Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

Μόσχα
Τη διαφωνία πολιτικών στελεχών, ξένων διπλωματών και μέρους της Ρωσικής κοινωνίας, προκάλεσε η απόφαση της Μόσχας να αναρτήσει γιγαντοαφίσες του Ιωσήφ Στάλιν στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 65η επέτειο από το τέλος του Β? Παγκοσμίου Πολέμου.
“Στον ρωσικό πληθυσμό πρέπει να αποδοθούν τα εύσημα για την ήττα του φασισμού, όχι στον Στάλιν” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου εκφράζοντας την αντίθεσή του, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.
Έντονη ήταν και η διαμαρτυρία πολλών οργανώσεων προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για τα σχέδια της Μόσχας να τιμήσει τον “μαζικό δολοφόνο” στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων που θα γίνουν στις 9 Μαΐου στη Ρωσία.
Ανησυχίες εξέφρασαν επίσης και δυτικοί διπλωμάτες, σύμφωνα με τους οποίους οι γιγαντοαφίσες του Στάλιν μπορεί να προκαλέσουν αποχωρήσεις αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις. Μεταξύ αυτών που αναμένεται να μεταβούν στη Μόσχα τον Μάιο είναι η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.
Η ρωσική κοινωνία είναι διχασμένη όσον αφορά τον ρόλο του Στάλιν. Ιστορικοί και προασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων δηλώνουν ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της σταλινικής τρομοκρατίας. Όμως οι κομμουνιστές εξακολουθούν να τον τιμούν ως ήρωα και να πιστώνουν σε αυτόν την ήττα του φασισμού στην Ευρώπη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα