Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΘΑΝΑΤΕΣ ΜΟΡΦΕΣ

Με άφατη χαρά και ικανοποίηση βλέπω να αναδύεται από την σχεδόν αφάνεια η μεγάλη και πολυσήμαντη μορφή του Γεωργίου Ξενουδάκη. Μια μορφή και ένα μεγαλείο, θεόσταλτο δώρο τ? ουρανού με διαχρονική εμβέλεια και αστείρευτη πηγή εμπνεύσεων, δυνάμεως και οραματισμών.
Με ανύστακτο ενδιαφέρον παρακολουθούμε τις αξιέπαινες αγωνίες και ασταμάτητες προσπάθειες προερχόμενες από όμορφες ψυχές στηριζόμενες πάνω σε αδιάψευστες ιστορικές πηγές και μαρτυρίες και ξεκινούσες από την άσβεστη φλόγα της φιλοπατρίας και ζωογόνων χριστιανικών βιωμάτων.
Ευγνώμονα, και με άφατο θαυμασμόν, παρακολουθώ την φιλότιμη και συγκινούσα αγωνία του ευπατρίδη και βαθύτατα θρησκευομένου και λάτρη των εθνικών μας ιδεωδών, λίαν δε σεβαστού και αγαπητού κ. Νικολάου Ι. Νταμπακάκη, ορμωμένου εκ της ευάνδρου επαρχίας Σφακίων (όπως και ο μέγας εθνευεργέτης Γεώργιος Ξενουδάκης) και νυν κάτοικος Ηρακλείου. Οποιος ευτύχησε να γνωρισθεί, όπως και ο γράφων, με τον πολύ αξιόλογον και ευαίσθητον περί την πίστη και την πατρίδα κ. Νταμπακάκην, δεν έχει παρά να θαυμάσει μια υγιώς πάλλουσα, προβληματιζόμενη και προσφέρουσα καρδιά, με πολλή σύνεση, διαλάμπουσα φώτιση, παιδαγωγούσα και φρονηματίζουσα. Προσωπικά, και το καταθέτω υπεύθυνα, θεωρώ τιμή και δάσκαλόν μου, τον αξιαγάπητον και αξιοτίμητον κ. Νικόλαον Νταμπακάκην για την φιλίαν του, την αγάπη του και τον σεβασμόν του προς την ταπεινότητά μου, και που τακτικά με κάνει κοινωνόν των στοχασμών και των δικαίων προβληματισμών του.
Πολλές φορές έγραψε και πολυτρόπως συνήργησε προς πάσαν αρμόδιαν κατεύθυνση για την τιμή και αξιολόγηση, προβολή και ευγνωμοσύνη του μεγάλου τέκνου της Κρήτης, και της Ελλάδας μας γενικότερα, αειμνήστου και αοιδίμου Γεωργίου Ξενουδάκη.
Και χαίρεται, δικαίως και αξιεπαίνως, ο κ. Νταμπακάκης που σιγά – σιγά έρχεται στην επιφάνεια και στην επικαιρότητα ο μέγας ευεργέτης Γεώργιος Ξενουδάκης. Στο πρόσωπο του καταξιωμένου σεναριογράφου – σκηνοθέτη κ. Φώτη Κωνσταντινίδη, ευρήκε τον κατάλληλο ενσαρκωτή του ιερού πόθου του και ονείρου του, και έτσι εφθάσαμε στην ευχάριστη θέση και καταξίωση να σεναριογραφηθεί και να αρχίσει η προβολή, τα γυρίσματα, του όντως πετυχημένου ντοκυμαντέρ για τον μεγάλο συμπατριώτη μας Γεώργιον Ξενουδάκη, ο οποίος, να σημειώσουμε, υπήρξε μαθητής του Μεγάλου Διδασκάλου του Γένους Γ. Γενναδίου.
Στο ντοκιμαντέρ τον Γεώργιον Ξενουδάκη ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, ενώ ο αφηγητής Κώστας Καζάκος μεταφέρει τον πλαμόν της εποχής στον σημερινό θεατή. Ενα ξαναζωντάνεμα μιας μεγάλης μορφής και μάλιστα στην εποχή μας με την δαιμονική και αντεθνική, πολλαχόθεν επερχομένη, προπαγάνδα και πολεμική ανατροπής των χριστιανικών και εθνικών μας ιδανικών, ηθών και συμβόλων. Γι? αυτό από καρδιάς ευχαριστούμε και συγχαίρομε τον εκλεκτόν πατριώτην κ. Φώτιον Κωνσταντινίδην για την άριστη και ανεκτίμητη αυτή εργασία του, η οποία πρέπει να αφυπνίσει όλους μας και να γίνει κτήμα όλων μας.

*θεολόγος – τ. λυκειάρχης
– ακαδημαϊκός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα