως αποδέκτες. 
“Ο κ. Χριστοφοράκος ήρθε σε μένα και μου είπε ότι χρειαζόταν 10 εκατομμύρια ευρώ, επειδή έπρεπε να πληρώσει διάφορα υπουργεία. Η πληρωμή τράβηξε από 3 έως 5 μήνες, δεν θυμάμαι όμως εάν έγινε πριν ή μετά από τις εκλογές στην Ελλάδα” είχε υποστηρίξει το μεγαλοστέλεχος της Siemens.
 Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Σίκατσεκ είχε κινηθεί και ο Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, ο οποίος είχε μιλήσει στην κατάθεσή του για κομματικές πληρωμές, προκειμένου η Siemens να έχει καλή μεταχείριση στην Ελλάδα.
“Ο κ. Χριστοφοράκος -είχε αναφέρει ο κ. Κουτσενρόιτερ- μου είπε ότι θα χρηματοδοτούσε και τα δύο κόμματα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι σε κάθε περίπτωση και μετά τις εκλογές, η Siemens θα εξακολουθήσει να έχει την εύνοια των πολιτικών. Κατάλαβα ότι θα χρηματοδοτούσε τα δύο μεγάλα κόμματα”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα