Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΕΞΟΡΓΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΙΤΑΛΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ρώμη
Τις έντονες αντιδράσεις του Ιταλικού Τύπου, προκάλεσε η υιοθέτηση του νομοσχεδίου για τις υποκλοπές από την Ιταλική Γερουσία, με τα ΜΜΕ της γείτονας χώρας να κάνουν λόγο για «απόπειρα φίμωσης».
Μία ημέρα μετά την υιοθέτηση του νομοσχεδίου στη Γερουσία, η La Repubblica κυκλοφόρησε χθες με λευκή σελίδα, στη μέση της οποίας εμφανίζεται μόνο ένα κίτρινο post-it που γράφει: «ο νόμος – φίμωτρο αρνείται στους πολίτες το δικαίωμα να είναι ενημερωμένοι». «Μια λευκή πρώτη σελίδα για να γνωστοποιήσει, στους αναγνώστες και στη χώρα, τη βία που ασκήθηκε χθες μέσω ενός νόμου», ο οποίος περιορίζει το δικαίωμα των εφημερίδων να ενημερώνουν τους πολίτες, εξηγεί στη δεύτερη σελίδα ο διευθυντής της εφημερίδας, Έτσιο Μάουρο.
Τα ΜΜΕ αντιδρούν στο νομοσχέδιο, το οποίο θα τους απαγορεύει να τυπώνουν απομαγνητοφωνήσεις, περιλήψεις και ακόμα και ρεπορτάζ σχετικά με έρευνες σε εξέλιξη, έως ότου ολοκληρωθούν -κάτι που συχνά παίρνει χρόνια. Οι εκδότες που θα παραβιάζουν το νόμο θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 450.000 ευρώ, ενώ προβλέπονται και ποινές φυλάκισης για δημοσιογράφους.
Η Corriere della Sera χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα «μαύρη ημέρα» για τη δικαιοσύνη και η L? Unita, εφημερίδα του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, δημοσίευσε τον κύριο τίτλο της με γραμματοσειρά που χρησιμοποιείτο όταν ο φασίστας δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι κυβερνούσε με σιδηρά πυγμή την Ιταλία και ήλεγχε τα μέσα ενημέρωσης.
Το συνδικάτο των δημοσιογράφων κάλεσε σε απεργία για τις 9 Ιουλίου και κήρυξε «ολοκληρωτική αντίσταση χωρίς τέλος». Κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν ανακοινώσει πως είναι έτοιμα να προσφύγουν στο Συνταγματικό Δικαστήριο αν ο νόμος περάσει στη σημερινή μορφή του από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, την κάτω βουλή του ιταλικού Κοινοβουλίου, πράγμα που αναμένεται επειδή η κεντροδεξιά έχει κι εκεί την πλειοψηφία.
Το νομοσχέδιο ορίζει ότι οι δικαστές θα μπορούν να διατάσσουν παρακολουθήσεις μόνο εάν έχουν σοβαρά στοιχεία ότι διαπράττεται έγκλημα. Οι υποκλοπές θα πρέπει να εγκρίνονται από σώμα τριών δικαστών και θα διαρκούν έως και 75 ημέρες. Οι παρατάσεις τους θα εξασφαλίζονται δυσκολότερα, και μόνο για τρεις ημέρες κάθε φορά. Θα χρειάζεται ειδική άδεια για να παρακολουθούνται οι συνδιαλέξεις μελών του κοινοβουλίου και ιερέων.
Όπως υπογραμμίζει ο Ιταλός πρωθυπουργός το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών. Αντίθετα, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση πως προσπαθεί να συγκαλύψει την διαφθορά στις τάξεις της με άλλον ένα φωτογραφικό νόμο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα