Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ SIEMENS

Σφοδρή επίθεση κατά του τέταρτου ειδικού ανακριτή Νίκου Ζαγοριανού και του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά εξαπέλυσε χθες ο δικηγόρος Γιάννης Μαντζουράνης καταθέτοντας στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens στη Βουλή.
Ο κ. Μαντζουράνης, συνήγορος κατηγορουμένου πρώην διευθυντικού στελέχους της Siemens στην Ελλάδα, έκανε λόγο «για μία πολιτικοδικαστική μηχανή που στήθηκε με σκοπό τη συγκάλυψη της υπόθεσης, την «αθώωση» των πολιτικών και την εξυπηρέτηση εν τέλει και των δύο κομμάτων εξουσίας».
Κατά τον ίδιο τον μάρτυρα, ο κ. Ζαγοριανός, «αν και δεν είχε εμπειρία ως δικαστής, επελέγη ως ανακριτής σε αυτή τη δαιδαλώδη υπόθεση και λόγω της συγγένειάς του με δικαστές, αλλά και γιατί ήταν χειραγωγήσιμος: Ο Σανιδάς ήταν ο σχεδιαστής κι ο Ζαγοριανός το εκτελεστικό όργανο. Τίποτε δεν μπορούσε να γίνει χωρίς τη γνώση του πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που μετά την προκαταρκτική έρευνα Π. Αθανασίου, έσπευσε να προδικάσει ότι δεν υπάρχουν ευθύνες πολιτικών».
Ο μάρτυρας υποστήριξε, ότι αν και κατέθεσε από τον Μάιο του 2008 στον ανακριτή στοιχεία από τις καταθέσεις στελεχών και διακινητών των «μαύρων ταμείων» στη Γερμανία, με αποκαλύψεις για χρηματισμό πολιτικών, ο φάκελος δεν εστάλη στη Βουλή.
Ο κ. Μαντζουράνης υποστήριξε ότι σκοπίμως επελέγη να απαγγελθεί κατηγορία κατά της Siemens για απάτη για το σκέλος του συστήματος ασφαλείας C4 I, όταν αυτή θα ήταν εύκολα αντιμετωπίσιμη και όχι για απιστία: «Προφανώς, όπως στο Βατοπέδι, είχαμε παραπλανηθέντες υπουργούς, κάποιοι ήθελαν σε αυτή να έχουμε εξαπατηθέντες υπουργούς. Όμως ουδείς θα δεχόταν ότι ένας κολοσσός όπως η Siemens δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις, πέραν του γεγονότος ότι δεν ήταν η ίδια αλλά η SAIC που συνομιλούσε με τους υπουργούς, ενώ, αν πράγματι εξαπάτησε, τότε γιατί επεστράφησαν οι εγγυητικές επιστολές προς την εταιρεία κατά την μερική ή ολική παραλαβή;»
Τόνισε ότι ενώπιον της εισαγγελίας Μονάχου, ο εκ των γερμανών κατηγορουμένων Σίκατσεκ ζήτησε εγγυήσεις ότι δεν θα διωχθεί στην Ελλάδα εφόσον προβεί σε αποκαλύψεις και οι δύο δικαστές που ήσαν απέναντί του – Ν. Ζαγοριανός, Π. Αθανασίου – εγγυήθηκαν, αν και δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο.
Η κατάθεση του κ. Μαντζουράνη θα συνεχιστεί και σήμερα, Τετάρτη, ενώ για αύριο, Πέμπτη, έχει κληθεί η κα Ευγενία Βελώνη από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα