Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πρωτοποριακό κέντρο κατάρτισης δημοσιογράφων

Του
ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ
Πρωτοποριακό εγχείρημα, πανευρωπαϊκής εμβέλειας, που αποδεικνύει ότι υπάρχει και η άλλη Ελλάδα, της έμπνευσης,
της συνεχούς προσπάθειας και της επιτυχίας, χαρακτήρισε το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου η υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Ινστιτούτου, που πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.

Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν η κα Διαμαντοπούλου και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος, από την πλευρά του, επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το Ινστιτούτο, σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τα Μέσα Ενημέρωσης και στην ελληνική περιφέρεια. Σημαντική στιγμή, κατά την εκδήλωση των εγκαινίων, ήταν η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μεταξύ Υπουργείου Παιδείας και Ινστιτούτου. Το μνημόνιο έχει διάρκεια τριών ετών και προβλέπει την ανάληψη κοινών δράσεων, όπως εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, συμπόσια, συνέδρια, την εγκαθίδρυση εκπαιδευτικής επιστημονικής και ερευνητικής συνεργασίας σε θέματα κατάρτισης, προγραμμάτων επιμόρφωσης δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης, την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση εκδόσεων κοινού ενδιαφέροντος και την από κοινού υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί ότι ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης ανακοίνωσε ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή Κοινωνικών Θεμάτων αποφάσισε ομόφωνα τη θεσμοθέτηση περιφερειακού βραβείου σε ετήσια βάση, που θα συνοδεύεται με την προσφορά αντικειμένου χρηματικού ύψους 1.500 ευρώ, στον δημοσιογράφο, έντυπου ή ηλεκτρονικού Μέσου που θα καταγράψει το καλύτερο ρεπορτάζ ή άρθρο, με κριτήριο την πληρέστερη ενημέρωση του πολίτη και την ανάδειξη τοπικών θεμάτων, σε θέματα που αφορούν στην κοινωνία, στην πολιτική, στο περιβάλλον, κ.λπ. Αρμόδιος φορέας για τη διοργάνωση της βράβευσης, αλλά και την αξιολόγηση των ρεπορτάζ, προτάθηκε ομόφωνα να είναι το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, τόνισε ο κ. Αρχοντάκης.
ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό, χοροστατούντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης, Ειρηναίου και παρουσία του μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου, Αμφιλόχιου. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Ινστιτούτου από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα, ιδρυτή της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα», Γιάννη Γαρεδάκη. Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν έκθεση με 100 σκίτσα κορυφαίων ελλήνων σκιτσογράφων. Ακολούθως, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και σύντομοι χαιρετισμοί στην αίθουσα εκδηλώσεων και η βραδιά ολοκληρώθηκε με δείπνο στον εξωτερικό χώρο του Ινστιτούτου.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η κ. M. Peters, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαικής Ενωσης Εκπαιδευτηρίων Δημοσιογραφίας, εκπρόσωποι ομοειδών Ινστιτούτων και Πανεπιστημιακών Τμημάτων Δημοσιογραφίας από την Αυστρία (κα Elizabeth Wasserbauer), Δανία (κ. Jens Otto Hansen), Ιρλανδία (κ. John Horgan) την Ιταλία (κ. Angelo Angostini) τη Γαλλία, την Τουρκία και την Σερβία, η εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Ενωσης Συντακτών Κύπρου κα Φράγκου κ.α.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ
Για τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να γίνει πραγματικότητα η δημιουργία του Ινστιτούτου, μίλησε ο κ. Γαρεδάκης, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε όλα τα πρόσωπα, που συνέδραμαν ποικιλοτρόπως αυτή την πρωτοβουλία. (Αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα αυτό στο αυριανό φύλλο των «Χ.Ν.»).
«Έχω την αίσθηση ότι τώρα που φτάσαμε στα εγκαίνια αρχίζουν τα πάρα πολύ δύσκολα, για τη συνέχιση, για την υλοποίηση των στόχων του Ινστιτούτου», τόνισε ο κ. Γαρεδάκης, επισημαίνοντας την ανάγκη στήριξης του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος, από την Ελληνική Πολιτεία, από τα πανεπιστήμια, από τις δημοσιογραφικές Ενώσεις, αλλά και από τους ίδιους τους δημοσιογράφους, ειδικά της Κρήτης.
Αναφερόμενος στους στόχους του Ινστιτούτου, υπογράμμισε ότι είναι «η επιμόρφωση των στελεχών, των δημοσιογράφων των Μέσων Ενημέρωσης της Ελληνικής Περιφέρειας, η οργάνωση διεθνών συνεδρίων, καθώς και η έγκαιρη και σωστή ενημέρωση των εκδοτών των ημερήσιων επαρχιακών εφημερίδων, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα δράσης και αντίδρασης στις εξελίξεις που τρέχουν και που φαίνεται ότι, όπως ισχυρίζονται πολλοί, θα “σβήσουν” τις εφημερίδες».
Ο κ. Γαρεδάκης σημείωσε, ακόμη, ότι το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι το πρώτο Κέντρο Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για τους επαγγελματίες των Μέσων Ενημέρωσης, που δημιουργείται στην Ελλάδα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), μέλη του οποίου είναι οι είκοσι μεγαλύτερες εφημερίδες της ελληνικής περιφέρειας. Το ΙΕΤ έχει τη μορφή μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας. Οι εγκαταστάσεις του στεγάζονται στο Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία», στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου Χανίων και έχουν παραχωρηθεί από το Κοινωφελές Ίδρυμα για διάρκεια 35 ετών. Η ανακαίνιση του κτηριακού συγκροτήματος, συνολικού εμβαδού 2.000 τ.μ., ολοκληρώθηκε πρόσφατα και πληρoί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για τη διεξαγωγή δράσεων κατάρτισης και εκπαίδευσης. Το κτήριο περιλαμβάνει 18 δίκλινα δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα, αίθουσα συνεδριάσεων 180 ατόμων, αίθουσα συζητήσεων στρογγυλής τραπέζης, αίθουσα υπολογιστών, αίθουσα εκθέσεων, βιβλιοθήκη, εστιατόριο, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο κυριαρχεί το πράσινο, με φόντο τα Λευκά Όρη.

Ιδιαίτερη αναφορά στο ίδρυμα “Αγ. Σοφία”

Ιδιαίτερη αναφορά στο κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία” έκανε ο πρόεδρος του ΙΕΤ Γιάννης Γαρεδάκης. Οπως είπε, όταν είχε ξεκινήσει η αναζήτηση χώρου για τη στέγαση του Ινστιτούτου, το ΙΕΤ απευθύνθηκε σε φορείς των Χανίων, καθώς υπάρχουν αναξιοποίητοι χώροι, αλλά χωρίς ανταπόκριση.
Ενδιαφέρον έδειξε, όμως, ο αντιπρόεδρος του ιδρύματος “Αγία Σοφία”, Νίκος Παπαδάκης, ο οποίος εισηγήθηκε στον πρόεδρο του Ιδρύματος, εμπνευσμένο ιεράρχη, μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη, την παραχώρηση των εγκαταστάσεων στο ΙΕΤ. Ο σεβάσμιος ιεράρχης αμέσως συμφώνησε και έτσι το Ινστιτούτο είναι σήμερα πραγματικότητα στους συγκεκριμένους χώρους.

Η Υπουργός Παιδείας

«Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι μία πρόβλεψη και έμπνευση που έγινε πριν από το πρόβλημα για το πρόβλημα», τόνισε στην ομιλία της η υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου.
Η ίδια υπογράμμισε ότι «το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι ένα Ινστιτούτο που είμαι σίγουρη ότι η εμβέλειά του δεν θα είναι απλά εθνική, αλλά πανευρωπαϊκή, γιατί οι αναλύσεις, οι μελέτες που αφορούν το νέο ρόλο του επαρχιακού Τύπου και τη σχέση του με τη νέα τεχνολογία, η εκπαίδευση των δημοσιογράφων και οι συνεργασίες είναι το μεγάλο του στοίχημα. Η σημερινή μέρα θεωρώ ότι είναι μια κομβική και ιστορική μέρα για την ιστορία της ελληνικής δημοσιογραφίας και του ελληνικού Τύπου. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους πρωτεργάτες γι’ αυτή την προσπάθεια και βεβαίως τον κ. Γαρεδάκη», δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου.
Παράλληλα, έστειλε -εμμέσως πλην σαφώς- μήνυμα συμπόρευσης σε όλους τους εκδότες των περιφερειακών εφημερίδων, λέγοντας, απευθυνόμενη στον κ. Γαρεδάκη, τα εξής: «Θέλω να πιστεύω ότι το σύνολο του επαρχιακού Τύπου είναι μαζί σας. Ότι μέσα στη γενική μας τάση να συγκρουόμαστε σε όλους τους χώρους, να μη δημιουργούμε πουθενά ομάδες, οι οποίες είναι αποφασισμένες, χωρίς εξαιρέσεις, να προχωρήσουν μπροστά, ότι στον χώρο του επαρχιακού Τύπου, που είναι πολλές εφημερίδες με πολλά προβλήματα, αλλά και μεγάλη προσφορά ότι όλες είναι εδώ και είναι μαζί σας. Γιατί θεωρώ ότι μία πανεθνική υποστήριξη μπορεί να δώσει αποτελέσματα, που θα αποτελέσουν τον μπούσουλα και για πολλές άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες».
Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τα Ινστιτούτα Διά Βίου των πανεπιστημίων μπορούν εξαιρετικά να συνεργαστούν και βέβαια το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, γιατί δεν υπάρχει η έννοια του Ινστιτούτου αν αυτό δεν ενταχθεί και δεν συνεργαστεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα».
ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ
Η κα Διαμαντοπούλου θυμήθηκε ότι «η πρώτη συζήτηση που έκανα με τον Γιάννη Γαρεδάκη για το Ινστιτούτο ήταν πολλά χρόνια πριν σε ένα εστιατόριο στις Βρυξέλλες. Είναι πολύ μεγάλη συγκίνηση να βλέπεις ότι κάτι έγινε. Να μη μιλάς μόνο γι’ αυτά που θα γίνουν. Σήμερα είμαστε μπροστά σ’ ένα δημιούργημα ανθρώπων, που με την ψυχή τους και το πάθος τους κατάφεραν να δημιουργήσουν κάτι σημαντικό. Είναι η Ελλάδα που δημιουργεί. Είναι η Ελλάδα που εμπνέεται, συλλαμβάνει και κάνει πράξη, χωρίς συνεχώς να περιμένει από τους άλλους, χωρίς συνθήματα, χωρίς την εύκολη γλώσσα της κριτικής και της αναμονής από άλλους να κάνουν αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς. Θεωρώ, λοιπόν, ότι σε αυτή την κρίση, την πολύ δύσκολη περίοδο, εκδηλώσεις σαν τη σημερινή έχουν πολλαπλές αναγνώσεις και δίνουν πολλαπλά μηνύματα. Το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι μία πρόβλεψη και έμπνευση που έγινε πριν από το πρόβλημα για το πρόβλημα».
Η κα Διαμαντοπούλου εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το Ινστιτούτο έχει τις εξής μεγάλες ενότητες μπροστά του: Πρώτον, το θέμα της έρευνας. Υπάρχουν πολλά και σημαντικά Ινστιτούτα. Ινστιτούτο που να αφορά τον επαρχιακό Τύπο είναι το πρώτο που γίνεται. Χρειάζεται, λοιπόν, μια σοβαρή υποστήριξη και από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, γιατί υπάρχουν πολλές σχολές Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σήμερα και αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, γιατί με τη βοήθεια λαμπρών ανθρώπων, πανεπιστημιακών, έχει στηθεί το Ινστιτούτο. Χρειάζεται την υποστήριξη της Πολιτείας και γι’ αυτό είμαστε εδώ. Χρειάζεται την υποστήριξη της Αυτοδιοίκησης, βεβαίως και του ιδιωτικού τομέα. Η έρευνα και η τεχνολογία στον χώρο της δημοσιογραφίας στον επαρχιακό Τύπο νομίζω ότι έχει να προσδώσει πολλές νέες ιδέες. Το πώς θα λειτουργήσει η τοπική εφημερίδα, που είναι γύρω από το τοπικό γεγονός, με το ηλεκτρονικό μέσο, με το ψηφιακό μέσο, που την ίδια στιγμή την αναπαράγει και με ποιο τρόπο. Πώς θα υπάρξει συνεργασία των μέσων αυτών. Πώς η τοπική εφημερίδα θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και το διαδίκτυο για να δώσει νέα διάσταση στον τρόπο που επικοινωνεί. Υπάρχει ο πολύ σοβαρός τομέας της εκπαίδευσης. Οι δημοσιογράφοι του τοπικού Τύπου είναι πραγματικά ηρωικές μορφές της ενημέρωσης. Κάνουν πολλά πράγματα σε ελάχιστο χρόνο και οφείλουν να τηρούν όλες τις αρχές και τις αξίες της δημοσιογραφίας. Η εκπαίδευσή τους, η οποία είναι αναγκαία, είναι εξαιρετικά δύσκολη. Αν σκεφθούμε τι σημαίνει ένας δημοσιογράφος μιας μικρής εφημερίδας σε μια μικρή επαρχιακή πόλη να θέλει να εκπαιδευτεί. Να θέλει να διαθέσει χρόνο και χρήμα για να επιμορφωθεί και να παρακολουθήσει τις εξελίξεις. Για όσους γνωρίζουν την πραγματικότητα είναι σχεδόν αδύνατο. Εδώ, λοιπόν, το Ινστιτούτο μπορεί να παίξει καταλυτικό και καθοριστικό ρόλο. Για την επιμόρφωση των δημοσιογράφων και βεβαίως με πολλούς τρόπους, γι’ αυτό που λέμε μικτή επιμόρφωση, πλέον, που είναι η εξ αποστάσεως, η σεμιναριακή, τα καλοκαιρινά σχολεία, μια σειρά από μέσα που μπορούν να επιμορφωθούν οι δημοσιογράφοι», σημείωσε η κα Άννα Διαμαντοπούλου.

Ο Δ. Σιούφας

Να γίνουν πρωταγωνιστές, οι εκδότες, οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι στον Περιφερειακό Τύπο, στην εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση, ζήτησε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτρης Σιούφας. «Μπορείτε να συμβάλετε στα αναγκαία. Μπορείτε να γίνετε οδηγοί στο καλύτερο που θέλουμε και μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Σιούφας υπογράμμισε ότι «ο Περιφερειακός Τύπος είναι φορέας έκφρασης της αγωνίας και των αγώνων σε κάθε τοπική κοινωνία. Είναι χώρος προτάσεων για τα αναγκαία, αλλά και αντιστάσεων στην εγκατάλειψη και την ολιγωρία. Είναι μοχλός στη διακίνηση απόψεων, προτάσεων και ιδεών. Είναι εκκολαπτήριο λύσεων και στήριγμα της Δημοκρατίας. Στη δύσκολη σημερινή συγκυρία, όπως κάθε άλλη δραστηριότητα, έτσι και στον Τύπο -ιδίως στον Περιφερειακό- τα προβλήματα είναι αυξημένα. Έχω την πεποίθηση ότι το Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου που εγκαινιάζουμε σήμερα θα λειτουργήσει προς αυτές τις κατευθύνσεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο. Θα εργαστεί για την ενίσχυση της αντοχής του χώρου και την επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος. Αυτό τον σημαντικό ρόλο καλείται να εμπνεύσει, συντονίσει, ενισχύσει, καθοδηγήσει και στηρίξει το Ινστιτούτο Περιφερειακού Τύπου», επεσήμανε ο κ. Σιούφας.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι «βρισκόμαστε όλοι σήμερα εδώ για να ευχηθούμε και να διαβεβαιώσουμε ότι προσφέρουμε όση βοήθεια μπορούμε ο καθένας από μας, σε αυτό το νέο θεσμικό όργανο του Τύπου και της Χώρας. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου, τα μέλη του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων και στον πρωταγωνιστή αυτού του εγχειρήματος, τον Γιάννη Γαρεδάκη, που δεν περιορίστηκαν μόνο σε χαρτιά, αλλά παραδίδουν στον χώρο του Τύπου, αυτό το λαμπρό οικοδόμημα, τα συγχαρητήρια και την αγάπη μας».

Χαιρετισμοί

Στον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου αναφέρθηκαν πολιτικοί και πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι ανάλογων ευρωπαϊκών ιδρυμάτων, στη διάρκεια των σύντομων χαιρετισμών που απηύθυναν.
Δ. ΠΟΤΑΜΙΑΝΟΣ
Ο πρόεδρος του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, Δημήτρης Ποταμιάνος αναφέρθηκε στις «εξαιρετικά σύγχρονες εγκαταστάσεις που σας επιτρέπουν, από τη μια μεριά, την επιμόρφωση των δημοσιογράφων που ασχολούνται με την τοπική κοινωνία και από την άλλη μεριά τη συστηματική παρακολούθηση για το τι συμβαίνει γύρω μας στον κόσμο. Και αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα. Το Τμήμα μας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, έχει στενότατες σχέσεις με το Ινστιτούτο. Θα συνεχίσουμε οπωσδήποτε».
Μ. ΜΕΪΜΑΡΗΣ
Στο μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Ινστιτούτο αναφέρθηκε ο καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχάλης Μεϊμάρης. Και, μεταξύ άλλων, πρόσθεσε: «Στο Εργαστήριο που διευθύνω, δουλεύοντας πάνω στη διαγενεολογική εκπαίδευση, δηλαδή αυτό που μπορεί να κάνουν μαζί οι νέοι με τους μεγαλύτερους, οι παλιοί δημοσιογράφοι με τους νέους, με τη βοήθεια κυρίως της τεχνολογίας, αρχίζουμε την εφαρμογή αυτής της οδού και για την περιοχή της δημοσιογραφίας, των νέων μέσων και άλλων. Θα προχωρήσουμε και σε αυτό που λέγεται μάθηση με τη βοήθεια του ψηφιακού παιχνιδιού. Δηλαδή τις 15.000 ώρες που περνούν οι νέοι μας μέχρι τα 21 τους χρόνια, παρέα με τα ανθρωπάκια και τα άλλα σενάρια που βλέπουν στον υπολογιστή τους ή στην τηλεόραση, θα τις χρησιμοποιήσουμε ως όπλο για να περάσουμε σε μαθησιακές διαδικασίες».
Π. ΔΟΥΛΚΕΡΗ
Από την πλευρά της, η καθηγήτρια στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, Πέσσα Δουλκέρη εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για το γεγονός ότι «η ιδέα αυτή υλοποιήθηκε. Οι στόχοι τέθηκαν σαφώς. Το Τμήμα μας θα βοηθήσει στον τομέα της έρευνας, στον τομέα της Εκπαίδευσης. Θα είμαστε πάντα κοντά σας».
Δ. ΤΣΑΛΑΠΑΤΗΣ
Ο δημοσιογράφος, πρώην πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), Δημήτρης Τσαλαπάτης σημείωσε ότι «είναι πολύ μεγάλη υπόθεση αυτά που δεν μπορεί να κάνει το κέντρο να τα κάνει η περιφέρεια. Ο Γιάννης Γαρεδάκης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου με πείθουν απόψε ότι ακούγεται μια ανεξάρτητη φωνή από τον χώρο της ενημέρωσης. Και σε αυτό το τραγικό τρίγωνο, κέρδος, εξουσία, ΜΜΕ, εμείς οι δημοσιογράφοι που είμαστε εδώ έχουμε την αισιοδοξία ότι μπορεί να σταθεί στα πόδια της η ενημέρωση, γιατί την έχει ανάγκη ο κόσμος».
Ο κ. Τσαλαπάτης εξέφρασε, παράλληλα, την άποψη ότι «αυτό το Ινστιτούτο θα μπορούσε να είναι ένας ανεξάρτητος ερευνητικός φορέας, που θα δώσει μια άλλη διάσταση στην ενημέρωση. Να ενισχυθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και να μπορέσει να παίξει τον ρόλο που έχετε ονειρευτεί».
Γ. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ
Ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Eφημερίδων, Γιάννης Λασκαράκης επεσήμανε ότι «ο Γιάννης Γαρεδάκης έχει δύο χαρακτηριστικά. Είναι δημιουργικός και ανιδιοτελής. Το δεύτερο δίνει μεγάλη σημασία στο πρώτο. Και το λέω αυτό γιατί έχει μια εξαιρετική εφημερίδα, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερα να εκπαιδεύσει το προσωπικό του ή ακόμη και να προωθήσει κάποιες καινοτομίες. Το κάνει αυτό γιατί χρειάζεται στον επαρχιακό Τύπο. Το χρειαζόμαστε όλοι μας στον επαρχιακό Τύπο. Μας είναι απαραίτητη η διαπαιδαγώγηση όλων μας. Ο περιφερειακός Τύπος ασκεί και διαπαιδαγώγηση της κοινωνίας, όταν βέβαια κάνει τη δουλειά του σωστά. Γιατί υπάρχουν δυστυχώς και άσχημα παραδείγματα. Και πολλές φορές αυτή η διαπαιδαγώγηση έχει επιπτώσεις στην κοινωνία. Την ανεβάζει».
ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΡΗΤΗΣ
Ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Ειρηναίος συνεχάρη το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου «για το τεράστιο έργο που επιτελέσατε μέχρι σήμερα να φέρετε τούτο τον χώρο στο σημείο που βρίσκεται». Παράλληλα, ευχαρίστησε την κα Διαμαντοπούλου «για τη στάση της απέναντι στην Εκκλησία της Κρήτης, της οποίας πολλά προβλήματα έλυσε με ένα πρόσφατο νομοσχέδιο και μαζί με εκείνη και τους βουλευτές της Κρήτης, όλους, οι οποίοι έδωσαν μια τέτοια μαρτυρία για την Εκκλησία μας».
ΣΤ. ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗΣ
Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι με τη δημιουργία του Ινστιτούτου «αποδεικνύεται ότι η περιφέρεια μπορεί. Αντιστέκεται. Και όταν υπάρχουν άνθρωποι που το πάθος τους και το όραμά τους το κάνουν πράξη μπορούν να επιτυγχάνουν πολλά». Ο ίδιος σημείωσε ότι «είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να σταθούμε δίπλα σας. Να ενισχύσουμε, γιατί το πρώτο βήμα έγινε. Το δεύτερο είναι το δύσκολο». Ολοκληρώνοντας τον σύντομο χαιρετισμό του, γνωστοποίησε ότι σήμερα το μεσημέρι, στο πλαίσιο προγράμματος, «θα ανακοινώσουμε και ένα ποσό που θα βοηθήσει στην επίτευξη των στόχων του επαρχιακού Τύπου».
Γ. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗΣ
Ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Γιώργος Πετρουλάκης έκανε λόγο για «πολύ μεγάλη μέρα για τον Τύπο των Χανίων, της Κρήτης και όλης της Ελλάδας. Δεν υπερβάλλω καθόλου», είπε, χαρακτηρίζοντας το Ινστιτούτο «μια πραγματική κοιτίδα του μέλλοντος, καθώς έννοιες όπως η έρευνα η διά βίου μάθηση, οι νέες τεχνολογίες και μάλιστα στον τόσο ευαίσθητο χώρο του Τύπου, αυτές οι έννοιες βρίσκουν πλέον ένα πολύ ζεστό σπίτι στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου».
Ο κ. Πετρουλάκης τόνισε, ακόμη, ότι «η στήριξη της προσπάθειά σας δεν είναι σπατάλη, δεν είναι μια απλή δαπάνη χωρίς ουσία, είναι ουσιαστική επένδυση για το μέλλον του τόπου, της Κρήτης και της Ελλάδας. Η στήριξη θα ξεκινήσει μέσα στο 2010», γνωστοποίησε ο κ. Πετρουλάκης.
ΕΥΤ. ΔΑΜΙΑΝΑΚΗΣ
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Ευτύχης Δαμιανάκης, αφού τόνισε ότι «ο επαρχιακός Τύπος χρειάζεται», ανέφερε ότι «είναι άλλο να εξαγγέλλουμε και άλλο να δημιουργούμε. Όταν βλέπεις το δημιούργημα, τότε πραγματικά νιώθεις μια ικανοποίηση. Έλεγα σε πολλούς συναδέλφους, υπουργούς κυρίως, ότι στην Ελλάδα έχουμε χορτάσει από σφραγίδες. Σφραγίδες συλλόγους, άτομα που θέλουν να έχουν μια σφραγίδα για να μπορούν να έχουν ένα ρόλο. Πρέπει πάντα αυτό να το ξεχωρίζουμε. Να ξέρουμε τι είναι ουσία, να αξιολογούμε αυτό που δημιουργούμε και αυτό, όμως, που αξιολογούμε να το στηρίζουμε, γιατί αυτό έχει σχέση με το μέλλον και τη λειτουργία του Ινστιτούτου. Το Ινστιτούτο είναι ένα στολίδι για τα Χανιά, θα βοηθήσει και τον τουρισμό στα Χανιά, την ανάπτυξη της πόλης μας και του Νομού μας».
Μ. ΣΚΟΥΛΑΚΗΣ
Ο βουλευτής Χανίων του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Σκουλάκης έκανε λόγο για «σημαντικό έργο, τεράστιας σημασίας». Και, απευθυνόμενος στον κ. Γαρεδάκη, πρόσθεσε: «Η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση μπορεί να γίνεται άνετα στην περιφέρεια, καλύτερα από τα κεντρικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα πρωινάδικα, τα νυχτερινάδικα, τα οποία νομίζω ότι είναι έτοιμα να μας οδηγήσουν στην κατάθλιψη όλους. Αυτό που πετύχατε εδώ είναι αποτέλεσμα προσπαθειών όλων. Καλά κάνετε και τους αναφέρετε. Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σας στηρίζουμε ηθικά και θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε. Αν δεν ήσουν εσύ μπροστάρης, Γιάννη Γαρεδάκη, δεν θα γινόταν τίποτα».
ΓΡ. ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ
Ο νομάρχης Χανίων, Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε ότι η λειτουργία του Ινστιτούτου «θα ωφελήσει τον τόπο μας». Παράλληλα, επεσήμανε ότι «πιστέψαμε και εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ένα μεγάλο μέρος της δραστηριότητας του Ινστιτούτου θα πρέπει να είναι η βελτίωση της δημοσιογραφικής δουλειάς που γίνεται και πρέπει να γίνεται στα Μέσα και επίσης σε θέματα ηθικής, δεοντολογίας και στους δημοσιογράφους και στους ιδιοκτήτες των Μέσων».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα