Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Νίκη του Βίκτορος Γιανούκοβιτς στις Ουκρανικές εκλογές, με διαφορά τριών έως τεσσάρων μονάδων έναντι της Γιούλια Τιμοσένκο δείχνουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης. “Εύφλεκτο” το κλίμα στην πρώην σοβιετική δημοκρατία με το στρατόπεδο της πρωθυπουργού να καταγγέλλει για ακόμα μία φορά νοθεία.
Μέσα σε τεταμένο κλίμα, οι Ουκρανοί κλήθηκαν στις κάλπες χθες για να εκλέξουν τον νέο πρόεδρό τους, με τους δύο υποψηφίους να αλληλοκατηγορούνται για διαφθορά και να υπόσχονται πως θα υπερασπισθούν τη νίκη τους μέχρις εσχάτων, εάν χρειασθεί ακόμη και στους δρόμους.
Χθες το απόγευμα προτού καν ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, η πλευρά της Γιούλια Τιμοσένκο διατύπωσε καταγγελίες για νοθεία, δηλώνοντας ότι θα αμφισβητήσει τα αποτελέσματα στην περιοχή του Ντονέτσκ, που θεωρείται “προπύργιο” του αντιπάλου της, Βίκτορ Γιανούκοβιτς.
Οι ενέργειες των υποστηρικτών του Γιανούκοβιτς “εκτείνονται από το να μπλοκάρουν τη δουλειά των παρατηρητών μας στην περιοχή του Ντονέτσκ μέχρι και την απροκάλυπτη ληστεία και τρομοκρατία σε ορισμένες περιοχές της δυτικής Ουκρανίας”, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας της Τιμοσένκο, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ. “Με αυτή την εγκληματική προσέγγιση στην οργάνωση των εκλογών, αυτές δεν μπορούν να διεξαχθούν κατά έντιμο και διαφανή τρόπο”, πρόσθεσε.
Άλλοι αξιωματούχοι ωστόσο είπαν ότι δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρές παραβιάσεις κατά την ψηφοφορία. “Ο δεύτερος γύρος (των εκλογών) διεξήχθη ομαλά, χωρίς εμφανείς παραβιάσεις της δημόσιας τάξης”, είπε ο Βολοντίμιρ Μαγιέφσκι, επικεφαλής της υπηρεσίας δημόσιας ασφάλειας του υπουργείου Εσωτερικών, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από το Κίεβο.
Ο Τουρτσίνοφ ισχυρίστηκε ότι ένα μέλος εφορευτικής επιτροπής από το κόμμα της Τιμοσένκο σκοτώθηκε, ενώ προσπαθούσε να προφυλάξει ένα χρηματοκιβώτιο γεμάτο με ψηφοδέλτια. Συγκεκριμένα, είπε ότι ο γραμματέας της εφορευτικής επιτροπής στην περιοχή Ιβάνο-Φράνκιφσκ της δυτικής Ουκρανίας δέχτηκε επίθεση και τραυματίστηκε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του. Όμως η κεντρική εφορευτική επιτροπή αμφισβητεί αυτόν τον ισχυρισμό, υποστηρίζοντας ότι ο θάνατός του οφείλεται σε καρδιακή προσβολή. Το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA μετέδωσε δηλώσεις ενός αστυνομικού διευθυντή ο οποίος βεβαίωνε ότι ο γραμματέας πέθανε έξω από το εκλογικό τμήμα από καρδιακό επεισόδιο.
Επίσης, ο Τουρτσίνοφ υποστήριξε ότι ψηφοφόροι πληρώθηκαν για να ψηφίσουν τον Γιανούκοβιτς αλλά και ότι στο Ντόνετσκ κάποιοι ψήφισαν πολλές φορές. Διαμαρτυρήθηκε τέλος για τον μεγάλο αριθμό (1,5 εκατομμύριο) των ατόμων που τους δόθηκε η δυνατότητα να ψηφίσουν από το σπίτι τους για λόγους υγείας, επισημαίνοντας ότι οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από την ανατολική Ουκρανία, μια περιοχή που στηρίζει τον Γιανούκοβιτς.
Με τη διαφαινόμενη επικράτησή του, ο Γιανουκόβιτς ελπίζει να πάρει την εκδίκησή του για την Πορτοκαλί Επανάσταση, την λαϊκή εξέγερση που ξέσπασε έπειτα από τις καταγγελίες εναντίον του για καλπονοθεία στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2004 και κατάληξαν στην ακύρωση της εκλογής του.
Οι δύο υποψήφιοι της χώρας, που αριθμεί 46 εκατ. κατοίκους και ισορροπεί μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας, ως κύριο στόχο τους έχουν θέσει τη βελτίωση των σχέσεων με τη Μόσχα, οι οποίες είχαν διαταραχθεί βαθιά επί προεδρίας του φιλοδυτικού Βικτόρ Γιούσενκο, κάτι που είχε αποδειχθεί λίαν επιζήμιο για την Ευρώπη, που βρέθηκε όμηρος στις ενεργειακές αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο χωρών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα