Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αλλες ειδήσεις

ΣΤΟ ΙΡΑΝ
Κατασκεύασαν αεροσκάφος τύπου Stealth

Με επιτυχία δοκίμασε το Ιράν ένα αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα να μην εντοπίζεται από τα ραντάρ, όπως υποστήριξε χθες ανώτατος αξιωματικός της ιρανικής αεροπορίας.
Επικαλούμενο τον Αζίζ Νασιρζάντεχ, το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Fars ανέφερε ότι το πρωτότυπο αεροσκάφος, που ονομάζεται Swordfish (Ξιφίας) ολοκλήρωσε επιτυχώς τη δοκιμαστική πτήση. “Αποτιμούμε τα δεδομένα από τη δοκιμαστική πτήση και θα προχωρήσουμε στην παραγωγή αφού ολοκληρωθούν και οι πρόσθετες δοκιμές”, φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος αυτός.
Το Ιράν ανακοινώνει συχνά τις προόδους που επιτυγχάνει στο στρατιωτικό τομέα, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι είναι έτοιμο να αντιδράσει σε περίπτωση που δεχτεί επίθεση. Προχθές ξεκίνησε την παραγωγή δύο νέων πυραύλων, τρεις ημέρες αφότου εκτόξευσε έναν πύραυλο που μπορεί να μεταφέρει δορυφόρους.

ΔΕΚΑΔΕΣ ΘΥΜΑΤΑ
Εκρηξη σε εργοστάσιο στις ΗΠΑ

Αγωγός μεταφοράς αερίου εξερράγη χθες σε μονάδα παραγωγής ενέργειας στο Μίντλταουν του Κονέκτικατ και σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 100 τραυματίστηκαν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Middletown Press στην περιοχή έχουν σπεύσει ασθενοφόρα και ένα ελικόπτερο. H έκρηξη σημειώθηκε στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας Κλιν Ένερτζι, ισχύος 620 μεγαβάτ, το οποίο λειτουργεί με φυσικό αέριο. Η έκρηξη έγινε αισθητή στις γειτονικές πόλεις και ο μαύρος καπνός που υψώθηκε στον ουρανό ήταν ορατός από απόσταση πολλών χιλιομέτρων.

ΣΤΗΝ ΙΝΔΙΑ
Επιτυχημένη πυραυλική δοκιμή

Επιτυχημένη ήταν η δοκιμή του Ινδικού βαλλιστικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς, σε στρατιωτική βάση στο ανατολικό κρατίδιο Ορίσσα, σύμφωνα με πληροφορίες των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Ο πύραυλος Agni III, που μπορεί να πλήξει στόχους μέχρι την ανατολική Κίνα, εκτοξεύθηκε από βάση στο νησί Ουίλερ, περί τα 200 χιλιόμετρα ανατολικά της πρωτεύουσας Μπουμπανεσουάρ του κρατιδίου, μετέδωσε το πρακτορείο IANS επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Αμυνας.
Πρόκειται για έναν βαλλιστικό πύραυλο με ακτίνα δράσης μέχρι και 3.000 χιλιόμετρα, ωφέλιμου φορτίου μέχρι 1,5 τόνο και ικανού να μεταφέρει πυρηνική κεφαλή.
Είναι η τέταρτη δοκιμή του πυραύλου. Η πρώτη, από την ίδια στρατιωτική βάση, είχε γίνει στις 9 Ιουλίου 2006, αλλά ήταν ανεπιτυχής. Η δεύτερη, στις 12 Απριλίου 2007 υπήρξε επιτυχής,όπως και η τρίτη στις 7 Μαΐου 2008.
Ο πύραυλος έχει βάρος 50 τόνους και μήκος 17 μέτρα και είναι κοντύτερος από τους Agni I και Agni II που ήδη είναι στο οπλοστάσιο της Ινδίας με βεληνεκές 800 και 2.000 χιλιομέτρων αντίστοιχα.
“Μπορώ να δηλώσω ότι η δοκιμή ήταν επιτυχημένη”,δήλωσε τηλεφωνικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας Σιτάνσου Καρ.
Τόσο η Κίνα όσο και το Πακιστάν έχουν πυραύλους ικανούς να μεταφέρουν πυρηνικές κεφαλές.
Οι βαλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έχουν τη δυνατότητα να πλήξουν μόνο μεγάλους σταθερούς στόχους, όπως πόλεις και μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Δεδομένου του τεράστιου κόστους παραγωγής τους και της μικρής τους ακρίβειας, θεωρείται ότι δεν ενδείκνυται να φέρουν συμβατικές κεφαλές, αλλά μονάχα όπλα μαζικής καταστροφής (πυρηνικά, χημικά ή βιολογικά).

ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ενας ακόμη Αμερικανός όμηρος

Μία ριζοσπαστική σιιτική οργάνωση, που ανέλαβε την ευθύνη προχθές, για την απαγωγή ενός Αμερικανού ιρακινής καταγωγής, κρατάει έναν δεύτερο αμερικανό υπήκοο που απήχθη “πριν από δύο χρόνια στη Βαγδάτη”, δήλωσε χθες προς το Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της οργάνωσης.
“Δύο Αμερικανοί που απήχθησαν βρίσκονται στα χέρια του Συνασπισμού των Ενάρετων. Ο ένας απήχθη πριν από δύο χρόνια και ο άλλος πριν από μερικές ημέρες”, είπε ο εκπρόσωπος που δεν αποκάλυψε το όνομά του.
Η οργάνωση, υπεύθυνη για την απαγωγή στις 29 Μαΐου 2007 των πέντε Βρετανών, από τους οποίους μόνο ένας απελευθερώθηκε ζωντανός τον Δεκέμβριο, ανέλαβε χθες την ευθύνη για την απαγωγή ενός Αμερικανού ιρακινής καταγωγής, που εμφανίστηκε σε ένα βίντεο.
Από το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοινώθηκε ότι ένας άνδρας που εργαζόταν για τον αμερικανικό στρατό ονομαζόμενος Αϊσα Σαλόμι,αγνοείται από τις 23 Ιανουαρίου, αλλά δεν διευκρίνισε εάν απήχθη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της σιιτικής οργάνωσης η απαγωγή έγινε στη περιοχή Καρχ στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη στην ιρακινή πρωτεύουσα. Αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για την απαγωγή του δεύτερου Αμερικανού παρά μόνο ότι αυτή έγινε στη περιοχή Καράμπα της Βαγδάτης.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τον αμερικανικό στρατό.

ΛΟΓΩ ΚΑΙΡΟΥ
Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Εντιβορ

Αναβλήθηκε από τη NASA η προγραμματισμένη για χθες εκτόξευση του διαστημοπλοίου Εντιβορ εξαιτίας του συννεφιασμένου καιρού πάνω από το διαστημικό κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.
Το Εντιβορ με τους έξι αστροναύτες επρόκειτο να εκτοξευθεί για μία αποστολή 13 ημερών στον διεθνή διαστημικό σταθμό.
Η εκτόξευση αναβλήθηκε για 24 ώρες και θα επιχειρηθεί εκ νέου σήμερα στις 11.14 ώρα Ελλάδας.

ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ
Βρέθηκε το μαύρο κουτί του μοιραίου αεροσκάφους

Εντοπίστηκε το ένα από τα δύο «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους των αιθιοπικών Αερογραμμών που συνετρίβη στις 25 Ιανουαρίου στα ανοικτά του Λιβάνου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 90 επιβαίνοντες.
“Το λιβανικό πολεμικό ναυτικό ανέσυρε ένα μαύρο κουτί που απ? ό,τι φαίνεται ανήκει στο αιθιοπικό αεροσκάφος και το μετέφερε στη ναυτική βάση της Βηρυτού για να το παραλάβει η ερευνητική επιτροπή”, επισημαίνεται στην ανακοίνωση του λιβανικού στρατού.
Τα “μαύρα κουτιά” ίσως να δώσουν τις εξηγήσεις γιατί το αεροσκάφος δεν ακολούθησε το δρομολόγιο που του υπέδειξε ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου.
Ειδικοί πιστεύουν πως οι άσχημες καιρικές συνθήκες δεν μπορεί να είναι ο μόνος λόγος για τη συντριβή του αεροσκάφους και υποστηρίζουν πως θα πρέπει να υπήρχε και κάποιο μηχανικό πρόβλημα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα