Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν εκπρόσωποι των αγροτών από δώδεκα μπλόκα στη Θεσσαλία και στη Μακεδονία, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες το μεσημέρι στον Τύρναβο Λάρισας.
Μετά από πολύωρη σύσκεψη οι αγρότες αποφάσισαν να συνεχίσουν και προέβησαν σε μια λακωνική ανακοίνωση, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρουν ότι, θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι να αλλάξει η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης.
Η απόφαση μεταφέρθηκε στα κατά τόπους μπλόκα όπου αποφασίστηκε να παραμείνουν τα τρακτέρ σε τελωνεία και σε οδικούς κόμβους στη Βόρεια Ελλάδα χωρίς να διακόπτουν την κυκλοφορία των οχημάτων, με εξαίρεση τον Προμαχώνα, όπου οι αγρότες έκλεισαν και πάλι μετά τις 6 το απόγευμα τη μεθοριακή διάβαση. Η διέλευση από και προς τη Βουλγαρία επιτρέπεται μόνο στα ΙΧ.
Κρίσιμη συνάντηση έχει σήμερα στη Νίκαια της Λάρισας το «σκληρό» μπλόκο των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών. Εκπρόσωποι δεκαοχτώ αγροτικών συλλόγων που παραμένουν στα μπλόκα, θα βρεθούν το μεσημέρι στη Νίκαια και από εκεί θα επιδιώξουν να συναντήσουν αύριο την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή. Ανάμεσα στην αντιπροσωπία θα βρίσκονται και οι αγρότες από το μπλόκο της Δοϊράνης στο Κιλκίς, που προχθές συναντήθηκαν στο Άγκιστρο Σερρών και συμφώνησαν στη διεκδίκηση εννέα κοινών αιτημάτων:
– Μη διαχωρισμό των αγροτών σε κατά κύριο επάγγελμα και μη.
– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
– Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
– Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των “νόμιμων?? και ??παράνομων?? παρακρατήσεων.
– Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων.
– Πάγωμα των αγροτικών χρεών για τρία χρόνια και παραγραφή όλων των πανωτοκίων.
– Πλήρη ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
– Μη φορολόγηση στα χωράφια.
– Μείωση του χρόνου σύνταξης στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, καθώς και μεταφορά δικαιώματος της σύνταξης από τον αποθανόντα αγρότη σύζυγο στη σύζυγο και διπλασιασμό της ελάχιστης αγροτικής σύνταξης.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή αποχώρησαν από τα μπλόκα που είχαν στήσει σε εθνικές οδούς και τελωνεία, σε 16 νομούς, οι αγρότες του Πανελλήνιου Συντονιστικού Οργάνου, μετά την απόφαση που ελήφθη αργά τη νύχτα της Πέμπτης για αναστολή των κινητοποιήσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα