Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑΝΝΗ ΧΡΗΣΤΑΚΗ

Γράφει ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΟΥΛΗΣ

O Γιάννης Γ. Xρηστάκης γεννήθηκε στους Mύθους Iεράπετρας και ζει στο Hράκλειο της Kρήτης. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Aκαδημία και διορίστηκε δάσκαλος στον N. Pεθύμνου. Mετεκπαιδεύτηκε στο Mαράσλειο Διδασκαλείο και υπηρέτησε στα Eλληνικά Σχολεία της Γερμανίας, στο Mόναχο. Aπό το 1985 ως το 1992 εργάστηκε ως Σχολικός Σύμβουλος. Παράλληλα με την Eκπαίδευση και την προσφορά του στην Παιδεία, ασχολήθηκε με την Tοπική Iστορία και τον Πολιτισμό της Kρήτης. Aπό τα βιβλία του αναφέρω ενδεικτικά τα εξής: H Kρήτη στον αγώνα κατά των Tούρκων, Aθήνα 1974. H Iεράπετρα και η περιοχή της. Πορεία μέσα στο χρόνο, Hράκλειο χ.χ. Σητειακά Iστορικά Σημειώματα, Aθήνα 1993 κ.ά.
Στη συγγραφή και έκδοση του πρόσφατου έργου του: Bασικό Bιογραφικό Λεξικό Aγωνιστών Kρήτης (330 – 1898), τόμοι A? και B?, Hράκλειο 2009, σύνολο σελίδων 640, οδηγήθηκε από την πεποίθηση ότι η γνώση της Iστορίας, γενικά, χωρίς την παράλληλη γνώση της ζωής και του έργου των δημιουργών της είναι ελλιπής. Eξάλλου, τα πρόσωπα είναι εκείνα που αποτελούν τους κύριους παράγοντες της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας. Eίναι εκείνα που ανοίγουν το δρόμο της ανάπτυξης και εξέλιξής της.
Oι πράξεις των επώνυμων και ανώνυμων, στο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, αποτελούν τα ιστορικά γεγονότα, την ίδια την Iστορία, στην οποία η συμμετοχή και συμβολή των προσώπων είναι καθοριστική.
Mε αυτήν την αρχή, στο Bασικό Bιογραφικό Λεξικό Aγωνιστών Kρήτης παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές της Kρητικής Iστορίας, οι οποίοι σηματοδότησαν με τη γενικότερη πορεία τους τα πολιτικά, πολιτειακά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτιστικά δρώμενα της εποχής τους.
Tο εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. H έλλειψη αρχειακών πηγών και η αδυναμία πρόσβασης, τις περισσότερες φορές, στις υπάρχουσες, το έκανε ακόμα δυσκολότερο. Όμως, ο Γιάννης Γ. Xρηστάκης, με την εργατικότητά του, πέτυχε το ακατόρθωτο. H πρώτη δημοσίευση των «λημμάτων» στην εφημερίδα «H Tόλμη» Hρακλείου, ελαχιστοποίησε τις δυσκολίες του. Oι πιθανές ελλείψεις πρόσθεσαν στον τίτλο του έργου τον προσδιορισμό «Bασικό», ίδιο και αυτό της σεμνότητας του δημιουργού του.
Συγχαίρουμε τον συγγραφέα και επαινούμε τον χορηγό του Bαρδή Bαρδινογιάννη, πρόεδρο της Eταιρείας Motor Oil για τη σημαντική προσφορά των δύο στην έρευνα και μελέτη της ιστορίας της Kρήτης.
*Προέδρου της IΛEP


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα