Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Γοητευτικά και άλλα

Σε λίγο, μόλις όλοι αρχίσουμε σιγά ? σιγά να καταλαβαίνουμε και τι εστί «Καλλικράτης», θα αρχίσουν να ξεπροβάλλουν και οι πρώτοι υποψήφιοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και άρχοντες για τους νεοσύστατους ή τους υφιστάμενους ΟΤΑ.
Θα βλέπουμε επί παντός επιστητού άρθρα τους στις εφημερίδες, τους ίδιους σε τηλεοπτικούς σταθμούς ή σε κοινωνικές εκδηλώσεις, θα τους ακούμε στο ραδιόφωνο. Θα εκφέρουν γνώμη για καθετί, οι μεν έχοντες ηνία θα «διαφημίζουν» το κοινωφελές έργο τους, την ώρα που οι δε διεκδικούντες την (τοπική) εξουσία θα ψέγουν τους κρατούντες για αναποτελεσματικότητα ή για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος σε ασημαντότητες ή σε «ημέτερους».
Θα ήθελα, όμως, αντί να μας γεμίσουν αερολογίες και απατηλές υποσχέσεις, να μας μιλήσουν ευθαρσώς και έγκαιρα για συγκεκριμένα ζητήματα: Να δεσμευτούν τι θα κάνουν σε περίπτωση που εκλεγούν με: (α) τις κεραίες των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, (β) τη διαχείριση των απορριμμάτων και την καθαριότητα της πόλης, (γ) το εκνευριστικά παρατεταμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα και την παρούσα κατάσταση δρόμων και πεζοδρομίων, (δ) τους πλανόδιους μικροπωλητές, τους επαίτες ? ρακοσυλλέκτες και τα αδέσποτα, που είναι συνηθισμένο, πλέον, φαινόμενο σε όλες τις μεγαλουπόλεις, (ε) τους χώρους πρασίνου, αθλητισμού και τις παιδικές χαρές, που είναι «οάσεις» για μικρούς και μεγάλους κ.α.
Εκτός και αν προτιμούν, για να μη βρεθούν σε «δύσκολη» θέση από ?άγνοια ή έλλειψη πρότασης, να σιωπήσουν. Σε μιαν τέτοια, όμως, περίπτωση πώς προτείνετε εσείς να αντιδράσουν οι πολίτες;

Γ.Ο.Η.Σ.

Σκελετοί στις ντουλάπες?!

Επειδή τα έργα και οι ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης, έχουν αφήσει πλούσια ίχνη για κάθε περίπτωση και για κάθε υπόθεση, το ΠΑΣΟΚ, μετά την απρόβλεπτη τροπή που πήρε η υπόθεση με το έγγραφο «δωροδοκίας» γαλάζιου υπουργού, το οποίο από μεταφραστικό λάθος παρεισέφρησε στα έγγραφα της δικογραφίας, δεν είχε κανένα πρόβλημα να βρει στοιχεία για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Όπως γράφει η «Ελευθεροτυπία», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Βασ. Κεγκέρογλου, παρουσίασε e-mail του κ. Ευαγ. Σέκερη, μπατζανάκη του κ. Αντ. Σαμαρά, ο οποίος εμφανιζόταν δυσαρεστημένος για τη μη εξέλιξή του στη περιώνυμη Siemens στην οποία δούλευε. Θα μου πείτε, ποιος Έλληνας, κολλητός με βουλευτή ή υπουργό δεν του έχει ζητήσει να κάνει μια βολική κουβέντα με τον προϊστάμενο του για να βελτιώσει τη θέση, το μισθό ή τις συνθήκες δουλειάς του; Το ίδιο έκανε και ο κ. Σέκερης. Όπως φαίνεται σε σχετικό e-mail, που έστειλε στον κ. Αντ. Σαμαρά, εμφανιζόταν να του υποδεικνύει τα εξής: «Γενικά δεν χρειάζεται να είσαι ιδιαίτερα ευγενής μαζί του (σ.σ. με τον Μιχ. Χριστοφοράκο – δηλαδή τρίξ΄ του τα δόντια..!), τους έχω προσφέρει πάρα πολλά και το γνωρίζει πολύ καλά. Ξέρει ότι γνωρίζω πολλά για τις βρωμιές τους (!!!) και ότι έχω κρατήσει το στόμα μου κλειστό. (σ.σ. υπόδειγμα υπαλλήλου?!) Θα ήθελα να του δώσεις να καταλάβει ότι μιλάμε συχνά και ότι γνωρίζω πάρα πολλά (σ.σ. πες του, να μην ανοίξω το στόμα μου !). Σίγουρα θα προσπαθήσει να σε τουμπάρει». Και φαίνεται ότι τον? τούμπαρε διότι σε μεταγενέστερο e-mail με αποδέκτη τον Μιχ. Χριστοφοράκο, ο κ. Σέκερης φέρεται να εκφράζει παράπονα στον τότε ισχυρό άνδρα της Siemens Eλλάδος, επειδή δεν ικανοποίησε το αίτημά του? παρά την τηλεφωνική παρέμβαση «συγγενικού του προσώπου». Ανοιχτό μένει το ενδεχόμενο να ζητηθεί η κλήτευση του?μπατζανάκη (δηλαδή του αρχηγού της ΝΔ) στην εξεταστική, διότι τα μέλη της (πλην αυτά της ΝΔ) θα θεωρούν σίγουρο ότι ο μπατζανάκης θα αποκάλυψε στον κ. Σαμαρά μερικές από τις «βρωμιές» που ισχυριζόταν ότι γνώριζε. Δεν θα μείνει σκελετός για σκελετός? στην ντουλάπα?!

ΑΕΣ

Ταξιδεύοντας
στο διάστημα

Όπως μεταδίδει το «Βήμα» από την Μόσχα, «τρεις Ρώσοι, ο Αλεξέι Σιτόφ ο Σουχρόμπ Καμόλοφ και o Αλεξάντρ Σμολεγέφσκι, ένας Ιταλοκολομβιανός, ο Ντιέγκο Ουρμπίνα, ένας Γάλλος, ο Ρομέν Σαρλ και ένας Κινέζος, ο Γουάννγκ Γιουέ, θα περάσουν τις επόμενες 520 ημέρες σε ομοίωμα διαστημοπλοίου για να πραγματοποιήσουν ένα «ταξίδι» μετ΄ επιστροφής, στον Κόκκινο Πλανήτη (Άρη) που θα περιλαμβάνει και «παραμονή» 30 ημερών εκεί. Διακόσιες πενήντα ημέρες θα τους πάρει να φθάσουν και άλλες 240 για να επιστρέψουν. Έχοντας για βάση τους μια αποθήκη στα προάστια της Μόσχας και μέσα από έναν προσομοιωτή που μοιάζει με διαστημική κάψουλα με ωφέλιμο χώρο 550 κυβικά μέτρα, οι έξι «κοσμοναύτες» θα ζουν και θα εργάζονται υπό τις συνθήκες μιας πραγματικής αποστολής στον Άρη». Δεν ξέρω γιατί διαβάζοντας την είδηση, το μυαλό μου πήγε στην κυβέρνηση μας. Μοιάζει με ομάδα που ταξιδεύει για τον Άρη, όχι εικονικά και με προσομοιωτή, αλλά με πραγματικό διαστημόπλοιο ενώ ταυτόχρονα εργάζεται σκληρά υπό συνθήκες απόλυτα προσδιορισμένες από τα κομπιούτερ του? ΔΝΤ και της Ε.Ε. Κι αν χρειάζεται τρία χρόνια για να πάει στον προορισμό της (που είναι η τιθάσευση του ελλείμματος και των επιτοκίων δανεισμού) κανείς δεν ξέρει πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης?! Καλό ταξίδι?
ΑΕΣ

Ιδιωτικοποιήσεις
Έγινε γνωστό ότι οι δύο βασικοί οδικοί άξονες της Κρήτης περιλαμβάνονται στο εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και συνεργασιών με ιδιώτες και προβλέπεται να κατασκευαστούν με δημόσιους πόρους και στη συνέχεια θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Στον ΒΟΑΚ, όπως γράφει η Ελευθεροτυπία, τα έργα έχουν ξεκινήσει το 1968 και ως σήμερα από τα 310 χλμ. έχουν ολοκληρωθεί μόλις 41. Σε άλλα 70 χλμ. έχουν γίνει κάποιες βελτιώσεις και για 135 χλμ εκπονούνται μελέτες. Στο ΝΟΑΚ, μήκους 82 χλμ, που θα εξυπηρετεί τις νότιες ακτές των νομών Λασιθίου και Ηρακλείου, έχουν ολοκληρωθεί 12,5 χλμ., ενώ υπό κατασκευή είναι άλλα 16,5 χλμ. Ιδιώτες θα αναλάβουν την κατασκευή και εκμετάλλευση στοιχειωδών εξυπηρετήσεων, όπως παρκινγκ, βενζινάδικα, εστιατόρια κ.λπ. και σε αντάλλαγμα θα έχουν την είσπραξη διοδίων για 20 έως 30 χρόνια. Επειδή είναι αμφίβολο αν τα διόδια αυγατίσουν κι αν η εύρεση δημόσιων πόρων για την κατασκευή των δρόμων είναι υπό τις παρούσες συνθήκες?εξασφαλισμένη, σχεδιάζεται η παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης γαιών, γύρω από τους μεγάλους οδικούς άξονες (π.χ. Εγνατία) για εμπορικές χρήσεις. Ίσως σε αυτή την λογική θα έπρεπε να εξεταστεί η παραχώρηση σε χρηματοδότες, του δικαιώματος χρήσης άλλων εγκαταστάσεων για τις οποίες η κατασκευή δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από δημόσιους πόρους στο ορατό μέλλον. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να εκχωρηθεί σε ιδιώτες έναντι κατασκευής τμήματος των εθνικών αξόνων, η κατασκευή και η λειτουργία για κάποια χρόνια της Μαρίνας Κισάμου ή άλλων εγκαταστάσεων των οποίων η διαχείριση από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς είναι δύσκολη έως αδύνατη και ούτως ή άλλως θα παραχωρηθεί σε ιδιώτες.
ΑΕΣ

Εισπράκτορες δημόσιων εσόδων

Άγχος κυρίευσε την θεία μου την κυρά Καλή από την ορεινή Ανωκατωράχη όταν της είπαν ότι πρέπει να μαζεύει αποδείξεις για ό,τι αγοράζει για να εξασφαλίσει το αφορολόγητό της. Μόλις όμως άκουσε τις νέες ανακοινώσεις ότι μπορεί να προμηθευτεί από το υπουργείο Οικονομικών μια κάρτα γραμμωτού κώδικα (bar code) ανακουφίστηκε και της έφυγε το άγχος. Περιχαρής μου ανακοίνωσε ότι, αντί να μαζεύει αποδείξεις, θα δίνει την κάρτα στον κυρ Θανάση τον μπακάλη και αυτός «εξπέρ» στα ηλεκτρονικά όπως είναι, θα «περνάει» το αντίτιμο σ’ αυτήν παίζοντας στα δάκτυλα το σκανάρισμα και τις άλλες εφαρμογές του Internet?! Τί?; Η Ανωκατωράχη δεν έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο?; Αχ, θεία Καλή, έχασες την ευκαιρία να γίνεις εισπράκτορας δημόσιων εσόδων?! Αλήθεια οι εμπνευστές τέτοιων μέτρων έχουν επαφή με την πραγματικότητα ;
ΑΕΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα