Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟ ΔΕΚΑΔΕΣ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΒΡΑΪΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας έστειλαν από τα Χανιά, το περασμένο Σάββατο, δεκάδες μέλη της εβραϊκής κοινότητας απ? όλη την Ελλάδα, με αφορμή τις εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν στις 5 και 16 Ιανουαρίου στη συναγωγή Ετς Χαγίμ.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε η αδελφοποίηση των συναγωγών Χανίων και Αθήνας, Μπεθ Σαλώμ, την οποία πρότεινε η Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών. Επίσης ανακοινώθηκε η ετήσια οικονομική στήριξη της Συναγωγής από αυτήν της Αθήνας.
Την εκδήλωση συμπαράστασης στη συναγωγή των Χανίων διοργάνωσε η Ισραηλιτική Κοινότητα της Αθήνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις Κοινότητες, της Θεσσαλονίκης, Λάρισας, των Ιωαννίνων κ.ά
Μετά την τελετή που έγινε το πρωί στη συναγωγή περισότερα από εκατό μέλη της εβραϊκής κοινότητας πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το γραφείο του αντιδημάρχου Χανίων Αρη Παπαδογιάννη, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα.
«Οι δύο εμπρησμοί της συναγωγής ήταν για μας χτύπημα στην καρδιά μας. Η υποστήριξη από όλες τις εβραϊκές κοινότητες ήταν συγκινητική. Μακάρι να αποτελέσει αυτή η κίνηση ένα μήνυμα για τον υπόλοιπο κόσμο. Διότι αυτό που συνέβη στην Συναγωγή μας ενόχλησε και εξακολουθεί να μας ενοχλεί. Δεν πρόκεται μόνο για πρόβλημα αντισημιτισμού. Είναι ένα πρόβλημα που αφορά όλους τους Χανιώτες» δήλωσε ο υπεύθυνος της συναγωγής Νίκος Σταυρουλάκης, ο οποίος ανέφερε ότι περίμενε τη στήριξη της Δημοτικής Αρχής και του ίδιου του δημάρχου που ακόμη δεν έχει επισκεφθεί τον χώρο της Συναγωγής.
«Η πρωτοβουλία της Ισραηλίτικης Κοινότητας με τη συμμετοχή 100 ατόμων από όλες της εβραϊκές Κοινότητες της Ελλάδας έγινε για σηματοδοτήσουμε ότι η προσπάθεια εμπρησμού η οποία μερικώς πέτυχε να καταστρέψει πολύτιμο αρχειακό υλικό αλλά και κειμήλια, δεν μπόρεσε να καταστρέψει, ούτε θα καταστρέψει ποτέ την ψυχή αυτής της Συναγωγής, που είναι ένα σύμβολο, όχι μόνο για τους Εβραίους αλλά και για τους Χριστιανούς και όλες τις άλλες θρησκείες. Όμως, η Συναγωγή είναι ακόμη πιο σημαντική διότι αποτελεί για την πόλη των Χανίων ένα πολυ-πολιτισμικό σημείο, το οποίο πρέπει όλοι μας να διαφυλάξουμε και να μεταδώσουμε το μύνημα ότι η φιλία και η αδελφοσύνη, μακριά από ρατσιστικές απόψεις και αντισημιτικές ενέργειες είναι ένα πολύ σπουδαίο αγαθό. Ήλθαμε εδώ για να διατρανώσουμε αυτή την πίστη, για να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες και τις ενέργειες της Πολιτείας, ώστε να προστατευθεί η συναγωγή και να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, που προσβάλουν τον πολιτισμό των Χανίων» δήλωσε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής κοινότητας της Αθήνας Βενιαμίν Αλμπάλας.
Συγκινημένος δήλωσε και ο ραβίνος της Εβραϊκής Συναγωγής της Αθήνας Ισαάκ Μιζάν, ο οποίος, όπως ανέφερε, πριν από είκοσι χρόνια είχε επισκεφθεί μαζί με 100 παιδιά από την Νεολαία της Ισραηλίτικης Κοινότητας Ελλάδος την Συναγωγή Χανίων και δούλεψαν σκληρά επί δύο ημέρες για να καθαριστεί και να δημιουργηθεί ο χώρος λατρείας.
Στις 12.30 το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι, πραγματοποίησαν πορεία από τη Συναγωγή με κατάληξη το γραφείο του αντιδημάρχου Χανίων κ. Άρη Παπαδογιάννη, όπου πενταμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από το Προεδρείο της κοινότητας της Αθήνας, τον α΄ αντιπρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, τον πρόεδρο της Εβραϊκής Νεολαίας Ελλάδας, συναντήθηκε με τον ίδιο και του επέδωσε ψήφισμα της Ισραηλιτικής Κοινότητας της Αθήνας.
Στο ψήφισμα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι Έλληνες πολίτες και Εβραίοι στο θρήσκευμα, μέλη της Ισραηλινής κοινότητας της Αθήνας και άλλων κοινοτήτων της Ελλάδος είμαστε συντετριμμένοι από τα περιστατικά εμπρησμού σε βάρος της ιστορικής Συναγωγής των Χανίων. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας από τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της Αστυνομικής έρευνας και ζητούμε από τις αρμόδιες αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους ώστε να οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όλοι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του βανδαλισμού της Συναγωγής. Παράλληλα, ζητούμε από τον Δήμο Χανίων, από τους θρησκευτικούς, επαγγελματικούς, επιστημονικούς, πολιτιστικούς φορείς και τους πολίτες της πόλης των Χανίων να καταδικάσουν απερίφραστα αυτές τις πράξεις ωμής βίας και ταυτόχρονα ακραίες εκφράσεις αντισημιτισμού και ρατσισμού, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτές δεν στρέφονται μόνο κατα της Συναγωγής και των Εβραίων αλλά και κατα της ιστορίας, του πολιτισμού, των ηθικών αξιών και της φήμης ολόκληρης της πόλης των Χανίων. Η προάσπιση της Δημοκρατίας απαιτεί τον σεβασμό στην διαφορετικότητα και μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν οι ίδιοι οι πολίτες, αναπτύξουν αισθητήρια ικανά να οργανώσουν άμυνες απέναντι σε οτιδήποτε περιορίζει τις Συνταγματικά κατοχυρωμένες ελευθερίες του ατόμου, κεντρική έκφραση των οποίων είναι και το δικαίωμα στην θρησκευτική πίστη. Το δικαίωμα αυτό επιχειρήθηκε, να καταπατηθεί βάναυσα με τους εμπρησμούς της Συναγωγής των Χανίων. Η ανοχή και η χαλαρότητα της κοινωνίας απέναντι σε τέτοιες ενέργειες δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την επανάληψή τους. Καλούμε την πόλη των Χανίων και τους πολίτες της να απλώσουν ασπίδα προστασίας γύρω από την Συναγωγή, να μην ανεχτούν την επανάληψη τέτοιων γεγονότων και να συνδράμουν με τις δυνάμεις τους στην αποκατάσταση του μνημείου που τιμά την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης».
«Σαν δήμος καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε τέτοια ενέργεια σε θρησκευτικούς χώρους όπως ήταν ο βανδαλισμός της Εβραικής Συναγωγής Χανίων η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο. Εμείς έχουμε ως στόχο την ανάδειξη όλων των μνημείων που υπάρχουν στην πόλη προκειμένου να ενταχθούν στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο» τόνισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος κ. Άρης Παπαδογιάννης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα