Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΝΕΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ
Ιρανικά “αντίποινα”
Τεχεράνη
Με έλεγχο των ξένων πλοίων που πλέουν στον Περσικό Κόλπο, “απαντά” η Τεχεράνη στις νέες κυρώσεις που επέβαλε ο ΟΗΕ, στο πλαίσιο των οποίων όλα τα ιρανικά πλοία θα επιθεωρούνται.
Βάσει της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενισχύονται οι ήδη ισχύουσες κυρώσεις κατά του Ιράν, με τις νέες να απαγορεύουν τις επενδύσεις στο εξωτερικό και τις εισαγωγές κάποιων τύπων όπλων στο Ιράν, αλλά και να επιβάλουν την επιθεώρηση των ιρανικών πλοίων στην ανοιχτή θάλασσα, όπως γίνεται με τα πλοία της Βόρειας Κορέας.
«Στην περίπτωση που έστω και ένα ιρανικό πλοίο υποβληθεί σε επιθεώρηση θα ανταποδώσουμε και θα επιθεωρήσουμε αρκετά από τα πλοία τους», μετέδωσε το πρακτορείο Mehr επικαλούμενο τον ιρανό βουλευτή Χοσεΐν Ιμπραΐμι.
Ο Ιμπραΐμι, αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής επιτροπής εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε ότι «τα Στενά του Χορμούζ και ο Περσικός Κόλπος θα είναι το πεδίο δράσης μας και όποιος έχει την πρόθεση να μας πλήξει ή να μας βλάψει, θα πληγεί σφοδρά σε αντίποινα».

“ΜΑΥΡΗ” ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΜΟΥΝΤΙΑΛ
Σκοτώθηκε σε τροχαίο
η δισεγγονή του Μαντέλα
Γιοχάνεσμπουργκ
Στο πένθος βυθίστηκε η οικογένεια του Νοτιοαφρικανού ηγέτη Νέλσον Μαντέλα, μετά τον θάνατο της 13χρονης δισεγγονής του σε τροχαίο δυστύχημα προχθές το βράδυ.
«Η Ζενάνι Μαντέλα, 13 ετών, επέστρεφε με αυτοκίνητο από συναυλία για την έναρξη του Μουντιάλ στο στάδιο Ορλάντο του Γιοχάνεσμπουργκ όταν συνέβη το δυστύχημα. Κανείς άλλος δεν έπαθε τίποτε» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Ιδρύματος Μαντέλα.
Όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, το όχημα στο οποίο επέβαινε η δισεγγονή του Μαντέλα, ανετράπη με αποτέλεσμα η 13χρονη να χάσει τη ζωή της, ενώ κανείς από τους υπόλοιπου επιβάτες δεν έπαθε τίποτα. Όπως έγινε γνωστό αργότερα, ο οδηγός ήταν μεθυσμένος και συνελήφθη με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.
Λόγω πένθους, ο Νοτιοαφρικανός ηγέτης δεν παραβρέθηκε στην τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

ΝΕΟ ΚΥΜΑ ΒΙΑΣ
37 νεκροί στο Κιργιστάν
Μπισκέκ
Τους 37 έφτασαν οι νεκροί στο νότιο Κιργιστάν, ύστερα από το νέο κύμα βίας που ξέσπασε στην περιοχή δύο μήνες μετά τις αιματηρές συγκρούσεις για την ανατροπή του Κουμανμπέκ Μπακίγεφ από την εξουσία.
“Τριάντα επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν”, δήλωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου προσθέτοντας ότι περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί κατά τη διάρκεια των εθνοτικών συγκρούσεων στην πόλη Ος.
Η προσωρινή κυβέρνηση του Κιργιστάν κήρυξε χθες την πόλη Ος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ απαγόρευσε και την κυκλοφορία μετά το ξέσπασμα των συγκρούσεων προχθές το βράδυ μεταξύ των Κιργίζιων και της μειονότητας των Ουζμπέκων.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) έκανε έκκληση να επικρατήσει ηρεμία στο Κιργιστάν. “Καλούμε όλες τις πλευρές να αποφύγουν κάθε είδους βία και να λύσουν τις διαφορές τους με το διάλογο και τον συμβιβασμό”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Κανάτ Σαουνταμπάγεφ που ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ σε ανακοίνωσή του.
Ο ΟΑΣΕ, που έχει γραφεία στο Μπισκέκ και στην Ος, “είναι έτοιμος να συνεχίσει τις προσπάθειές του για να επιλύσει την παρούσα κατάσταση στο Κιργιστάν”, συνεχίζει η ανακοίνωση.
Έκκληση για ηρεμία απηύθυναν επίσης η Ρωσία και οι ΗΠΑ που διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στο Κιργιστάν.

ΜΕΤΑ ΤΑ “ΠΥΡΑ” ΟΜΠΑΜΑ
Σκέψεις για μη καταβολή
μερίσματος από τη ΒΡ
Ουάσιγκτον
Το ενδεχόμενο να μην καταβάλει μέρισμα στους μετόχους της εξετάζει η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ, υπεύθυνη για την πρωτοφανή οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Τόνι Χέιγουορντ δήλωσε ότι η εταιρεία είναι πιθανόν να αποφασίσει να μην καταβληθούν μερίσματα για το 2ο τρίμηνο ή να μετατεθεί χρονικά η πλήρης καταβολή με την πραγματοποίηση προσωρινής καταβολής. “Μελετούμε όλα τα ενδεχόμενα ως προς τα μερίσματα. Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί”, δήλωσε ο Χέιγουορντ.
Εκφράζοντας την οργή του για τη συμπεριφορά της BP, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η BP σχεδιάζει να καταβάλει “10,5 δισεκατομμύρια, επαναλαμβάνω 10,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε μερίσματα. Εγώ δεν έχω πρόβλημα με την τήρηση από την BP των νομικών της υποχρεώσεων (απέναντι στους μετόχους της). Αλλά θέλω να γνωρίζουν ότι έχουν ηθικές και νομικές υποχρεώσεις εδώ στον Κόλπο”, προειδοποίησε. Η μετοχή της BP βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, φθάνοντας κάποια στιγμή σε απώλεια του 50% της αξίας της. Οι επενδυτές φοβούνται όλο και περισσότερο ότι ο πετρελαϊκός γίγαντας θα υποχρεωθεί να διακόψει τις πληρωμές μερισμάτων και ανησυχούν σοβαρά για τις οικονομικές επιπτώσεις της καταστροφής, που είναι πιθανόν να μετρηθεί σε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Mνήμες KGB…
Μόσχα
Νομοσχέδιο που διευρύνει τις εξουσίες της κρατικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ρωσίας (FSB), ενέκρινε χθες, σε πρώτη ανάγνωση, η ρωσική Δούμα.
Το σχέδιο νόμου υποστηρίχθηκε από 313 βουλευτές, όλοι τους από το κυβερνών κόμμα “Ενωμένη Ρωσία” του Βλαντίμιρ Πούτιν. Το “Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα” του Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι και το κόμμα “Δίκαιη Ρωσία” ψήφισαν κατά του νομοσχεδίου. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η FSB θα μπορεί να προειδοποιεί άτομα ή επιχειρήσεις για κάποιες πράξεις τους. Αυτές οι προειδοποιήσεις θα είναι νομικά περιοριστικές. Σε περίπτωση μάλιστα που δεν λαμβάνονται υπόψη από τους παραβάτες μπορεί να ακολουθούν διώξεις. Θα επιτρέπεται επίσης στην FSB να διεξάγει δικές της έρευνες χωρίς να συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης ή την αστυνομία.
Η κυβέρνηση του Πούτιν δικαιολόγησε το νόμο ως ένα σωστό μέτρο για να καταπολεμηθεί το εξτρεμιστικό εγκλημα “που προκαλεί κοινωνικές εντάσεις και έχει αρνητική επιρροή στην κοινωνία, κυρίως στους νέους”.
Οι υποστηρικτές του νομοσχεδίου κατηγορούν τον Τύπο ότι “προωθεί τη λατρεία του ατομικισμού και της βίας” και ότι αμφισβητεί “την ικανότητα του κράτους να υπερασπίζεται τους πολίτες του”. Οι επικριτές του νομοσχεδίου, από τη μεριά τους, δηλώνουν ότι αυτός ο νόμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να συλλαμβάνονται και να τιμωρούνται διαφωνούντες, ενώ σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης το νομοσχέδιο επιτρέπει στην FSB να φυλακίζει υπόπτους για διάστημα έως και 15 ημερών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα