Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Μας σώζουν ή τους σώζουμε;

Δεν ξέρω τελικά αν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού μας κ. Γιώργου Παπανδρέου, προσωπικά και κατ? ιδίαν με τον γάλλο πρόεδρο Σαρκοζί και τηλεφωνικά με την γερμανίδα καγκελάριο κυρία Μέρκελ, σημαίνουν ότι, οι εταίροι μας, όπως τους αντιπροσωπεύουν οι δυο ισχυρές οικονομίες της Ε.Ε, μας εξασφαλίζουν φτηνό χρήμα για δανεισμό, προκειμένου να μην χρεοκοπήσουμε ή μας οδηγούν να κάνουμε ακόμη πιο δαπανηρές πολεμικές προμήθειες από τις πολεμικές βιομηχανίες τους; Μάλλον το δεύτερο γράφαμε χθες και έτσι είναι. Αν μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε, θα χάσουν ένα μεγάλο κορόιδο το οποίο καταναλώνει πέρα από κάθε λογική και αντοχή, βιομηχανικά και πολεμικά προϊόντα τους.
Ιδιαίτερα για τις προμήθειες των δεύτερων ο μαχητικός πράσινος Ναντιέλ Κον Μπεντίτ, ο γνωστός «κόκκινος Ντάνι» κατηγορεί την Ευρώπη ότι «δίνει κεφάλαια στην Ελλάδα για να τα επιστρέψει ως δαπάνες για πολεμικούς εξοπλισμούς, δαπάνες με τις οποίες η Ελλάδα ουσιαστικά χρηματοδοτεί την Ευρώπη?!»
Με απλά λόγια ο φλογερός Ντάνι περιγράφει την δική του λύση: «Σημασία έχει η Ελλάδα να μην στραγγαλιστεί από τους κερδοσκόπους. Η παγκόσμια αγορά πρέπει να κατανοήσει ότι δεν μπορεί να κατακρεουργήσει την Ελλάδα, ούτε βέβαια την Ευρώπη. Αντάλλαγμα της δέσμευσης κεφαλαίων από την Ευρώπη για την Ελλάδα, θα είναι η ανάκαμψή της. Η χώρα θα κατορθώσει να δανειστεί με ευνοϊκούς όρους, θα αποκτήσει ξανά την αξιοπιστία της και θα της δοθεί η ευκαιρία να επιχειρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Σε αυτή την διαδικασία η Ευρώπη πρέπει να επανεξετάσει μαζί με την Ελλάδα το θέμα των αμυντικών δαπανών της.» Το πρώτο βήμα το κάναμε Ντάνι. Βάλαμε πλάτη για να σωθούν οι γαλλογερμανικές πολεμικές βιομηχανίες?!

ΑΕΣ

Στο ίδιο καζάνι?!

Η χώρα μας στα ρεπορτάζ των ευρωπαϊκών εφημερίδων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ παρουσιάζεται ως: «η πιο φιλάσθενη οικονομία της Ευρώπης», ως «μια τριτοκοσμική οικονομία που προσπαθεί να φερθεί όπως τα ανεπτυγμένα κράτη» κλπ. Όμως, πέρα από την πραγματικότητα που δεν διαψεύδει δυστυχώς τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, η Ελλάδα δεν είναι η χώρα με τους χειρότερους οικονομικούς δείκτες ανά την υφήλιο. Όπως γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στο «Έθνος», έναντι της Ελλάδας με δημόσιο χρέος στο 112,6 % και έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ (το 2009) η Ιαπωνία έχει χρέος 197,2% και έλλειμμα 10,5% του ΑΕΠ της, η ΗΠΑ έχει έλλειμμα 12,5% και η Ιρλανδία χρωστάει στους ξένους το 414% του ΑΕΠ της, η Πορτογαλία το 130% του δικού της ΑΕΠ όταν το εξωτερικό χρέος της Ελλάδας είναι μόνο το 89,5% του ΑΕΠ. Το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι 179 % του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε είναι 175%, της Ολλανδίας είναι 234%, της Ιρλανδίας 222%, του Βελγίου 219%, της Ισπανίας 207%, της Πορτογαλίας 197%, της Ιταλίας 194% κ.ο.κ. Κουράγιο συμπολίτες της Ευρώπης. Όλοι στο ίδιο καζάνι βράζουμε?!

Μάχαιραν έδωκες μάχαιραν λαμβάνεις?

Οι μικρές λεκτικές υπερβολές, οι υπερβολές στην επίδειξη εθνικοφροσύνης και η αυστηρότητα της κριτικής μας για τους «απέναντι» σε σχέση με τα περί πατρίδος και δημοκρατίας «πιστεύω» τους, μας οδηγούν πολλές φορές σε διαπιστώσεις που λίγο απέχουν από το να χαρακτηριστούν γελοίες παρά τον στόμφο με τον οποίο διατυπώνονται. Για παράδειγμα: Λέει προχθές ο αρχηγός της ΝΔ κ. Σαμαράς στη Βουλή, με αφορμή το μεταναστευτικό νομοσχέδιο ότι «η χώρα δεν πρέπει να γίνει ούτε περίκλειστο φρούριο ούτε ξέφραγο αμπέλι». Παρουσιάζεται μετά μια πανεπιστημιακός(!) και μας διαφωτίζει με το «κύρος» της ότι η φράση «περίκλειστο φρούριο» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ούτε αρνητικά διότι ανήκει(!) στο Γ? Ράιχ! Εξ αυτής της επισήμανσης ορμώμενη η κυρία Δούρου του ΣΥΝ κατηγορεί τον κ. Σαμαρά ότι μιλησε με? ναζιστικούς όρους χρησιμοποιώντας την φράση «περίκλειστο φρούριο»?! Αυτό, όπως παρατηρεί -και δικαίως- ο κάθε άλλο παρά αντιαριστερός, αλλά λυρικά εύστοχος στις πολιτικές επισημάνσεις του κ. Γιάννης Τριάντης στη στήλη «ο τύπος των ήλων» της Ελευθεροτυπίας, είναι μια υπερβολή «από μια Αριστερά επιπόλαιη, αστοιχείωτη, επηρμένη και μονίμως μακράν της λαϊκής αγοράς και της κοινωνίας? Μάχαιραν έδωκες μάχαιραν λαμβάνεις?
ΑΕΣ

To πεζοδρόμιο της Γρηγορίου Ε?

Για τα μόνιμα εμπόδια που υπάρχουν πάνω στα πεζοδρόμια έχουμε προβάλει επανειλημμένα διάφορες εικόνες, όπως κάνουμε και σήμερα με την παραπάνω οδό, όπου ο ιστός ενός σήματος του ΚΟΚ βρίσκεται καταμεσής του πεζοδρομίου. Και καλά, για τον υγιή πεζό δεν τίθεται σπουδαίο πρόβλημα, θα χωρέσει, αλλά για τους συνανθρώπους μας που κυκλοφορούν με τα δικά τους μεταφορικά μέσα από ανάγκη, πώς θα χωρέσουν να περάσουν και να συνεχίσουν την πορεία τους;

Γ.Η.Κ.  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα