Μουσείο Τυπογραφείας

ΥΠΟΘΕΣΗ SIEMENS

Αθήνα
Την επικύρωση της διάταξης απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που εκδόθηκε για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη, προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Εφετών Κ. Χατζίκος. Ο εισαγγελέας ζητά από τους εφέτες να επικυρώσουν με βούλευμά τους την απαγόρευση που επιβλήθηκε στον κ. Μαντέλη, μετά την απαγγελία σε βάρος του της κατηγορίας της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Στην πρότασή του ο εισαγγελέας υποστηρίζει ότι οι παράνομες ενέργειες του πρώην υπουργού έλαβαν χώρα σε χρόνο που δεν είχε πολιτική ιδιότητα (υπουργός) και ως εκ τούτου δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του Νόμου “Περί ευθύνης υπουργών” και συνεπακόλουθα παραγραφής του αδικήματος.
Τις επόμενες ημέρες θα εκδοθεί το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών για το ζήτημα της απαγόρευσης εξόδου, το οποίο επίσης θα τοποθετηθεί και στο κατά πόσον η κατηγορία σε βάρος του κ. Μαντέλη έχει ή όχι παραγραφεί με βάση τον Νόμο “Περί ευθύνης υπουργών”.
Επανέρχεται το όνομα Μητσοτάκη
Ότι δεχόταν απειλές κατά της ζωής της κατήγγειλε η πρώην ιδιαιτέρα γραμματέας του Μ. Χριστοφοράκου, Αικ. Τσακάλου, καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. Στην κατ? αντιπαράθεση εξέταση με τη μάρτυρα, ο πρώην οικονομικός διευθυντής και μεταβατικός διευθύνοντας σύμβουλος της Siemens Α.Ε. Ελλάς, Ρ. Φίσερ αρνήθηκε ότι γνώριζε οτιδήποτε για μίζες και πολιτικούς, αλλά παραδέχθηκε πως διαμήνυσε στον Μ. Χριστοφοράκο ότι «δεν θα πληρωθεί από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ».
Καταθέτοντας για δεύτερη φορά η μάρτυρας, προχθές, στο μεγαλύτερο μέρος σε κατ? αντιπαράθεση εξέταση με τον κ. Φίσερ, είπε ότι μετά τη φυγή Χριστοφοράκου στο εξωτερικό η ίδια έπεσε σε δυσμένεια «και μεθοδευμένη προσπάθεια εξόντωσής της» από τον Γερμανό διευθυντή.
Απευθύνθηκε, όπως είπε, στα κεντρικά της Γερμανίας και όταν επέστρεψε, την κάλεσε ο κ. Φίσερ και της είπε «ότι αν επαναλάβω τέτοια κίνηση, μπορεί να μου στοιχίσει και τη ζωή».
Είπε ακόμη ότι πέρα από τα λάστιχα του αυτοκινήτου της που βρήκε σκασμένα, δέχθηκε επίθεση με σπασμένο γυαλί.
Ο Ρούντολφ Φίσερ, σημερινός οικονομικός διευθυντής της Siemens Τσεχίας, που κατέθεσε πριν την Αικατερίνη Τσακάλου, εν ολίγοις είπε ότι ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτε από την πολιτική Χριστοφοράκου, για μίζες και πολιτικούς: «Δεν είχα ποτέ καμία πρόσβαση, ούτως ώστε να γνωρίζω, αν υπάρχουν δωρεές, τι ύψους δωρεές, προς οποιαδήποτε πρόσωπα και πολιτικούς».
Παρ? όλα αυτά, παραδέχθηκε ότι ζήτησε από την Αικατερίνη Τσακάλου να στείλει μήνυμα στον κ. Χριστοφοράκο, στις 25 Ιανουαρίου 2008, ότι δεν θα πληρωθεί από τη Siemens η δαπάνη εξοπλισμού του γραφείου του κ. Μητσοτάκη, ύψους 160.000 ευρώ.
Το χαρτί, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, δεν μπόρεσε να το διαψεύσει χθες ο κ. Φίσερ, δεν παραδέχθηκε όμως, ούτε θυμόταν άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, ή εμπλοκή ονομάτων πολιτικών.
Αντιθέτως, η κα Τσακάλου διέψευσε στην κατ? αντιπαράσταση εξέταση πολλές φορές τον κ. Φίσερ λέγοντας: «Λέει ο κ. Φίσερ ότι δεν γνώριζε για την ύπαρξη των τιμολογίων. Τα τιμολόγια έχουν καταχωριστεί στο λογιστήριο. Εγώ, απλώς είχα τα αντίγραφα. Δεν είχα ιδιαίτερο λογιστήριο για να κρατάω και να διεκπεραιώνω πληρωμές».
Η μάρτυρας επέμεινε ότι ο πρώην οικονομικός διευθυντή δεν μπορεί σήμερα να δηλώνει άγνοια, όταν συνυπέγραφε τα τιμολόγια: «Δεν ήταν επισκέπτης στην εταιρεία. Συνδιοικούσε μαζί με τον κ. Χριστοφοράκο. Δεν έκανε δημόσιες σχέσεις».
Παρ? όλα αυτά ο κ. Φίσερ επέμεινε ότι δεν είχε καμία σχέση, ζήτησε να προσκομιστούν τιμολόγια, στα οποία να συνυπογράφει και δεσμεύθηκε εντός των επομένων ημερών να προσκομίσει στοιχεία που συνηγορούν υπέρ των απόψεών του.
Κατά τα λοιπά η κα Τσακάλου που σήμερα είναι επικεφαλής του τμήματος Διαφάνειας της Siemens ΑΕ επανέλαβε ότι όσα αναγράφει στο ημερολόγιό της δεν επιδέχονται αμφισβήτηση και το πολύ 1 – 2% από τα ραντεβού να ματαιώθηκε, αλλά κι αυτό θα το ανέγραφε.
Σε ερώτηση, γιατί τότε, όλοι σχεδόν οι πολιτικοί που παρελαύνουν από την Εξεταστική διαψεύδουν τις επαφές τους, δήλωσε αδυναμία να απαντήσει.
Την ερχόμενη Δευτέρα θα εξεταστεί ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης της ΝΔ Βύρων Πολύδωρας.
Ευ. Βενιζέλος:
Στην Επιτροπή
όσοι μπορούν
να ρίξουν φως
Την άποψη ότι όλοι όσοι μπορούν να συνεισφέρουν πραγματικά πρέπει να καλούνται στην Εξεταστική διατυπώνει ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει νόημα να καλούνται στην Επιτροπή πρώην πρωθυπουργοί ή πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να εκτεθούν επικοινωνιακά και να ριχτούν βορά σε μια διαρκή συζήτηση η οποία δεν έχει τελειωμό.
«Η Εξεταστική δεν είναι ένα όργανο που παράγει εντυπώσεις ή που ρίχνει στην πυρά ανθρώπους, ούτε στρέφεται επί δικαίων και αδίκων. Είναι ένα σοβαρό πολιτικό όργανο το οποίο περιμένει να μάθει το ίδιο την αλήθεια για να την πει. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται πάντα με σεβασμό στους κανόνες του κράτους Δικαίου. Διαφάνεια δεν σημαίνει “ζουγκλοποίηση” της πολιτικής ζωής».
Δήλωση
Ντ. Μπακογιάννη
Χθες το μεσημέρι η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:
“Επειδή μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής επιδίδονται και επενδύουν στη στατιστική επεξεργασία της δημόσιας κοινωνικής μου σχέσης και αντιλαμβανόμενη τους συνειρμούς, που αυτή δημιουργεί στην κοινή γνώμη, έχω να δηλώσω τα εξής: Είναι σαφές ότι επιχειρείται μια προσπάθεια συμψηφισμού και κυρίως αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά ευρήματα, προκειμένου να μην απαντηθεί το ερώτημα, ποιοι πήραν τα λεφτά, πού πήγαν οι μίζες, ποια είναι η διαδρομή του μαύρου πολιτικού χρήματος προς πρόσωπα και κόμματα από τις προγραμματικές συμβάσεις και τις προμήθειες του ΟΤΕ και των άλλων δημόσιων φορέων. Αυτή την αλήθεια οφείλει η Εξεταστική Επιτροπή να βρει και να καταθέσει στον Ελληνικό λαό”.
«Μια Επιτροπή που εκτρέπεται πλέον σε ασημαντότητες και μικρολεπτομέρειες, χωρίς πολιτικό ενδιαφέρον, προφανές είναι ότι αποφεύγει ηθελημένα να αναζητήσει την αλήθεια, επειδή την φοβάται όσο τίποτε άλλο. Αν υπάρχει «γαλάζιος υπουργός,» εμείς έχουμε την πολιτική βούληση να τον αποκαλύψουμε. Το ΠΑΣΟΚ, έτσι και αλλιώς, είναι πολύ απασχολημένο ψάχνοντας τους δικούς του υπουργούς» δήλωσε ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης της Ν.Δ., Τάσος Νεράντζης.

ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Κάλεσμα σε Τσοχατζόπουλο
για το θέμα αγοράς του σπιτιού

Αθήνα
Η Επιτροπή Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον Ακη Τσοχατζόπουλο να προσέλθει, προκειμένου να συζητήσει με τα μέλη της το θέμα που προέκυψε, ύστερα από τα δημοσιεύματα, για την αγορά σπιτιού μεγάλης αξίας από τη σύζυγό του.
Όπως δήλωσε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Σωκράτης Ξυνίδης, η Επιτροπή Διαφάνειας, η οποία συνεδρίασε την Παρασκευή, εξέτασε τόσο τα σχετικά δημοσιεύματα, όσο και τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που έχει καταθέσει ο κ. Τσοχατζόπουλος, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Ο κ. Ξυνίδης ανέφερε ότι η κλήση στον κ. Τσοχατζόπουλο θα δώσει τη δυνατότητα στην Επιτροπή να κρίνει αν υφίσταται θέμα παραπομπής του πρώην γραμματέα του Κινήματος για πειθαρχικό έλεγχο στην Επιτροπή Δεοντολογίας.
Εξάλλου, στη συνεδρίασή προχθές το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε τη συμπλήρωση της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα με δυο μέλη του, τις κυρίες Ράπτη και Κισκίρα, καθώς και το μέλος του Τομέα Οργανωτικού κ. Σπίρντζη.
Η Επιτροπή θα αποστείλει εγκύκλιο μέχρι τα μέσα Ιουνίου για τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τους δήμους και τις περιφέρειες και μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να παρουσιάσει πρόταση στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.