Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

“ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ” Ο ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Τις αλλαγές στη νέα εισοδηματική πολιτική προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Έθνος της Κυριακής. Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην κατάργηση αυτοτελούς και τεκμαρτής φορολόγησης, στη θέσπιση αντικειμενικών τεκμηρίων για όλους, στη σύνδεση του αφορολόγητου με τις αποδείξεις καθώς και στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού.
Ο υπουργός τόνισε ότι πρωταρχικός στόχος είναι η μείωση της σπατάλης στο δημόσιο ενώ μίλησε και για “αδικίες” στο μισθολόγιο του Δημοσίου αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: “Το μισθολόγιο στον δημόσιο τομέα έχει πράγματι πάρα πολλά στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τον κοινό νου ούτε με το περί δικαίου αίσθημα, ειδικά για μια χώρα που μια πάρα πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων στον ιδιωτικό τομέα αμείβεται με 600 και 700 ευρώ”.
Ο ίδιος σημειώνει ότι η εισοδηματική πολιτική που θα ανακοινωθεί αυτή την εβδομάδα “πέρα από το στοιχείο της εξοικονόμησης πόρων θα έχει και το στοιχείο της δικαιοσύνης” προσθέτοντας ότι προσβλέπει σε διάλογο με την ΑΔΕΔΥ για τη διαμόρφωση ενός “ενιαίου και δίκαιου μισθολογίου στον δημόσιο τομέα”.
Ο υπουργός Οικονομικών δεν απέκλεισε αλλαγές στο ποινολόγιο για τους φοροφυγάδες, προαναγγέλλοντας ανακοινώσεις για τις εφόδους που έγιναν σε ιατρεία στο Κολωνάκι και, σε ό,τι αφορά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φοροελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού, δήλωσε ότι “η προσωπική μου εμμονή είναι η αξιοποίηση κάθε ηλεκτρονικού μέσου για τη δήλωση, την καταγραφή και τη διασταύρωση των στοιχείων των φορολογούμενων”.
Για το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου ορίου των 12.000 ευρώ για τους μισθωτούς και των 10.500 ευρώ για τα υπόλοιπα φυσικά πρόσωπα, ο υπουργός τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στα σχέδια της κυβέρνησης δηλώνοντας στο “Έθνος” ότι “Το αφορολόγητο όριο, παρ? όλο που είναι το μεγαλύτερο που εφαρμόζεται σε χώρα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, δεν σκοπεύουμε να το μειώσουμε, αλλά θα το συνδέσουμε με το μέτρο των αποδείξεων ανάλογα με το εισόδημα”.
Αναφορικά με την αυτοτελή φορολογία ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας: “Οι διάφορες μορφές αυτοτελούς φορολόγησης ή απόλυτης απαλλαγής στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν διέπονται από κοινωνικά ή εισοδηματικά κριτήρια. Η ρητή πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι η κατάργηση όλων των μορφών αυτοτελούς φορολόγησης”.
Προς κατάργηση βαίνει και η τεκμαρτή φορολογία επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, με τον υπουργό να επαναλαμβάνει ότι “ο λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων είναι επίσης ρητή μας δέσμευση” δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα το πολύ μέχρι το τέλους του έτους για εγκατάσταση ταμειακών μηχανών παντού.
Τέλος, στην ίδια συνέντευξη, ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε την κατάργηση της πρόωρης συνταξιοδότησης, τη θέσπιση τεκμηρίων διαβίωσης, καθώς και παρέμβαση στις περιπτώσεις “ειδικών ομάδων” οι οποίες “απολαμβάνουν πολλαπλάσιες συντάξεις από ηλικίες πολύ μικρότερες” σε σχέση με έναν ιδιωτικό υπάλληλο που είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα