Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Απολογισμός πολιτικών αναμετρήσεων

Του κ. Ιωάννη Μανιαδάκη Δικηγόρου Αθηνών
Η διαφορά του 10% στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν αποτέλεσμα: α) Έλλειψης εμπιστοσύνης του κυβερνητικού μηχανισμού. β) Εσωτερικής τάξης και νομιμότητας ανεπαρκέστατης. γ) Ανυπαρξίας μικρών και μεγάλων έργων. δ) Εξωτερικής πολιτικής «κινητό βαριετέ» προσωπικής προβολής.
Με τον ενδελεχή έλεγχο διεπιστώθη ότι, τα ελλείμματα ήσαν το λιγότερο διπλάσια των μέχρι τότε γνωστών. Ειδικότερα, η κυβέρνηση υπεσχέθη ενίσχυση των αδυνάτων, με το επίδομα αλληλεγγύης. Θα ωφελήσει όλους, η δικαιότερη κατανομή των βαρών. Τα οδυνηρά οικονομικά στοιχεία της χώρας έγιναν γνωστά σε ευρεία έκταση στο εξωτερικό με αποτέλεσμα: 1) Μεγάλοι ξένοι οικονομικοί κύκλοι να υποβαθμίσουν την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας. 2) Η Ε.Κ. και το Δ.Ν.Τ. να επιβάλουν ασφυκτικούς ελέγχους και αυστηρά μέτρα. Αποτέλεσμα οι δυσβάστακτοι δανεισμοί.
Η κυβέρνηση καλείται να λάβει σκληρά μέτρα, αλλά δίκαια, για να αυξήσει τα έσοδα και το κύρος της. Έτσι θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της.
Αυτοί που επέλεξαν και στηρίζουν αυτήν την κυβέρνηση, τους διακρίνει ευρύτερο πνεύμα δικαίου. Κατανοώντας το πρόβλημα της χώρας, θα ήταν διατεθειμένοι αυτήν την περίοδο να στερηθούν του πρόσθετου επιδόματος, αλλά να δουν τη χώρα τους να θέτει τέλος στο διεθνή διασυρμό, συμβάλλοντας έτσι και οι ίδιοι.
Αρνητικό στοιχείο η καθυστέρηση στην επιλογή Γενικών γραμματέων, προέδρων Οργανισμών του Κράτους, καθορισμός αρμοδιοτήτων υφυπουργών. Πέρασαν δυόμιση μήνες να επιλεγούν 13 άτομα περιφερειαρχών ενώ θα αντικατασταθούν με τον «Καλλικράτη» το φθινόπωρο.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου δημιούργησε και παρέλαβε ένα ΠΑ.ΣΟ.Κ. με τον κόσμο του, που δεν γνώριζε διοίκηση, όμως με γρήγορες αλλαγές, ανέδειξε τον κεντρώο χώρο με πλατιές εμπειρίες.
Βέβαια, η διαδικτυακή γενική πρόσκληση ενδιαφέροντος, για την ανοικτή διακυβέρνηση, είναι επανάσταση τιμής για κάθε πολίτη. Όμως οι ανωτέρω θέσεις και οι πλειοψηφίες των Δ.Σ., επειδή είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τα κυβερνητικά στελέχη, για να εκφράσουν τον προγραμματισμό τους θα πρέπει να διακατέχονται από την αυτήν κομματική προέλευση, παράλληλα με τα υψηλά τυπικά προσόντα.
Ένα άλλο γεγονός υψίστης σημασίας, για τα πολιτικά δρώμενα της χώρας, υπήρξε η επιλογή αρχηγού στο άλλο κόμμα εξουσίας της Ν.Δ.
Στο «βρώμικο ?89» και στις τρεις σύντομες βουλευτικές αναμετρήσεις, το Εκλογικό Σώμα παρεσύρθη με ψευδολογίες, υποβαθμίζοντας την αποστασία του ?65 και όσα δεινά την ακολούθησαν. Έτσι είχαμε ένα αδιαφανές πισωγύρισμα της χώρας τα έτη ?89 ? ?93.
Στις πρόσφατες αρχαιρεσίες τα μέλη του κόμματος έδωσαν την πρέπουσα απάντηση στο τζάκι προέλευσης και πυλώνα της τελευταίας ανεπιτυχούς διακυβέρνησης της χώρας.
Αγνόησαν τη «βλάβη» του ηλεκτρονικού μηχανισμού της ψηφοφορίας και σημείωσαν ρεκόρ προσέλευσης και ποσοστά απάντησης.
Η επιλογή τους είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα ανανέωσης γενικότερα για τη χώρα.
Ήδη ο νέος αρχηγός της Ν.Δ. υπεσχέθη θετική στήριξη σε μεγάλα θέματα που θα απασχολήσουν τη χώρα και την κυβέρνηση.
Τελικά, η πρόσφατη πλατιά λαϊκή ετυμηγορία της χώρας στο πρόσωπο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι επίσης πρόταση και για ταχεία και δίκαιη δικαστική διεκπεραίωση, των υποθέσεων του χρηματιστηρίου, ομολόγων, Βατοπεδίου, Siemens, Γερμανού, για να μπορέσει η κυβέρνηση απερίσπαστα να εφαρμόσει το πρόγραμμά της σε όλους τους τομείς, διότι «οι καιροί ου μενετοί».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα