Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ:

Αθήνα
Το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια αφορά μόνο τους νόμιμους μετανάστες, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, έπειτα από αίτημα
του ΛΑ.Ο.Σ.
Πρόσθεσε πως με το νομοσχέδιο βάζουμε τάξη στα του οίκου μας, μπαίνει τέλος στην αδιαφάνεια στην απονομή ιθαγένειας, η οποία -όπως είπε- είχε καταλήξει να είναι ρουσφετολογικό προνόμιο. «Έλληνας και γεννιέσαι και γίνεσαι» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.
Ακόμη, έκανε λόγο για φαντάσματα επερχόμενης αλλοίωσης του έθνους και πρόσθεσε πως ένα τέτοιο ζήτημα δεν μπορεί να γίνεται αντικείμενο «σκόπιμης παραπληροφόρησης».
O κ. Παπανδρέου υπογράμμισε πως το επίμαχο νομοσχέδιο, τακτοποιεί ένα πρόβλημα που διαιωνίζεται εδώ και 28 χρόνια, χωρίς καμία νομοθετική πρωτοβουλία να το αντιμετωπίζει αποτελεσματικά.
«550.000 μετανάστες ζουν σήμερα, νόμιμα στη χώρα μας. Πράγματι, οι περισσότεροι οφείλουν την άδεια παραμονής σε κάποια από τις πολλές νομιμοποιήσεις που έγιναν στην πορεία. Είναι όμως άδεια που το κράτος αποφάσισε να τους δώσει. Οι άνθρωποι αυτοί υπάρχουν, ζουν και μοχθούν ανάμεσά μας. Έχουν πρόσωπα, ελπίδες, όνειρα και φόβους. Η οικονομική κρίση τους αγγίζει το ίδιο και ανησυχούν το ίδιο με μας. Εργάζονται, εκπληρώνουν τα ασφαλιστικά τους βάρη, αποκτούν ιδιοκτησία, στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, έχουν ριζώσει στην Ελλάδα που έγινε για τα παιδιά τους, η μόνη πατρίδα. Δεν μπορούμε να τους κάνουμε να μην είναι συμμέτοχοι στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Η άρνηση να τους εντάξουμε με κανόνες, δημιουργεί ανομία και διαφθορά. Οδηγεί πρώτα στην γκετοποίησή τους στη δική μας συνείδηση, μετά στην δική τους και μετά στο χάρτη της πόλης: Δίνει το σήμα πως ποτέ δεν θα είναι ευπρόσδεκτοι εδώ» τόνισε.
Αν η γκετοποίηση αποτελεί το προοίμιο αντικοινωνικών συμπεριφορών και διόγκωσης των προβλημάτων και «αν πραγματικά αγαπάμε την πατρίδα μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε τους ανθρώπους αυτούς, να ταυτιστούν με τα όνειρα της πατρίδας μας. Προς τι τα φαντάσματα περί αλλοίωσης του έθνους; Τι σημαίνει να είσαι Έλληνας; Δημοκρατία, ισότητα, ανθρωπισμός. Τόσο λίγο πιστεύουμε στη δύναμη της Ελλάδας, στη δύναμη του Ελληνισμού ανά τους αιώνες; Μεγαλύτερη αλλοίωση βλέπει ο πολιτισμός μας από τις 4-5 ώρες που βλέπουν τηλεόραση εμείς και τα παιδιά μας» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Με το νομοσχέδιο λοιπόν, «δίνουμε προοπτική στους μετανάστες που ζουν μακροχρόνια στη χώρα μας. Δεν μπορούμε να εθελοτυφλούμε – δεν μπορούμε να κρατάμε τους ανθρώπους αυτούς χωρίς φωνή. Τους εμπιστευόμαστε τις οικοδομές, τον τουρισμό, τους γέροντες και τα παιδιά μας (?) Δεν υπάρχουν βεβαίως τέλειες λύσεις, αλλά λύσεις μακροχρόνιες και καλύτερες. Κάτι τέτοιο, μας δίνει και νέες δυνατότητες: Να δούμε Έλληνες ινδικής καταγωγής, αλβανικής καταγωγής, περήφανους για την ελληνική μας ιθαγένεια».
Η χορήγηση της ιθαγένειας δεν αδυνατίζει την φύλαξη των συνόρων και τις προσπάθειες για πάταξη της δουλεμπορίας, οι οποίες αναβαθμίζονται. Τουναντίον, το γεγονός ότι η ιθαγένεια δεν χορηγείται σε μετανάστες χωρίς νόμιμα χαρτιά, στέλνει και ένα μήνυμα, ότι δεν έχει νόημα να μπει κανείς στην Ελλάδα παράνομα, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Η ίδρυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής (FRONTEX) αποτελεί γεγονός και σύντομα, ο πρώτος περιφερειακός βραχίονας του Οργανισμού αυτού, θα εγκατασταθεί στον Πειραιά.
«Οι ευρωπαίοι εταίροι μας θα είναι εδώ. Θα συνεπικουρούν, θα έχουν άμεση εικόνα του προβλήματος. Από την άλλη αλλάζουμε πολιτική ασύλου – και δημιουργούμε μέχρι τον Ιούνιο μια νέα υπηρεσία. Μια χώρα που έζησε την προσφυγιά στο πετσί της, είναι απαράδεκτο να διασύρεται διεθνώς, ότι δεν παρέχει πρόσβαση στο δικαίωμα αυτό» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα