Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

YΠΟ ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΠΙΕΣΕΩΝ

Ιερουσαλήμ
Την άρση του αποκλεισμού στη Γάζα για συγκεκριμένα προϊόντα ανακοίνωσε το Ισραήλ, υπό το βάρος των διεθνών πιέσεων, λίγες ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση κατά του “Στόλου της Ελευθερίας”.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συναντήθηκε χθες με τον ειδικό απεσταλμένο του κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή, Τόνι Μπλερ, με στόχο να επιβεβαιωθεί ότι «καλώς έχει γίνει ο αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας».
«Στόχος της συνάντησης ήταν να επιτευχθεί μια διεθνής υποστήριξη στην αρχή ότι τα όπλα και τα υλικά που σχετίζονται με όπλα δεν πρέπει να εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε ανακοίνωση των υπηρεσιών Τύπου του κ. Νετανιάχου.
Το εβραϊκό κράτος εύχεται όπως «τα προϊόντα για ανθρωπιστικούς και πολιτικούς λόγους παραδίδονται στους κατοίκους της Γάζας μέσω άλλων τρόπων» προστίθεται στην ανακοίνωση χωρίς πάντως να προσδιορίζεται ο «άλλος τρόπος».
Οι επικριτικές δηλώσεις κατά του Ισραήλ για την πολιτική του στη Γάζα πολλαπλασιάστηκαν από τη διεθνή κοινότητα μετά από τη δολοφονική επιδρομή στις 31 Μαΐου του ισραηλινού στρατού κατά του στολίσκου με τους ακτιβιστές που ήθελαν να προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Υπό τις διεθνείς πιέσεις το Ισραήλ αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι θα άρει τους περιορισμούς σε κάποια προιόντα, αλλά θα διατηρηθούν οι απαγορεύσεις εισαγωγής οικοδομικών υλικών.
Την περασμένη εβδομάδα ο ειδικός απεσταλμένος του κουαρτέτου χαρακτήρισε την ισραηλινή επιδρομή κατά των ακτιβιστών “αντιπαραγωγική”. Από την πλευρά του το Ισραήλ επιμένει ότι ο αποκλεισμός χρειάζεται για να συνεχίζονται οι πιέσεις κατά της Χαμάς που ελέγχει τη Γάζα από το 2007 και εξακολουθεί να κρατά όμηρο έναν ισραηλινό στρατιώτη από τον Ιούνιο του 2006, ενώ κρίνει ότι η κατάσταση στη Γάζα «είναι καλή».

Επεισόδιο με έναν νεκρό

Ενας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε χθες το μεσημέρι από ισραηλινούς συνοριοφύλακες στον αραβικό τομέα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Ο Παλαιστίνιος Ζιάντ αλ Ζουλάνι από τον προσφυγικό καταυλισμό Σουαφάτ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ τραυματίστηκε σοβαρά και υπέκυψε στα τραύματά του μετά τη μεταφορά του σε παλαιστινιακό νοσοκομείο, όπως έγινε γνωστό από την παλαιστινιακή ερυθρά ημισέληνο.
«Πυροβολήθηκε στην προσπάθειά του να ανατρέψει δύο συνοριοφύλακες με το αυτοκίνητό του», ανέφερε εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας. «Ο άνδρας κτύπησε με το αυτοκίνητό του τους δύο συνοριοφύλακες, τραυματίζοντάς ελαφρά τον ένα και βαρύτερα τον άλλο», είπε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος Μπεν Ρούμπι, προσθέτοντας ότι οι συνοριοφύλακες άνοιξαν πυρ εναντίον του αλ Ζουλάνι «επειδή προσπάθησε να διαφύγει και δεν σταμάτησε στα προειδοποιητικά πυρά».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα