Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΖΑΧΑΡΗ
Συνεχίζονται οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν. Μετά τις τελευταίες αιματηρές συγκρούσεις που κόστισαν τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και τις εικόνες των οποίων κατορθώσαμε να δούμε μόνο μέσω διαδικτύου, το ιρανικό καθεστώς εξακολουθεί να φιμώνει την ελευθεροτυπία, βάζοντας φυλακή δημοσιογράφους και αντιφρονούντες του διαδικτύου. Αποτέλεσμα είναι, κανείς να μην γνωρίζει πλήρως τις συνθήκες που επικρατούν στη χώρα και το κατά πόσο ο λαός του Ιράν βρίσκεται πλέον σε απόγνωση ή στα πρόθυρα γενικευμένης εξέγερσης. Ακολουθώντας τις κινέζικες πρακτικές, το καθεστώς του Αχμαντινετζάντ επιδιώκει να αλώσει όλες εκείνες τις δυνάμεις που αγωνίζονται για δημοκρατία με το πρόσχημα της κατασκοπίας και συνεργασίας με την Δύση. Οι συλλήψεις των δημοσιογράφων είναι κάτι περισσότερο από απανωτές. Υπάρχουν όμως τουλάχιστον διαμαρτυρίες που υπενθυμίζουν το μέγεθος του προβλήματος, χωρίς να εμπλέκονται στην αντιπαράθεση του ιρανικού καθεστώτος με την Δύση.
Κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων
Οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF) ήταν μια από τις οργανώσεις που επέκριναν δριμύτατα το τελευταίο κύμα συλλήψεων δημοσιογράφων και αντιφρονούντων του Διαδικτύου που έλαβε χώρα τις τελευταίες ημέρες στο Ιράν. Περισσότεροι από 65 δημοσιογράφοι και αντιφρονούντες του κυβερνοχώρου βρίσκονται αυτή την στιγμή στη φυλακή. «Από την ίδρυση του των Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα το 1985, το ποσοστό αυτό στο Ιράν δεν ήταν ποτέ τόσο υψηλό», τόνισε η γενική γραμματέας της οργάνωσης, Jean-Francois Jullliard. Εκπρόσωποι του Υπουργείου Πληροφοριών και Ασφαλείας συνέλαβαν τουλάχιστον οκτώ δημοσιογράφους και τους μετέφεραν σε άγνωστα μέρη. Μεταξύ των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης που συνελήφθησαν ήταν δημοσιογράφοι της ημερήσιας εφημερίδας «Etemad-e Mell», της μηνιαίας «Nasim Bidary» και του πρακτορείου ειδήσεων ISNA. Συνελήφθησαν επίσης ο συντάκτης του blog «Qasrnews» και ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας «Mohammed Ali Islampur, για «δημοσίευση ψευδών πληροφοριών και προσβολή της κοινής γνώμης». Αλλά και το Διαδίκτυο όμως δέχθηκε και πάλι ισχυρές παρεμβάσεις και απαγορεύσεις.

Περιορισμός των SMS
Ορισμένες εταιρείες κινητής τηλεφωνίας στο Ιράν δεν επιτρέπουν πλέον στους πελάτες τους να στέλνουν SMS. Με αυτά τα μέτρα, οι αρχές επεδίωκαν να περιορίσουν και να εμποδίσουν τις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης με την ευκαιρία της 31ης Επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης, στις 11 Φεβρουαρίου. Επίσης σε ένα δελτίο τύπου με ημερομηνία 8 Φεβρουαρίου, το Υπουργείο Πληροφοριών και Ασφάλειας ανακοίνωσε τη σύλληψη επιπλέον επτά δημοσιογράφων για «συνεργασία με σιωνιστικό δορυφορικό κανάλι». Λαμβάνοντας υπόψη τη δραματική κατάσταση στο Ιράν, Οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα σε επιστολή τους προς την επίτροπο των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Navanethem Pillay, ζητούν να γίνει επείγουσα συζήτηση για την εξαιρετικά εύθραυστη κατάσταση στο Ιράν. Η οργάνωση στράφηκε επίσης και στους Υπουργούς Εξωτερικών των 27 κρατών – μελών της ΕΕ. Έκανε έκκληση επίσης στους πολιτικούς να αποσύρουν τους πρεσβευτές τους από την Τεχεράνη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν με αυτό τον τρόπο για την τυφλή καταστολή εναντίον πολιτικών αντιπάλων και τις αθέμιτες μεθόδους εκφοβισμού της αντιπολίτευσης από το ιρανικό καθεστώς. Να σημειωθεί ότι οι ιρανικές αρχές προσκάλεσαν εκπροσώπους των διεθνών μέσων ενημέρωσης, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της 31ης Επετείου.
Επιστολή εξόριστων δημοσιογράφων
Εξόριστοι ιρανοί δημοσιογράφοι έχουν απευθύνει με επιστολή τους προειδοποίηση προς τους ξένους δημοσιογράφους για τα σχέδια της ιρανικής ηγεσίας που θέλει να δημιουργήσει την εντύπωση στο εξωτερικό ότι υποστηρίζεται από την πλειοψηφία του ιρανικού πληθυσμού. Οι εξόριστοι δημοσιογράφοι τονίζουν ότι είναι μια ομάδα από δημοσιογράφους οι οποίοι αναγκάστηκαν να ζήσουν στην εξορία. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν πολλοί άλλοι σαν κι εμάς σε όλο τον κόσμο, 45 εκ των οποίων θα είναι στις ιρανικές φυλακές κατά την άφιξη σας στην Τεχεράνη οι οποίοι βασανίζονται σε οικτρές συνθήκες από ένα καθεστώς που, όπως γνωρίζετε, είναι ένα από τα πιο ειδεχθή στον κόσμο. Το έγκλημα που έχουμε διαπράξει σχετίζεται με την επιθυμία μας για ελεύθερη παρουσίαση των γεγονότων στο Ιράν, όπως ορίζει η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Το ιρανικό καθεστώς έχει εντείνει την καταστολή της ελευθερίας του Τύπου φέτος και μαζί με αυτό προσπαθεί να χτυπήσει το ειρηνικό κίνημα της χώρας, μέσω εξελιγμένων μέσων καταστολής».
Άγνωστο το μέλλον
Η ελευθεροτυπία λοιπόν στο Ιράν όχι απλά κινδυνεύει αλλά έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Και να σκεφθεί κανείς ότι αυτός ο λαός δέχεται και τις απειλές της Δύσης για βομβαρδισμούς και επιθέσεις. Το ιρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί κάθε μέθοδο προκειμένου να εξαλείψει τις διαμαρτυρίες ενάντια στην καταπίεση και την ανελευθερία. Αυτό βέβαια που νοιάζει περισσότερο την Δύση είναι η ατομική βόμβα που διαλαλούν πως κατασκευάζει το Ιράν. Το μέλλον της χώρας είναι άγνωστο και προπαντός σκοτεινό. Με δεδομένο ότι οι δημοσιογράφοι και οι αντιφρονούντες στο διαδίκτυο πληθαίνουν στις ιρανικές φυλακές, η πληροφόρηση δέχεται συντριπτικό πλήγμα και το αύριο των ιρανών φαντάζει αβέβαιο. Πολύ δε περισσότερο όταν οι απειλές για πόλεμο σκεπάζουν τις φωνές διαμαρτυρίας ενός λαού που είναι καθηλωμένος από ένα απολυταρχικό καθεστώς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα