Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ

Σημαντικό έργο για την ανάπτυξη της Αγιάς και της ευρύτερης περιοχής θα αποτελέσει τόσο η αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου του υδροβιότοπου της λίμνης όσο και η δημιουργία ποδηλατοδρόμου μέχρι τον Πλατανιά. Οι μελέτες των συγκεκριμένων έργων, που είχαν παρουσιαστεί τον περασμένο Μάιο, βρίσκονται σε φάση ωριμότητας και αναμένεται να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Η παρουσίαση της πρότασης των μελετητών για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης της Αγιάς θα γίνει σήμερα στον δεύτερο όροφο του Πνευματικού Κέντρου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι τελικοί σχεδιασμοί των μελετητών όσον αφορά τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, καθώς και η διαμόρφωση της λίμνης της Αγιάς, αλλά και ο ποδηλατόδρομος. Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο νομάρχης Χανίων κ. Γρηγόρης Αρχοντάκης εκτίμησε ότι οι οριστικές μελέτες θα είναι πιθανότατα έτοιμες μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ το προσεχές διάστημα θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο (στην ηλεκτρονική σελίδα της Νομαρχίας) για δημόσια διαβούλευση.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης, κ. Θανάσης Καρούντζος, δεσμεύτηκε για την ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Η μελέτη για την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου της λίμνης της Αγιάς είναι πιθανόν να ενταχθεί στον άξονα “Βιοπικοιλότητα” του ΠΕΠ Κρήτης, ενώ η δημιουργία ποδηλατοδρόμου από την Αγιά μέχρι τον Πλατανιά ενδέχεται να ενταχθεί στο μέτρο “Ανάδειξη τουριστικών διαδρομών” του ΠΕΠ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός και για τα δύο έργα αγγίζει τα 5 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως τόνισε χθες ο νομάρχης Χανίων, “πέρυσι το καλοκαίρι στον φυσικό χώρο της λίμνης της Αγιάς είχαμε παρουσιάσει μια προμελέτη, μια ιδέα, για το πως σχεδιάζουμε να μεταμορφώσουμε τη λίμνη της Αγιάς σε ένα περιβαντολλογικό πάρκο και τη διαδρομή από την Αγιά ως τον Πλατανιά σε ποδηλατόδρομο, όπου το σύνολο αυτών των παρεμβάσεων, τόσο στον παλιό αρδευτικό χάντακα αλλά και στη λίμνη της Αγιάς θα δημιουργήσουν έναν πόλο έλξης και αναψυχής για Έλληνες και ξένους.
Η μία από τις δύο μελέτες είχε ανατεθεί στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, στην ομάδα του καθηγητή κ. Θανάση Βλαστού. Η συγκεκριμένη μελέτη αφορούσε τη διαμόρφωση του χώρου της λίμνης της Αγιάς, αλλά και τις διαδρομές του ποδηλατοδρόμου. Η δεύτερη μελέτη είχε ανατεθεί στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην ομάδα του καθηγητή κ. Νίκου Νικολαΐδη και αφορούσε τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής. Και οι δύο μελέτες από τη στιγμή που θα ολοκληρωθούν και θα προχωρήσουν θα γίνουν ουσιαστικά κείμενα που θα μπουν στην ειδική περιβαντολλογική μελέτη και θα γίνουν νόμος του κράτους. Με αυτή τη νομοθεσία θα γίνει η διαχείριση της ευρύτερης περιοχής της Αγιάς”.
Ο κ. Αρχοντάκης σημείωσε ακόμη ότι “η παρουσίαση που έχει προγραμματιστεί γίνεται στο πλαίσιο της διαβούλευσης, έτσι ώστε να ακούσουμε από τους παρευρισκόμενους τις παρατηρήσεις, τις τοποθετήσεις τους και να συζητήσουμε για πράγματα που χρειάζονται πιθανώς κάποιες αλλαγές μέχρι να συνταχθούν οι οριστικές μελέτες περιβαντολλογικών επιπτώσεων, απ? όπου τα έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ”.
Από την πλευρά του, ο νομαρχιακός σύμβουλος και υπεύθυνος για την εκπόνηση του έργου κ. Μανώλης Σπανουδάκης ανέφερε ότι “για την επίτευξη του έργου είναι σημαντική η παραχώρηση 350 στρεμμάτων γης, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής λίμνης της Αγιάς στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση από τη ΔΕΗ και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Επίσης είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό, όσον αφορά την πρόοδο του έργου, το γεγονός ότι προστέθηκε στην ομάδα των μελετητών, μαζί με τον ΟΑΔΥΚ, το τεχνικό γραφείο του κ. Θανάση Βλαστού, η δουλειά του οποίου θεωρείται καινοτόμα και είναι αναγνωρισμένη σε διεθνές επίπεδο”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα