Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το κακό και το χειρότερο

Γράφει ο Γ.Η. ΟΡΦΑΝΟΣ
Είναι, βέβαια, κακό ένας εργαζόμενος στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα να αμείβεται με χαμηλό έναντι των πραγματικών αναγκών του μισθό. Το χειρότερο, όμως, είναι όταν οι πληρωτές του τον κάνουν να αισθάνεται ότι πληρώνεται με ψίχουλα έναντι όσων πραγματικά προσφέρει και συνεισφέρει?
Είναι, βέβαια, κακό ένας πολίτης να φορολογείται βαριά. Το χειρότερο, όμως, είναι όταν νιώθει πως οι φόροι του δεν βοηθούν την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας του, αλλά συντελούν, με διάφορους τρόπους, στον πλουτισμό όλων όσοι, ανέκαθεν, εκμεταλλεύονται τον μόχθο των λαϊκών τάξεων?
Είναι, βέβαια, κακό οι πολίτες να περιμένουν στις ουρές για να εξυπηρετηθούν από τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων. Το χειρότερο, όμως, είναι όταν ένας πολίτης, μολονότι, αγόγγυστα, καταβάλλει, επί χρόνια, σημαντικά ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία, η περίθαλψη που του επιφυλάσσουν δείχνει ότι τον αντιμετωπίζουν ως περιθωριακό και παράσιτο της κοινωνίας στον οποίο κάνουν κάποιοι, οι μεγαλόσχημοι γιατροί συνήθως, χάρη που ασχολούνται μαζύ του?
Είναι, βέβαια, κακό όταν δεν υπάρχουν δάσκαλοι ή καθηγητές και γίνεται λόγος για κλεισμένα σχολεία. Το χειρότερο, όμως, είναι όταν υπάρχουν μεν διδάσκοντες, αλλά τα μυαλά τους είναι ξέχειλα από «θεοσκότεινες προκαταλήψεις» ή «μοντέρνες αμφισβητήσεις» και δεν τους αφήνουνε να διδάσκουν, με σύνεση, στα παιδιά πώς ν? αντιμετωπίζουν το παρόν και το μέλλον?
Είναι, βέβαια, κακό που οι σύγχρονες πόλεις έχουν γεμίσει πολυκατοικίες και χάθηκαν οι μονοκατοικίες. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι έχουν πια χαθεί ανεπιστρεπτί οι παλιές γειτονιές και, πρώτ? απ? όλα, η χωρίς καχυποψία εμπιστοσύνη και η αληθινή αγάπη μεταξύ των ανθρώπων! Έχει χαθεί πια το αγνό και άδολο χαμόγελο από τα χείλη μας! Το άγχος το καθημερινό και το αδιάκοπο το τρέξιμο για καθετί εφήμερο (δόξα, χρήμα, σωματικές απολαύσεις: το να «περνάμε καλά» αντί του να «είμαστε καλά»!) είναι οι «κλέφτες» του χαμόγελού μας?
Πώς μπορούμε από την κοινωνία και την προσωπική μας ζωή να εξοβελίσουμε και το κακό και το χειρότερο που τις «αμαυρώνουν»; Η αυτοκριτική και η αυτογνωσία, όσο ψηλά και αν (νομίζουμε ότι) βρισκόμαστε ή υπερέχουμε απ? όσους στενάζουν πλάι μας και εμείς κωφεύουμε ή εθελοτυφλούμε, θαρρώ ότι πρέπει να αρχίσουν να ξετυλίγουν για λογαριασμό μας το κουβάρι της λύτρωσης και έπεται η συνέχεια?


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα