Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΞΕΦΡΑΣΑΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΔΝΤ

Νέα Υόρκη
Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας θα υλοποιηθεί στο ακέραιο εκφράζουν κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Στελέχη του ΔΝΤ βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και συνεργάζονται με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και της Τραπέζης της Ελλάδος για την αλλαγή του συστήματος παρακολούθησης των δαπανών, την βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού και την κεφαλαιακή θωράκιση του τραπεζικού συστήματος.
Κύκλοι του Ταμείου εκφράζουν την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα πετύχει να εφαρμόσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης και χαρακτηρίζουν «αδικαιολόγητη» την απαισιοδοξία που διατυπώνεται από ορισμένους αναλυτές το τελευταίο διάστημα για ανεπιτυχή δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας μας.
«Το ΔΝΤ δεν ανησυχεί. Είναι βέβαιο ότι θα υλοποιηθεί το πρόγραμμα», επισημαίνουν πηγές του Οργανισμού, στην εφημερίδα «Τα Νέα».
Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, ο τομέας που εμπνέει μεγαλύτερη ανησυχία είναι αυτός των εσόδων, ιδίως λόγω της μεγάλης έκτασης της φοροδιαφυγής. Αντίθετα, στον τομέα των δαπανών, στην Ουάσιγκτον θεωρούν ότι υπάρχουν περιθώρια σημαντικής προόδου, ιδίως αν εφαρμοσθούν οι υποδείξεις που έχουν κάνει οι εμπειρογνώμονες.
Το ΔΝΤ είναι αποφασισμένο να στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης με κάθε τρόπο. Τον Ιούλιο, μάλιστα, θα εγκατασταθούν στην Αθήνα δύο μόνιμοι αντιπρόσωποί του, ένας επικεφαλής και ένας δεύτερος που θα αποτελούν ένα είδος «γραφείου» του διεθνούς οργανισμού εδώ.
Εν τω μεταξύ, τη Δευτέρα και για μία εβδομάδα έρχεται στην Αθήνα το κλιμάκιο ελεγκτών του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ για ενδιάμεση επιθεώρηση εφαρμογής του μνημονίου και παρακολούθησης του προϋπολογισμού. Η κανονική επιθεώρηση έχει προγραμματιστεί για το τέλος Ιουλίου, ώστε έπειτα από απόφαση του Συμβουλίου Ecofin να εκταμιευθεί η δεύτερη δόση στήριξης, ύψους 9 δισ. ευρώ, τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Στο επίκεντρο της ενδιάμεσης αξιολόγησης θα βρεθούν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, το νομοσχέδιο για τη σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αναδιάρθρωση του ΟΣΕ, η απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, η δημοσίευση μηνιαίων στοιχείων για την εκτέλεση του Προϋπολογισμού στο Διαδίκτυο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα