Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΦΗΒΟΥΣ

Η σύγχρονη καθημερινότητα των νέων και κυρίως η έλλειψη χρόνου αλλά και χώρων για την ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων, αναγκάζει όλο και περισσότερο τους εφήβους να προσπαθούν να καλύψουν το κενό της επικοινωνίας μέσα από το Διαδίκτυο.
Στο μεταξύ -όπως επισημαίνουν οι ειδικοί- απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή περιήγηση στον κόσμο του Ιντερνετ αποτελούν η ενημέρωση των νεαρών χρηστών αλλά και η συνεργασία με τους γονείς τους.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου το Γενικό Λύκειο Σούδας με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών του σε θέματα χρήσης του Διαδικτύου.
Ο παιδοψυχίατρος Άρης Στουρνάρας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι οι έφηβοι έχουν διαχρονικά τις ίδιες ανάγκες αλλά ο σύγχρονος τρόπος ζωής τους έχει αναγκάσει να αναζητήσουν άλλους τρόπους ικανοποίησής τους, όπως είναι το Διαδίκτυο: “Οι ανάγκες της επικοινωνίας, του παιχνιδιού, του “ψαξίματος”, της ομαδοποίησης κ.λπ. των εφήβων υπάρχουν σήμερα όπως υπήρχαν και παλαιότερα. Ωστόσο, έχει αλλάξει ο τρόπος ικανοποίησής τους και γι’ αυτό δεν φταίνε μόνο τα παιδιά. Είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής που ωθεί τα πράγματα προς τα εκεί”, είπε ο κ. Στουρνάρας και πρόσθεσε: “Ο σημερινός τρόπος ζωής των εφήβων οδήγησε στο να μην υπάρχει χρόνος για διαπροσωπικές σχέσεις, να μην υπάρχουν χώροι που να μπορούν οι έφηβοι να αναπτύξουν διαπροσωπικές σχέσεις και έτσι φυσικά ο υπολογιστής, σε ένα διάλειμμα από το διάβασμα ή κάποια άλλη δραστηριότητα, έρχεται να καλύψει αυτό το κενό”.
Ερωτηθείς για το πότε η χρήση του Διαδικτύου μπορεί να χαρακτηριστεί προβληματική για έναν έφηβο απάντησε: “Κατάχρηση γίνεται όταν η χρήση του υπολογιστή αρχίζει και αντικαθιστά κομμάτια της ζωής του εφήβου. Αν ο έφηβος δεν βγαίνει έξω να δει τους φίλους του, να παίξει μαζί τους, δεν βγαίνει να συναντήσει μια κοπέλα, αλλά προτιμάει να κάνει “chat” εκεί μπορεί να πει κανένας ότι αρχίζει η προβληματική χρήση. Οι γονείς έχουν λόγο να ανησυχήσουν όταν βλέπουν ότι η χρήση του Διαδικτύου επηρεάζει αρνητικά την καθημερινότητα του εφήβου είτε αυτό σημαίνει μείωση των σχολικών επιδόσεων, είτε αποστασιοποίηση από τους φίλους ή από άλλες καταστάσεις που είναι πολύ φυσιολογικές για τα παιδιά”.
Ο σχολικός σύμβουλος Πληροφορικής Γιώργος Γώγουλος επικεντρώθηκε στη σημασία που έχει η σωστή χρήση του μέσου και ιδιαίτερα η απόκτηση συνείδησης για τον νεαρό χρήστη: “Το ζήτημα δεν είναι η τεχνολογία αλλά η χρήση της τεχνολογίας”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, και πρόσθεσε ότι “το Διαδίκτυο είναι ένα πολύ δυναμικό και καλό εργαλείο αλλά πρέπει να προσδώσουμε χαρακτηριστικά καλής χρήσης”.
Ο κ. Γώγουλος υπογράμμισε ότι η ασφαλής χρήση του Διαδικτύου περνάει μέσα από τη συνεργασία των παιδιών με τους γονείς τους, ωστόσο, τόνισε ότι ένας βασικός ανασταλτικός παράγοντας είναι ότι οι γονείς δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση υπολογιστών: “Σύμφωνα με έρευνες μόνο 3 στους 10 γονείς χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των παιδιών ανέρχεται σε 8 στα 10. Έτσι οι γονείς παρότι γνωρίζουν ότι τα παιδιά μπαίνουν στο Διαδίκτυο δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση και λένε είτε “όχι” στην χρησιμοποίηση είτε δεν ξέρουν να συνεργάζονται με τα παιδιά. Το ζητούμενο, όμως, είναι η συνεργασία γονέα και παιδιού ώστε μέσα από τη σχέση αυτή να αποτρέψουμε την κακή χρήση και να δούμε όλα τα οφέλη από τη χρήση του”, είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γώγουλος και τόνισε καταλήγοντας: “Δεν πρέπει να αποτρέπουμε τα παιδιά από το Διαδίκτυο. Αλλά θα πρέπει να το καταλάβουμε, να αναγνωρίσουμε τη δύναμή του και να καταφέρουμε να του δώσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα