Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καθαροδευτεριάτικα

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ των Χανιών, χθες είχε την τιμητική της: με ζεστή, σουσαμωτή, μοσχομύριστη, τραγανή λαγάνα, με χαλβάδες μακεδονικούς και όχι, με ελιές κάθε είδους, με φάβα, φρέσκο χταπόδι, καλαμάρια ή σουπιές και ποικίλα οστρακοειδή, με μαρούλια, κρεμμύδια, τουρσιά και ταραμάδες?

ΚΑΘΑΡΟΔΕΥΤΕΡΙΑΤΙΚΑ, βρίσκεις σ΄ αυτό το πανηγύρι όλα τα καλά του Θεού? Εκείνο το χταπόδι «ημέρας», όπως το κάνουν βραστό, ελαφρά σοταρισμένο στο τηγάνι ίσα ίσα να ροδίσει, σβησμένο δε με σπιτίσιο κρητικό κρασί και πασπαλισμένο με αλατοπίπερο ή ρίγανη, σου τρυπάει κιόλας τη μύτη. Από κοντά, οι λουμπίνοι, η παραδοσιακή φασολάδα, ή η ζεστή σπιτική χορτόσουπα, να συνθέτουν τη μέρα?

Η ΜΕΡΑ συμπληρώνεται με το πέταγμα του χαρταετού, στα χωριά ή -για τους Χανιώτες που δεν εγκαταλείπουν την πόλη- στους Αγ. Αποστόλους. Φέτος στο πανηγύρι προστέθηκε και η ανακαινισμένη πλατεία Τάλω που έχει το προνόμιο να είναι δυο βήματα από την παλιά πόλη και το λιμάνι… Ευτυχώς που στη μιζέρια και το ζόφο της οικονομικής μας κατάπτωσης υπάρχουν, έστω σύντομοι, «δρόμοι» διαφυγής. Για μας και τα παιδιά μας… Βλέπετε, η παράδοση, δεν κοιτάζει οικονομικό κόστος, κι αυτή είναι η αξία της.

Πρωτότυπη “θεωρία”
ΣΕ ΜΙΑ τόσο δύσκολη συγκυρία για την υπόστασή μας (μας αρέσει δεν μας αρέσει είμαστε στην Ε.Ε. και την ΟΝΕ), το ΚΚΕ συνεχίζει το “πόλεμο στον πόλεμο” κι ας χάνει πολλές από τις “μάχες” του. Δεν ξέρουμε, αν πέρα απ΄ τις κομματικές παρωπίδες που φορούν ορισμένοι εκπρόσωποί του, μπορούν να δουν και την πραγματικότητα που ζούμε. Που λέει ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας έγινε τόσο αναξιόπιστος (μηδενός εξαιρουμένου) που αν δεν γίνει κάτι το θεαματικό τώρα στη νοοτροπία και τις συμπεριφορές μας, δεν θα γίνει ποτέ: με όσους “πολέμους” κι αν εξαπολύσει το ΚΚΕ.

ΕΙΠΕ, λοιπόν, προχθές (14-2-10) ο κ. Μπάμπης Αγγουράκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τα εξής «ωραία»: «Η φιλολογία περί κερδοσκοπικών πιέσεων κι η κινδυνολογία περί κατάρρευσης των οικονομιών χρησιμοποιούνται για να τρομοκρατήσουν τους εργαζομένους, να τους εκβιάσουν και να αποσπάσουν τη συναίνεσή τους»!… Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας, ούτε «φιλολογία» είναι ούτε τρομοκρατία. Είναι τα «ερείπια» που άφησε πίσω του ο μεταπολιτευτικός πολιτικός κόσμος της χώρας, στον οποίο ενεργό συμμετοχή είχε και το ΚΚΕ. Ή, μήπως όχι;

Μια καίρια άποψη για ένα πολύ γνωστό πρόβλημα

Ο ΓΝΩΣΤΟΣ Χανιώτης Οικονομολόγος κ. Μ. Ζομπανάκης, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους της εποχής μας στον κόσμο, σε συνέντευξή του στον Ηλία Μαγκλίνη (Καθημερινή της «Κ», 14-2-10) επεσήμανε και τα εξής σχετικά με την πιθανότητα «πτώχευσης» της χώρας μας: «Είναι θέμα ορισμού. Τι εννοούν όταν μιλούν περί πτώχευσης; Δεν είμαι από αυτούς που ισχυρίζονται κάτι τέτοιο. Το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι τόσο το δημοσιονομικό. Εστω και με κόπο θα διορθωθεί. Το πρόβλημα είναι ότι καταστράφηκε η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Σε έναν κόσμο όπου ουσιαστικά δεν υπάρχουν σύνορα, πώς θα ξαναφτιάξουμε μια ανταγωνιστική οικονομία; Τι επενδύσεις να κάνεις όταν έχεις τους Τούρκους με ελάχιστο μηνιαίο εισόδημα 300 ευρώ και τους Βούλγαρους με 200; Επειτα είναι και η Κίνα με το φθηνό μεροκάματο. Δεν μπορείς να προστατευθείς. Το έγκλημα της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι αντί να απλοποιήσει τη διαδικασία των επενδύσεων και να δώσει κίνητρα για επενδύσεις, έριξε όλο της το βάρος στην κατανάλωση με δάνεια. Αυτό θα γραφεί στην Ιστορία με μαύρα γράμματα».

… ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ επιμένουν ακόμη ότι ο Κ. Καραμανλής ήρθε για να «επανιδρύσει» το κράτος, να κυβερνήσει «σεμνά και ταπεινά», να «πατάξει τη διαφθορά και τη γραφειοκρατία», να επιβάλλει την «αξιοκρατία»… Όμως, θα την πληρώσει ποτέ κανείς από όλους αυτούς που πειραματίζονται «πολιτικά» στις πλάτες του λαού μας;

(Στ.Γ.Κ.)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα