Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΤΥΠΟ

Ιερουσαλήμ
Λεπτομέρεις για την ισραηλινή αιματηρή επιχείρηση εναντίον της ανθρωπιστική νηοπομπής, δημοσίευσαν χθες οι εφημερίδες του Ισραήλ.
Οι προετοιμασίες της επιχείρησης, που έφερε την ονομασία “Sea Breeze” (Θαλάσσια αύρα), ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο σε ανώτατο επίπεδο, αποκαλύπτει η εφημερίδα Yediot Aharonot. Ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ ναύαρχος Ελιέζερ Μαρόμ, δημιούργησε δύο επιχειρησιακούς πυρήνες, έναν αποτελούμενο από στρατιωτικούς και έναν από νομικούς, αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών και των υπηρεσιών πληροφοριών.
Σε πρώτο στάδιο, οι ισραηλινές αρχές επεδίωξαν να εμποδίσουν τον απόπλου του στόλου προς τη Λωρίδα της Γάζας δια της διπλωματικής οδού, πολλαπλασιάζοντας, μάταια, τα διαβήματα προς την Τουρκία, σύμφωνα με την Yediot.
Το Ισραήλ ήλθε επίσης σε επαφή με την Αίγυπτο, η οποία πρότεινε την εκφόρτωση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο λιμάνι του Ελ-Αρίς, ώστε να μεταφερθεί στη συνέχεια στη Λωρίδα της Γάζας, πράγμα που αρνήθηκαν οι διοργανωτές της αποστολής. Μόνο η Κύπρος δέχθηκε να συνεργασθεί με το Ισραήλ, αρνούμενη τον ελλιμενισμό και τον απόπλου πλοίων του στόλου της Ελευθερίας στα λιμάνια της.
Για το στάδιο της απόβασης, συγκεντρώθηκαν πληροφορίες για την τουρκική μη κυβερνητική οργάνωση IHH, η οποία είχε ναυλώσει το οχηματαγωγό Mavi Marmara, το μεγαλύτερο πλοίο του στόλου.
Η απόφαση για την αναχαίτιση της νηοπομπής και την προώθησή της προς το λιμάνι του Ασντόντ ελήφθη στο υψηλότερο επίπεδο. Οι κομάντος του ισραηλινού πολεμικού ναυτικού έλαβαν ειδική εκπαίδευση και εξοπλίσθηκαν με όπλα καταστολής ταραχών, εκτός των προσωπικών τους όπλων. Η απόφαση για την αναχαίτιση της νηοπομπής στα διεθνή ύδατα ελήφθη από τον αρχηγό των κομάντος του πολεμικού ναυτικού για να επιτύχει τον αιφνιδιασμό των ακτιβιστών πριν ξημερώσει, παρά τον κίνδυνο να κατηγορηθεί το Ισραήλ για πειρατεία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Yediot Aharonot.
Ο ναύαρχος Μαρόμ ήταν παρών στην επιχείρηση επιβαίνοντας σε πλοίο του πολεμικού ναυτικού που έπλεε σε κοντινή απόσταση και μάλιστα έβαλε με προειδοποιητικά πυρά στο αέρα, όταν άρχισαν οι βιαιότητες. Μόλις οι ισραηλινοί κομάντος αποβιβάσθηκαν από ελικόπτερο στη γέφυρα του Mavi Marmara, έγιναν δεκτοί με χτυπήματα σιδηρολοστών και μαχαιριών δεκάδων ακτιβιστών, σύμφωνα με μαρτυρίες των ισραηλινών στρατιωτών.
Σύμφωνα με τη Haaretz, ακτιβιστές κατόρθωσαν να αιχμαλωτίσουν για λίγο τρεις ισραηλινούς στρατιώτες και να τους αρπάξουν ένα ή πολλά όπλα. Σύμφωνα με τη Yediot, οπτικό υλικό το οποίο κατασχέθηκε από τον στρατό δείχνει ότι ακτιβιστές προστάτευσαν ισραηλινούς στρατιώτες από λιντσάρισμα.
Επειτα από την επιχείρηση που χαρακτηρίσθηκε “φιάσκο” η απόφαση για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων επιβατών ελήφθη από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας υπό την πίεση της Τουρκίας σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο, την στιγμή που ο στρατός ήλπιζε να χρησιμοποιήσει τα προϊόντα της ανάκρισής τους για να στηρίξει τη θέση μίας μελετημένης “πρόκλησης”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα