Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κρίσιμη εβδομάδα στην προσπάθεια της Ελλάδας να πείσει τους εταίρους της ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα πρόσθετα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί είναι αρκετά για να αντιστρέψουν τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Την ίδια ώρα, στους κόλπους της ΕΕ έχει αρχίσει να συζητείται εντονότερα το σενάριο της “ευρωδιάσωσης” της Ελλάδας.
Σήμερα, σε μια έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συζητηθεί η κατάσταση της Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό το πρίσμα και των κερδοσκοπικών επιθέσεων που δέχεται το ευρώ.
Αύριο, θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή σκυτάλης στην Κομισιόν. Οι νέοι επίτροποι θα αναλάβουν τα χαρτοφυλάκιά τους και θεωρείται βέβαιο πως ο νέος επίτροπος Νομισματικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν θα αναφερθεί στη δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.
Σύμφωνα με κάποια σενάρια, ο Όλι Ρεν προσανατολίζεται στην τοποθέτηση «ειδικού απεσταλμένου» στην Αθήνα, που θα παρακολουθεί την εφαρμογή των μέτρων για την ελληνική οικονομία. Εξάλλου, στις 16 Φεβρουαρίου το Ecofin θα εγκρίνει τις «συστάσεις» της Κομισιόν για την -τυπική πλέον- ένταξη της Ελλάδας στο καθεστώς αυστηρής επιτήρησης (άρθρο 126 -πρώην 104-, παράγραφος 9 της αναθεωρημένης Συνθήκης) και το άρθρο 121, παράγραφος 4, το οποίο προβλέπει πως το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μπορεί να απευθύνει συστάσεις σε κράτος – μέλος το οποίο με την οικονομική πολιτική του θέτει σε κίνδυνο την ΟΝΕ.
Το θέμα της «ευρωδιάσωσης», μέσω ευρωομολόγου, αναμένεται να τεθεί κατά τη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την Τετάρτη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ζητήσει βοήθεια από την ΕΕ, αλλά το θέμα του ευρωομολόγου μπορεί να συζητηθεί μεταξύ των δύο ηγετών στο πλαίσιο του συντονισμού των κρατών – μελών της ΕΕ έναντι των κερδοσκοπικών επιθέσεων κατά του ευρώ.
Το ζήτημα του ευρωομολόγου, καθώς και οι επιθέσεις εναντίον του ευρώ, θα βρεθεί στο επίκεντρο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη.
Το ενδεχόμενο να στραφεί η χώρα για στήριξη στο ΔΝΤ χαρακτήρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος «τραγική εξέλιξη». Μιλώντας στη ΝΕΤ, την Κυριακή, έκανε λόγο για «διαπλανητική σύγκρουση» με επίκεντρο το ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα