Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν μας φταίνε πάντα οι άλλοι

Δεν έχει καθόλου άδικο ο Πρωθυπουργός που παραδέχθηκε πριν λίγες μέρες ότι η κακή διαχείριση των οικονομικών μας είναι υπεύθυνη για την επιτροπεία που μας επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Κομισιόν, αφαιρώντας ένα κομμάτι της εθνικής μας κυριαρχίας και αυτό διότι επιλέξαμε να είμαστε μέλος της Ευρωζώνης. Την ίδια διαπίστωση για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, κάνει και ο Paul Krugman κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας και καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον θεωρώντας ότι γενεσιουργός αιτία του Ευρωχάους, είναι η θέσπιση του Ευρώ ως ενιαίου νομίσματος η «ύβρις» όπως την αποκαλεί, σε μια Ευρώπη που δεν ήταν έτοιμη γι? αυτό. Τα κράτη του υπερεθνικού θεσμού που ακούει στο όνομα Ευρωπαϊκή Ένωση με το ενιαίο νόμισμα έχουν χάσει μέρος της εθνικής τους κυριαρχίας, διότι Ευρωπαϊκός λαός, από τον οποίο να πηγάζει η Ευρωπαϊκή δημοκρατία, δεν υπάρχει και τα Συμβούλια της Ε.Ε., παίρνουν αποφάσεις, στο όνομα της Ευρώπης αλλά όχι στο όνομα των κρατών. Τώρα, αν ο διεθνής Τύπος γράφει συνεχώς για το «ελληνικό δράμα», είναι γιατί το δράμα είναι πράγματι δικό μας και η διαχείρισή του δεν είναι πρόβλημα κανενός άλλου αλλά της ελληνικής κυβέρνησης και μόνο. Ίσως η δημιουργία ενός «νέου πατριωτισμού» που θα αναγνωρίζει τα λάθη και θα κοιτάζει προς το μέλλον να είναι μια ελπίδα. Μέχρι στιγμής όμως, οι λαϊκίστικες κορόνες που ακούγονται θυμίζουν τη δεκαετία του ΄80 με ένα λόγο αντιευρωπαϊκό με κίνδυνο να μη «μάθουμε» ούτε απ? αυτήν την κρίση, αλλά να αρκεστούμε στην δικαιολογία ότι μας φταίνε? οι άλλοι. Πάντα μας έφταιγαν κάποιοι άλλοι, εμείς ποτέ?! Τώρα όμως που θα «σφίξουν τα λουριά» η υποχρέωση να αλλάξουμε και να αναθεωρήσουμε τις αμέριμνες εκτιμήσεις μας θα είναι όλη δική μας.
ΑΕΣ

Μάλλον ότι? αρέσουμε!

Η ερώτηση που απευθύνει μέσω του Ιντερνeτ η έγκυρη αρθρογράφος επί των εξωτερικών υποθέσεων, των Τάιμς του Λονδίνου κυρία Μπράουνεν Μάντοξ που μαζί με τον οικονομολόγο του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων κ. Σάιμον Τίλφορντ θέλοντας να διερευνήσουν τις προθέσεις των αναγνωστών της σελίδας είναι αν «οι πολίτες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών θέλουν να αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει;» -«Τρέμω στην ιδέα τί θα σκέφτονταν οι αρχαίοι Έλληνες γι? αυτό το σημερινό αχάριστο τσούρμο των απογόνων τους», γράφει ο Ντειβιντ Τέϊλορ από την Αγγλία (σ.σ. πάλι καλά που μας θεωρούν ακόμη απόγονους ένδοξων προγόνων). «Ως Βρετανός που ζω στην Ελλάδα βρίσκω επιπόλαιη την στάση πολλών συμπατριωτών μου κατά της Ελλάδας, καθώς και την άποψη τους ότι πρέπει να εκτοπιστεί από την Ευρωζώνη» γράφει ο Ντειβιντ Γκρην. Πολλοί τάσσονται υπέρ της χώρας μας επειδή λόγω παιδείας εκτιμούν την Ιστορία και την φιλοσοφική σκέψη που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα και την οποία έχουν διδαχθεί στα σχολεία τους. Ο Βρετανός Πόλ Σιντ πιάνει τα πράγματα στην σωστή τους βάση. «Οι πιο πολλοί από εσάς δεν έχετε ιδέα τί συμβαίνει στην Ε.Ε. Υπάρχουν σήμερα άλλα τέσσερα κράτη-μέλη της Ε.Ε. που έχουν τα ίδια οικονομικά προβλήματα με την Ελλάδα, αν όχι μεγαλύτερα. Είναι η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιταλία και το? Ηνωμένο Βασίλειο. Έτσι λοιπόν είτε το θέλετε είτε όχι η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη και εσείς θα πληρώσετε τον λογαριασμό όπως ακριβώς κάνατε για να σωθούν οι Τράπεζές σας». Μπορεί να μας σέρνουν και μερικά? ακατάλληλα για ανηλίκους, αλλά στην πλειονότητα των απαντήσεων φαίνεται ότι? «αρέσουμε» κάτι για το οποίο αγωνιούσε η αείμνηστη Μελίνα. Αρκεί να μην επαναπαυτούμε μακαρίως στην αντίληψη αυτή.

ΑΕΣ

Από τα αριστερά?!

Η συναίνεση, παρά τα ηχηρά λεγόμενα του αρχηγού της, δεν ταιριάζει στην ΝΔ και η απόφαση του κ. Παπανδρέου για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τις ευθύνες εκείνων που αλλοίωναν τα οικονομικά στοιχεία τα οποία έστελναν στις Βρυξέλλες κάνοντας «ρόμπα» την χώρα, έδωσε την αφορμή για να σαλπίσει οπισθοχώρηση από την θέση της συναίνεσης και να ανασυντάξει το κόμμα σε επιθετικούς αντιπολιτευτικούς σχηματισμούς. Με λεκτικές ωραιολογίες «Είχα πει ότι η συναίνεση είναι αρετή, δεν είναι αδυναμία» ο κ. Σαμαράς δικαιολογεί την αλλαγή πλεύσης και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «την εξέλαβε ως αδυναμία». Η προσχεδιασμένη βιαστική αλλαγή γραμμής συνοδεύεται από παρουσίαση των προτάσεων της ΝΔ για την διαχείριση της οικονομικής κρίσης, στοχεύοντας να αναδείξει την ετοιμότητα της σε προτάσεις υπέρ των αδυνάτων και να καταδείξει ότι η κυβέρνηση υστερεί στον τομέα αυτό χωρίς να διαθέτει αναπτυξιακό σχέδιο που θα βγάλει την χώρα από την κρίση και την ύφεση. Μάλιστα βγαίνοντας από τα αριστερά πλέον στην κυβέρνηση, διακηρύσσει ότι «όποιος στο όνομα της λιτότητας χτυπάει τις ζωτικές ανάγκες, δεν φέρνει εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών, φέρνει ασφυξία της οικονομίας και έκρηξη της κοινωνίας. Σ΄ αυτήν την ασφυξία εμείς δεν συναινούμε». Το πρόβλημα όμως κ. Σαμαρά μου δεν είναι αν συναινείτε σήμερα (κανείς δεν συναινεί εξ άλλου) αλλά τι κάνατε χθες ως κυβέρνηση για να μην παραδώσετε την χώρα σε κατάσταση αφασίας, ανυποληψίας, αδυναμίας και διάλυσης όπως την παραδώσατε, εγκαταλείποντας ως? ποντικοί το βυθιζόμενο σκάφος που είχε τσακίσει στα βράχια, ο εξαφανισμένος?«ακαταλληλότερος» αρχηγός σας.

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗΣ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
Ο ΦΛΕΒΑΡΗΣ κι αν φλεβίσει, καλοκαίρι θα μυρίσει! Αυτή η παροιμία μου ‘ρθε στο νου αρχίζοντας τη στήλη, αυτήν γράφω. Οχι θα την άφηνα να μου ξεφύγει. Κάτι θέλει να μου πει, κάτι θέλει να μου φανερώσει. Κάτι με τον καιρό που άρχισε να το παίζει καλοκαίρι, ίσως. Μπορεί και κάτι με την ελληνική οικονομία, που εντάξει έχει τη μαύρη μαυρίλα της, κάποια στιγμή όμως δεν μπορεί παρά να συνέλθει.
ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ, κάποτε, σε κάποια τέρμενα. Σε κάποια χρόνια, σε κάποιους αιώνες. Οτι θα συνέλθει, όμως, θα συνέλθει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Εχουμε περάσει μπόρες και μπόρες στο διάβα των αιώνων εμείς. Σιγά που θα φοβηθούμε τη νέα φραγκοκρατία!
ΝΑ ΓΙΝΕΙ εξεταστική επιτροπή για την οικονομία από το 1981 για να δούμε τι παρέλαβε το ΠΑΣΟΚ από τη Νέα Δημοκρατία. Και γιατί να γίνει από το 1981 και να μη γίνει από το 1821 για να δούμε τι παρέλαβαν οι καπετάνιοι της επανάστασης από τους Τούρκους;
ΤΟ ΠΛΟΙΟ πλέει προς το παγόβουνο, ενώ η ορχήστρα εξακολουθεί να παίζει. Δεν σας αρέσει αυτό, γιατί σας παραπέμπει στον “Τιτανικό”; Κανένα πρόβλημα. Ετοιμη σας την έχω την αρχαία ελληνική φράση: Των οικιών ημών εμπιμπραμένων, ημείς άδομεν.
ΤΑ ΕΝ ΟΙΚΩ μη εν δήμω! Σωστό, δεν λέω, αυτό. Ελα σου, όμως που ο κόσμος το ‘χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι;
ΝΑ ΑΥΞΗΘΕΙ ο ΦΠΑ στο 38% απ’ το 19% που είναι τώρα. Να πληρώνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι μήνα- παρά μήνα. Να δύο μέτρα που θα σώσουν την ελληνική οικονομία.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΕΡΗ αστυνόμευση σε λίγο… Αποτελεσματικότερη αστυνόμευση σε λίγο… Αποτελεσματικότερη αστυνόμευση σε λίγο. Οταν ξεκολλήσει η βελόνα, ειδοποιήστε με!
ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ που υπάρχουν κάποια ιδρύματα κι αναλαμβάνουν να ξαλαφρώνουν τις μανταρινιές απ’ το βάρος των μανταρινιών. Και στο ξαλάφρωμα των ελιών από του χρόνου με το καλό! Ή μήπως άρχισε από φέτος και δεν το πήραμε χαμπάρι.
ΣΤΟ ΕΝΑ ΕΥΡΩ το μισό λίτρο η αμόλυβδη βενζίνα. Τόσο θα την πουλάει σήμερα το βενζινάδικο της παρακάτω γωνίας. Τρέξε κόσμε, ν’ αγοράσεις! Η φτήνια τρώει τον παρά.
ΚΑΙ ΚΑΛΑ, έκανε ό,τι έκανε χθες το βράδυ ο Παναθηναϊκός με την Ρόμα. Για να δούμε τώρα το άλλο, το σπουδαιότερο. Τι θα κάνει στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ για το εγχώριο πρωτάθλημα. Εκεί ξυρίζουν τον έλληνα γαμπρό…
ΤΑΚΗ (Σταύρο) Γεωργιακάκη, Χανιά: Οτι θα τηρούσατε την υπόσχεσή σας και θα προχωρούσατε στην έκδοση κι ενός δεύτερου τόμου για την Οικογένειά σας, την Οικογένεια των Γεωργ(ι)ακάκηδων, το περίμενα. Ενας αληθινός καπετάνιος κρατά πάντα τον λόγο που δίνει. Μένω, προσώρας, στα θερμά συγχαρητήρια για την όλη προσπάθεια και τις εκ βαθέων ευχαριστίες για την αφιέρωση.
Ο ΠΕΡΙΦΗΜΟΣ ζωγράφος της αρχαιότητας Παρράσιος (5ος αιώνας π.Χ.) δεν λυπόταν καθόλου όταν οι άλλοι ζωγράφοι κατηγορούσαν τα έργα του. Οταν κάποιος φίλος του τού ανέφερε μια τέτοια κακόβουλη κριτική ο Παρράσιος χαμογέλασε ευχαριστημένος και του είπε: “Σ’ ευχαριστώ για την καλή είδηση που μου έφερες. Για να κατηγορούν το έργο μου, σημαίνει ότι το ζηλεύουν. Αρα το έργο μου κάτι αξίζει”.
“… Μου είπε πως θα το περάσω το ποτάμι./ Εκτοτε φοβήθηκα./ Ούτε ως το γόνατο δεν άντεχα το νερό./ Το πώς πέρασα απέναντι είναι θαύμα./ Υποψιάζομαι πως δεν υπήρξε ποτάμι./ Ούτε κι εγώ για να το περάσω./ Αλλά πάλι είμαι με το νερό/ όπως το κρασί με το ποτήρι του Ζορμπά./ Αρα πέρασα.”
Από το ποίημα “Μετά την παράσταση του Ζορμπά”
της Στέλλας Αρκάδη
ΧΑΙΡΕΤΩ?ΣΑΣ?ΚΙ?ΑΓΑΠΩ?ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα