Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Ημερολόγιο Λωτοφάγου

Το τέλος… ξανάρχεται – Grexit-ική περίοδος
Οι δηλώσεις κορυφαίων Ευρωπαίων, και όχι μόνο αξιωματούχων, που «αναφέρονται» στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα (ξανά) πληθαίνουν. Το ίδιο και οι αναλύσεις διεθνών οικονομικών οίκων αξιολόγησης. Μάλιστα, την Τετάρτη εμφανίστηκε εκ νέου και το σενάριο της χρεοκοπίας για τη χώρα μας.
Εκείνο που διαπιστώνει κανείς παρακολουθώντας αυτό το γαϊτανάκι ελληνικών χρωμάτων που εκτυλίσσεται, είναι πως όλος… πλανήτης, οικονομικά τουλάχιστον, εξετάζει τις θέσεις του για παν ενδεχόμενο, την ώρα που στο εσωτερικό της χώρας δεν τολμάμε καν να το διανοηθούμε.
Θαρρούμε, μάλλον, πως έτσι ξορκίζουμε το κακό. Ωστόσο, η αγαπημένη μου γιαγιά μου έλεγε, στα μικρά μου, πως από τα λόγια δεν έπαθε κανένας τίποτα. Κοινώς, το Grexit δεν θα έρθει εάν στη χώρα ανοίξει ο διάλογος για το τι οικονομία θέλουμε, και εάν μπορούμε να την επιτύχουμε στον δρόμο που βρισκόμαστε.
Βέβαια, η γιαγιά μου έλεγε και πως η γλώσσα μπορεί να μην έχει κόκκαλα, αλλά ξέρει να τα τσακίζει. Κι αυτό, επίσης, επιβεβαιώνεται στις ημέρες μας.
Ειδικά η γλώσσα που μιλούν οι τεχνοκράτες των δανειστών, σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση.
Όλοι τους, μετρούν τις ανάγκες των πολιτών σε ποσοστά και αριθμούς, χωρίς ουσιαστικά να κατανοούν για τι ακριβώς μιλούν. Αφορολόγητο, συντάξεις, μισθοί, εισφορές, ελεύθεροι επαγγελματίες, δημόσιοι υπάλληλοι.
Όλοι στις θέσεις μας, τις ίδιες από επταετίας, να παρακολουθούμε και να αγωνιούμε, που θα τελειώσει ετούτη η κατηφόρα. Και για όσους δεν θυμούνται τις «καταστροφές» που μας βρίσκουν τα τελευταία χρόνια, ετοιμαστείτε να τις ξαναζήσουμε. Ας είναι καλά οι εκλογές των εταίρων μας.
Εδώ όμως, έχει πάντα ήλιο…
********
Από την ευρωβουλή με αγάπη (για τις πολυεθνικές) – Ceta-ρισμα
Η περιβόητη συμφωνία διεθνούς εμπορίου και οικονομικής συνεργασίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά, από την Τετάρτη έλαβε την έγκριση του ευρωκοινοβουλίου. Μένει τώρα, η έγκρισή της στα εθνικά κοινοβούλια, όπως και στο δικό μας.
Καθώς ο διάλογος, σε ένα υγιές περιβάλλον, θα πρέπει να ανοίξει πριν λάβει το ελληνικό πράσινο φως, ας έχουμε στο μυαλό μας το εξής.
Η εν λόγω συμφωνία, ουσιαστικά, σε τίποτα δεν διαφέρει με εκείνη που έσκισε ο Ντόναλντ Τραμπ. Της TTIP. Επί της ουσίας, η CETA ανοίγει την πόρτα σε όλα εκείνα που η TTIP κουβαλούσε μαζί της, και για τις αμερικανικές πολυεθνικές εταιρείες.
Το επόμενο διάστημα θα έχουμε τον χρόνο να την εξετάσουμε. Ελπίζοντας, να ανατραπεί πριν την βιώσουμε στο πετσί μας.
********
Στις ΗΠΑ την αναζητούν – Ο Τραμπ βλάπτει σοβαρά τη λογική
Δεν έχουν συμπληρωθεί ούτε τριάντα ημέρες του Τραμπ στην εξουσία των ΗΠΑ. Κι όμως, μοιάζει να έχει, τουλάχιστον, μήνες στο τιμόνι τους, εάν όχι χρόνια.
Ένας σπουδαίος κωμικός, ο Τζον Στιούαρτ, είπε εύστοχα πως «υποτίθεται πως η προεδρία γερνάει τον πρόεδρο, όχι τους πολίτες». Δεν θα μπορούσε να ειπωθεί καλύτερα.
Τελευταίο επεισόδια, τα… ρωσικά. Οι σχέσεις με τη Ρωσία που έδειξαν την πόρτα στο πρώτο στέλεχος της διοίκησης Τραμπ. Και ακολούθως, ο ίδιος αποφάσισε να ρίξει μία «ριπή» στον αέρα, εκστομίζοντας το απροσδόκητο «η Ρωσία να επιστρέψει την Κριμαία στην Ουκρανία».
Με λίγα λόγια… Δεν θα έχουμε καλά ξεμπερδέματα με δαύτον. Όχι επειδή «θέλει να σπάσει το κατεστημένο» όπως υποστηρίζουν οι οπαδοί τους.
Αλλά διότι, όπως επιβεβαιώνει ημέρα την ημέρα, δεν φαίνεται να γνωρίζει για που οδεύει. Τόσο ο ίδιος, όσο και η -πάλαι ποτέ- υπερδύναμη του πλανήτη.
*λωτοφάγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα