Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τη διαβεβαίωση ότι τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη δόση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι εξασφαλισμένες παρείχε χθες στη Βουλή
ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., τόνισε πως αναπόσπαστο κομμάτι της στήριξης της ελληνικής οικονομίας είναι το ποσό των 110 δισ. ευρώ, την πρώτη δόση του οποίου η χώρα έχει ήδη λάβει από τον περασμένο μήνα.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, η οποία θα κάνει την Έκθεση Αξιολόγησης του πρώτου τριμήνου της πορείας του Προγράμματος, τον Ιούλιο, έτσι ώστε να γίνει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, τον Σεπτέμβριο.
Ο υπουργός διευκρίνισε ότι στην πρώτη αξιολόγηση η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έχει υλοποιήσει περίπου 28 δράσεις, για τις οποίες έχει δεσμευτεί και διαβεβαίωσε ότι στη συντριπτική τους πλειονότητα είτε έχουν υλοποιηθεί είτε έχουν δρομολογηθεί, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος κανένας για την ολοκλήρωσή τους πριν από το τέλος του Ιουνίου, καταληκτική περίοδος της πρώτης αξιολόγησης.
Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο δημοσιονομικής ευθύνης, το νομοσχέδιο για την σύσταση Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο όλων των αποφάσεων για δαπάνες.
Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του, είπε ότι υπάρχει μια σειρά από νομοσχέδια που βρίσκονται μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα, υπενθυμίζοντας τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, για την οποία η δέσμευση είναι για το φθινόπωρο, όμως το σχέδιο νόμου κατατίθεται εντός του μηνός στη Βουλή.
Στη δευτερολογία του, αναφερόμενος στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, είπε ότι «πρέπει να προσαρμοστεί και πρέπει να σκεφτεί πολύ σοβαρά -το κάνουμε κι εμείς για τον δημόσιο πυλώνα- για το πώς θα ισχυροποιηθεί τον επόμενο καιρό μέσα από συγκεκριμένες κινήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για να μπορέσει να συνεχίσει, σε ένα εξαιρετικό ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον, να είναι πυλώνας ανάπτυξης στη χώρα με δίκαιο τρόπο για τους πολίτες, με σωστές υπηρεσίες χωρίς υπερβολικά κέρδη και με μια συμπεριφορά που το καθιστά αρωγό της ελληνικής κοινωνίας, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν».
Ο υπουργός τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι θωρακισμένο, έχει απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ, ενώ η δημιουργία του νέου Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Στήριξης θα το θωρακίσει περαιτέρω, έτσι ώστε να επανέρχεται η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Κόντρα για
τις ιδιωτικοποιήσεις
Οι αποκρατικοποιήσεις ήταν εξάλλου στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στον υπουργό και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε καταθέσει σχετική επίκαιρη ερώτηση.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η σωστή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, ώστε να συμβάλλει στην αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος των Ελλήνων.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι «είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ» οι ιδιωτικοποιήσεις, που ξεπέρασαν, όπως είπε, ακόμα και τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη.
Ακόμα, τόνισε ότι οι ιδιωτικοποιήσεις με το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο που δεν το αγγίζει όμως κανείς, γιατί είναι διαχρονικό, έχει παρόν και μέλλον, πρόσθεσε.
Κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «βγάλει στο σφυρί» ακόμα και το περιβάλλον, ενώ έκανε λόγο «για μεγάλο φαγοπότι από τα λαμόγια που περιμένουν με τις πετσετούλες τους να επωφεληθούν από την τραγωδία που περνάει η χώρα».
«Αν συνεχίσουν οι ιδιωτικοποιήσεις, οι εξεταστικές του μέλλοντος θα έχουν πολύ δουλειά», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.
Έντονα αντέδρασε ο κ. Παπακωνσταντίνου οποίος αντέτεινε ότι «αν είναι κάτι στο DNA του ΠΑΣΟΚ, είναι η ευθύνη για τη διασφάλιση των συμφερόντων της χώρας».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα