Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία βρέθηκε χθες στο επίκεντρο αντιπαράθεσης στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αφορμή αποτέλεσε η συζήτηση του νομοσχεδίου για την κύρωση του απολογισμού και ισολογισμού του κράτους για το 2008, το οποίο υπερψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Τόσο ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής υπεραμύνθηκαν της πρότασης της κυβέρνησης για την εξεταστική, χαρακτηρίζοντάς την ως ένα βήμα προς τη διαφάνεια, τον έλεγχο και τη λογοδοσία στις πρακτικές που ακολουθήθηκαν, με δημοσιονομικές αλχημείες, ώστε να αποκατασταθεί το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει η Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση απέδωσε στην κυβέρνηση προσπάθεια αποπροσανατολισμού, εν όψει νέου πακέτου επώδυνων μέτρων που ετοιμάζει, υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας για τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι θα εξεταστούν και τα πεπραγμένα του ΠΑΣΟΚ από το 1980.
Το ΚΚΕ επιτέθηκε και στα δύο κόμματα εξουσίας, υποστηρίζοντας ότι έχουν στήσει σκόπιμα ένα δικομματικό παιχνίδι, πίσω από το οποίο κρύβουν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους.
Ο ΛΑ.Ο.Σ. έκανε λόγο για κακή στιγμή και κακή εικόνα της χώρας να ανοίξει τώρα θέμα με τους διαχρονικά «μπαταχτσήδες», ενώ η έρευνα θα μπορούσε να γίνει σε επίπεδο ποινικής δικαιοσύνης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για «προσπάθεια πόλωσης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, ώστε να μην έρχονται στο προσκήνιο οι πελώριες ευθύνες τους για την κοινωνική κατεδάφιση».
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι όλες οι πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ είναι στο πλαίσιο της προσπάθειας να αποκατασταθεί το κύρος και η αξιοπιστία της χώρας, αλλά και να αξιολογηθούν οι πρακτικές του παρελθόντος, που οδήγησαν στη σημερινή τραγική οικονομική κατάσταση.
Παράλληλα, επιτέθηκε στη ΝΔ τονίζοντας ότι με τη διακυβέρνησή της κλόνισε την αξιοπιστία της χώρας, γι? αυτό και δεν μπορεί να εγκαλεί τη σημερινή κυβέρνηση για τις πρωτοβουλίες που παίρνει.
Απαντώντας ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι στο ΠΑΣΟΚ χρόνια υπάρχουν διαφορετικές γραμμές, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών γιατί, όπως είπε, με τις δηλώσεις τους έδωσαν μήνυμα στις αγορές να βαράνε την Ελλάδα ως τον αδύναμο κρίκο.
Ταυτόχρονα τόνισε ότι η κυβέρνηση, σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αντί να είχε πιάσει το χέρι βοηθείας που σύσσωμη η αντιπολίτευση, και κυρίως η αξιωματική, της δίνει, έρχεται να εφαρμόσει ερασιτεχνικές πολιτικές, συστήνοντας εξεταστικές επιτροπές.
Κάλεσε δε την κυβέρνηση να διαψεύσει την αύξηση του Φ.Π.Α. στο 21% και στο 15% στα είδη λαϊκής κατανάλωσης και την κατάργηση του 14ου μισθού.
«Αιδώς Αργείοι. Ντροπή, Φαρισαίοι υποκριτές της ΝΔ για την κατάντια στην οποία οδηγήσατε τη χώρα. Και έρχεστε στη Βουλή με θράσος να γίνετε τιμητές της αξιοπιστίας της χώρας» σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.
Στη συνέχεια, ο κ. Παπουτσής αφού μίλησε για έλλειψη μηχανισμού αντίδρασης της ΟΝΕ σε περιόδους κρίσης, αλλά και υποστήριξης των κρατών της σε περιόδους ύφεσης, τόνισε ότι η πρόταση για Εξεταστική δεν γίνεται γενικώς και αορίστως, αλλά γιατί η παραποίηση οικονομικών στοιχείων προκάλεσε τη σημερινή διεθνή κατακραυγή.
Ο ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Στο μεταξύ τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία εξέφρασε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης κατά τη συνάντηση που είχαν χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Επεσήμανα ότι από τη στιγμή που άρχισε η δικαστική έρευνα για την υπόθεση των στοιχείων της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δεν συντρέχει λόγος προς το παρόν να καταφύγουμε σε μία ακόμη εξεταστική επιτροπή, δίνοντας έτσι τροφή σε κερδοσκόπους και επιθετικές γραφίδες της Ευρώπης και της Αμερικής σε βάρος της χώρας μας» είπε ο κ. Καρατζαφέρης. Πρόσθεσε πως με τον πρωθυπουργό συζήτησε για την οικονομία, καθώς και για άλλα θέματα που αφορούν στην εθνική κυριαρχία της χώρας. «Ο πρόεδρος της κυβερνήσεως είχε την ευγένεια να με ενημερώσει για τα αποτελέσματα των ταξιδιών του τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στη Μόσχα. Τού εξέφρασα την ανησυχία μου για τις διαφαινόμενες εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα, ιδιαιτέρως όμως για την κόπωση του ελληνικού λαού» συμπλήρωσε.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.