Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΑΞΗ “ΝΙΚΟΣ ΚΟΖΩΝΑΚΗΣ”

Ενα τριήμερο “γεμάτο θάλασσα” οργάνωσε πριν λίγες ημέρες ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων, το οποίο έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους λάτρεις του συναρπαστικού αυτού σπορ, όχι μόνον ν’ ασχοληθούν με το αγαπημένο τους άθλημα, αλλά να διασκεδάσουν και να συσφίξουν τις μεταξύ τους σχέσεις.
Στην παγκρήτια ιστιοπλοϊκή σύναξη “Νίκος Κοζωνάκης”, όπως ονομάστηκε η εκδήλωση, πήραν μέρος και αθλητές-αθλήτριες από τον Ναυτικό Όμιλο Χανίων, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Αγίου Νικολάου, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Ηρακλείου και τον Ναυτικό Όμιλο Γαζίου, ενώ περιελάμβανε αγώνες με σκάφη ανοικτής θάλασσας ORCi, J24 και Optimist.
Η μεγάλη επιτυχία που είχε θεωρείται βέβαιο ότι θα την καθιερώσει ως αθλητικό και όχι μόνο γεγονός, ενώ εκτός από τους αγώνες, είχε στόχο να βρεθούν μεταξύ τους κυρίως οι μικροί αθλητές-τριες όλων των Ομίλων του νησιού μας, να γνωριστούν και να περάσουν ένα διήμερο σε μια από τις ομορφότερες γωνιές του πλανήτη, όπως είναι η Γραμβούσα, στα νερά της οποίας χάθηκε πριν 10 χρόνια ο -καλός φίλος όλων των ιστιοπλόων- Μανώλης Κοζωνάκης, στη μνήμη του οποίου οργανώθηκε η σύναξη.
Ταυτόχρονα, είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει τους μικρούς σε περιβαλλοντολογικά θέματα, αλλά και να γνωρίσουν την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου που τους φιλοξένησε.
Όσον αφορά τους μεγάλους, είχαν τη δυνατότητα να ξαναβρεθούν σ’ ένα γνώριμο τόπο μοναδικής ομορφιάς και να κάνουν… ποδαρικό στη νέα τουριστική περίοδο, με αυξημένη ευαισθητοποίηση για τον τόπο και το περιβάλλον, με την ευχή να πάρει τη θέση που του αρμόζει στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά.
Το αγωνιστικό πρόγραμμα της παγκρήτιας ιστιοπλοϊκής σύναξης “Νίκος Κοζωνάκης” άρχισε με τον αγώνα ανοικτής θάλασσας, Χανιά- Γραμβούσα (απόστασης 27ν.μ.) για τα σκάφη ανοικτής θάλασσας και τα J24. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν στο να γίνει ένας καλός αγώνας, ξεκινώντας με άνεμους χαμηλής έντασης και φτάνοντας μέχρι τα 4-5 μποφώρ, γεγονός που επέτρεψε στα πληρώματα να ολοκληρώσουν τη διαδρομή με το φως της ημέρας και να τερματίσουν αργά το σούρουπο στο λιμενίσκο της Γραμβούσας. Για την ιστορία, πρώτο τερμάτισε το “Πανεφη2” με κυβερνήτη το Μανώλη Μπαρμπόπουλο και πλήρωμα τους Θοδωρή Γιαννερίδη, Γιώργο Παπαδάκη, Στέλλα Ψαρουδάκη, Κατερίνα Ματζιώτη, Κική Δερουκάκη. Δεύτερο ήταν το “Κορμοράνος2” με κυβερνήτη το Ντίνο Μανιουδάκη και τρίτο το “Αίθρα” με κυβερνήτη τον Αλέξανδρο Γκότση. Όσον αφορά τα J24, πρώτο ήρθε το “Σήμερα” (ΙΟΗ) με κυβερνήτη τον Ηλία Κοβατζή και ακολούθησαν κατά σειρά τα σκάφη: “Ανιμα” (Ι.Ο. Αγ. Νικολάου), “Ζουζούνι” (ΙΟΧ), “Αρίμπα” (ΝΟΧ) και “Νικόλας” (ΙΟΧ).
Στη Γραμβούσα, τα πληρώματα περίμεναν η επιτροπή αγώνα και εθελοντές φίλοι του Ομίλου που έφτασαν από το Καστέλι και έστησαν καταυλισμό για να φιλοξενηθούν τα παιδιά και οι συνοδοί που θα κατέφθαναν την επομένη.
Το πρωί, λοιπόν, με το πλοίο “Γραμβούσα” έφτασαν 28 μικροί ιστιοπλόοι με όλο τους τον εξοπλισμό μαζί με τους προπονητές τους και μερικούς γονείς, ενώ συνοδοί ήταν τα μέλη του Δ.Σ. του ΙΟΧ, Μανώλης Μπενιουδάκης, Ιάκωβος Τριπολιτάκης και Γιώργος Κανελάκης.
Αφού τακτοποιήθηκαν άρχισε… η δράση. Το νησάκι γέμισε από τα λευκά πανάκια των Optimist (όπως δηλώθηκε από ντόπιους, το θέαμα ήταν εντυπωσιακό και πρωτόγνωρο), ο στίβος στήθηκε, ο άνεμος ήταν σταθερός και οι μικροί ιστιοπλόοι ξεκίνησαν τις πρώτες 4 ιστιοδρομίες, από ένα πολύ “γεμάτο” αγωνιστικό πρόγραμμα που τους περίμενε. Το βράδυ, μέσα σε κλίμα με ανάμικτα συναισθήματα, έγιναν οι απονομές του πρώτου σκέλους, στον περίβολο της εκκλησίας, όπου ακολούθησε φαγοπότι, με τη φροντίδα εκλεκτών “μαστόρων” στο πιλάφι και όλους τους μετέχοντες, ως μια οικογένεια, να απολαμβάνουν μοναδικές στιγμές. Πάντως πολλοί ήταν αυτοί που αναζητούσαν μέσα από τα παιχνιδίσματα των σκιών να δουν τη μορφή του φίλου που έγινε η αιτία για τη σύναξη αυτή και σίγουροι ότι ήταν μαζί τους, έδωσαν την υπόσχεση ότι και του χρόνου θα ξαναβρεθούν στον ίδιο υπέροχο τόπο.
Το ξημέρωμα βρήκε τα παιδιά, αν και λίγο κουρασμένα, να προετοιμάζονται με κέφι για τις επόμενες ιστιοδρομίες. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ίδιες και προδιέθεταν για μια ακόμη μέρα γεμάτη ιστιοπλοΐα. Όπως και έγινε, αφού διεξήχθησαν άλλες 4 κούρσες με σταθερό άνεμο και κάπου εκεί… το ταξίδι τελείωσε. Λίγο αργότερα τα παιδιά επιβιβάστηκαν μαζί με τους συνοδούς τους στο πλοίο “Γραμβούσα” (όπου και έγιναν οι απονομές του διασυλλογικού αγώνα κατηγορίας σκαφών Optimist “Νίκος Κοζωνάκης”) και επέστρεψαν στο Καστέλι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η αγωνιστική δραστηριότητα των παιδιών έγινε υπό το βλέμμα του περιφερειακού προπονητή Ηλία Κοβατζή, ο οποίος και έβγαλε χρήσιμα συμπεράσματα για την αγωνιστική τους κατάσταση.
Τ’ αποτελέσματά τους -με τη σειρά κατάταξης- ήταν: Σμυρλή Λεώνη (ΙΟΗ), Δαμασκηνάκης Μανώλης (Γάζι), Δαμασκηνάκης Κώστας (Γάζι), Παπαντωντάκης Γιάννης (ΙΟΗ), Νταουντάκη Ευαγγελία (ΝΟΧ), Αθενάκης Γιάννης (Γάζι), Μάμαλης Οδυσσέας (ΙΟΧ), Ψαρρός Μάνος (ΙΟΗ), Αθενάκης Μάριος (Γάζι), Κοζωνάκη-Γαγάρα Δανάη (ΙΟΧ), Χριστοφορίδη Δήμητρα (ΙΟΧ), Αλευράκης Δημήτρης (ΙΟΧ), Κουβίδης Κώστας (ΙΟΗ), Καλοχριστιανάκης Διονύσης (ΙΟΗ), Γεωργόπουλος Μιχάλης (ΙΟΗ), Κοζωνάκης Νίκος (ΙΟΧ), Λαμπρινάκης Γιώργος (ΙΟΧ), Μάμαλης Θεόδωρος (ΙΟΧ), Ψαρομίληγκος Στέφανος (ΝΟΧ), Παπαδάκη Αναστασία (ΝΟΧ), Σκαρπαθιωτάκης Βασίλης (Γάζι), Ιερωνυμάκης Κώστας (ΙΟΧ).
Το μεσημέρι δόθηκε η εκκίνηση για το γυρισμό, τόσο στα σκάφη ανοικτής θάλασσας, όσο και τα J24. Μετά από ένα πολύ καλό αγώνα, με ανέμους σταθερής έντασης, πρώτο τερμάτισε ξανά το σκάφος “Πανέφη2”, ακολουθούμενο από το “Κορμοράνος2” και το “Αίθρα”, ενώ στα J24 η σειρά τερματισμού ήταν: “Σήμερα” (ΙΟΗ), “Ανιμα” (Ι.Ο.ΑΓ. Νικολάου), “Ζουζούνι” (ΙΟΧ), “Νικόλας” (ΙΟΧ) και “Αρίμπα” (ΝΟΧ).
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου των διοργανωτών “…κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι η σύναξη ολοκληρώθηκε μ’ επιτυχία και ο στόχος, που ήταν να δώσουμε στα παιδιά δυνατές συγκινήσεις και εμπειρίες εν όψει της νέας αγωνιστικής περιόδου, επετεύχθη πλήρως. Για την επιτυχία όμως αυτή δεν έφτανε η δύναμη του ενός, έπρεπε να ενώσουν δυνάμεις πολλοί. Για το λόγο αυτό ο Ερυθρός Σταυρός Χανίων με το τμήμα Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών, διέθεσε τις σκηνές για τον καταυλισμό και με την παρουσία τους από το καράβι συνοδεύοντας τα παιδιά, έδωσαν το αίσθημα ασφάλειας σε όλους. Τους ευχαριστούμε για την ευγένεια, τον ενθουσιασμό και τους ευχόμαστε να είναι γεροί για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε όσους τους έχουν ανάγκη, με το κουράγιο που έχουν οι ερυθροσταυρίτες.
Η εταιρεία “Gramvousa Balos Cruises” διέθεσε το πλοίο και το προσωπικό και για δύο μέρες ήταν το φιλόξενο… σπίτι της διοργάνωσης, με τον αρχικαπετάνιο του κ. Μάμαλη και το πλήρωμα, να ξεπερνούν τις προσδοκίες του ΙΟΧ σε όλες τους τις εκδηλώσεις. Τους ευχόμαστε καλή περίοδο, καλά ταξίδια και να αναδεικνύουν με τη συμπεριφορά τους τις ομορφιές του τόπου μας.
Ευχαριστούμε επίσης τη Νομαρχία Χανίων για τη χορήγηση ειδών διαβίωσης, τον Στρατή Βεργανελάκη που διέθεσε το σκάφος “Κρήτη” για τη μεταφορά μελών του Ερυθρού Σταυρού, τον Σταύρο και τη Ρούλα από το Ηράκλειο για τη βοήθεια στις επιτροπές, τους εθελοντές και φίλους του ΙΟΧ που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό για να πετύχει η εκδήλωση. Ξεχωριστά ο ΙΟΧ θέλει να ευχαριστήσει τους γονείς που εμπιστεύονται τα παιδιά τους στους Ομίλους της Κρήτης, τους προπονητές και φυσικά τα πληρώματα -μικρής και μεγάλης ηλικίας- που ήρθαν από την άλλη άκρη του νησιού για να συμμετάσχουν.
Τέλος ευχαριστούμε, τον Βασίλη, την Αριάδνη, την Ειρήνη και τον Μανώλη, μέλη της οικογένειας Κοζωνάκη, που είχαν την ιδέα και την υλοποίησαν”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα