Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ
Τηλεδιάσκεψη έξι ηγετών
Ουάσιγκτον   
Την εύρεση τρόπων για την αντιμετώπιση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης κορυφαίοι αξιωματούχοι από έξι χώρες ανάμεσά τους οι ΗΠΑ και η Κίνα, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Το νούμερο τρία του υπουργείου Εξωτερικών, ο Ουίλιαμ Μπερνς συνομίλησε για περίπου 90 λεπτά με εκπρόσωπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Κίνας και της Ρωσίας με τους οποίους συζήτησε “για την πορεία της πίεσης και για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το Ιράν”, δήλωσε ο εκπρόσωπος Φίλιπ Κρόουλι.
Ο αμερικανός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρθηκε στη “διπλή προσέγγιση” που αφορά τον διάλογο και την απειλή επιβολής κυρώσεων με την οποία η Βρετανία, η Κίνα, η Γερμανία, η Ιαπωνία, η Ρωσία και οι ΗΠΑ προσπαθούν να επηρεάσουν την πυρηνική πολιτική του Ιράν.
Νωρίτερα, η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να τείνουν το χέρι τους προς την Κίνα και τους άλλους εταίρους στην προσπάθειά τους για την επιβολή κυρώσεων με σκοπό τον περιορισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών του Ιράν.
  
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΡΩΣΙΑ
Απέρριπτε ραδιενεργά
απόβλητα στη Βαλτική
Στοκχόλμη
Σάλο προκάλεσε στη Σουηδία, η αποκάλυψη ότι το διάστημα 1991 – 1994 ο ρωσικός στρατός απέρριπτε πυρηνικά και χημικά απόβλητα στα ήδη επιβαρημένα νερά της Βαλτικής. Την είδηση μετέδωσε η σουηδική τηλεόραση, κατηγορώντας μάλιστα την κυβέρνηση της Στοκχόλμης ότι γνώριζε τι συνέβαινε.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του κρατικού σουηδικού καναλιού STV, τα απόβλητα προέρχονταν από την τεράστια ναυτική βάση του Καρόστα στις ακτές της Λετονίας. Ρωσικά σκάφη φέρονται να άδειαζαν τα απόβλητα σε σουηδικά νερά έξω από τις ακτές του Γκότλαντ, ενός σουηδικού νησιού στη Βαλτική.
Σύμφωνα με την ίδια εκπομπή, η σοσιαλιστική κυβέρνηση που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Σουηδίας το 1994 είχε μάθει για τα απόβλητα από τις μυστικές υπηρεσίες, δεν αποκάλυψε όμως την υπόθεση.
Η τότε υπουργός Εξωτερικών Αννα Λιντ (η οποία δολοφονήθηκε το 2003) είχε ενημερωθεί για το θέμα και ζήτησε χωρίς αποτέλεσμα τη διενέργεια έρευνας, όπως τουλάχιστον δήλωσε ο πρώην σύμβουλός της Σβεν Όλοφ Πέτερσον.
Ο νυν Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ ζητά τώρα εξηγήσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση, ανέφερε εκπρόσωπός του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το θέμα ίσως συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Ελσίνκι, στη διάρκεια συνόδου των χωρών που βρέχονται από τη Βαλτική με στόχο την περιβαλλοντική αποκατάστασή της.   

ΣΤΟ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Αιματηρές
επιθέσεις

Καράτσι
Δύο εκρήξεις σημειώθηκαν χθες στο Καράτσι του Πακιστάν με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 22 άτομα και να τραυματιστούν περισσότερα από 49. Μεταξύ των νεκρών είναι αρκετές γυναίκες και παιδιά.
Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε σε κεντρική οδική αρτηρία και είχε ως στόχο διερχόμενο λεωφορείο, ενώ η δεύτερη σε νοσοκομείο όπου είχαν μεταφερθεί τα θύματα της πρώτης επίθεσης. Aρκετές εκατοντάδες άνθρωποι βρίσκονταν στο νοσοκομείο την ώρα της έκρηξης, η οποία σημειώθηκε στον χώρο που βρίσκονταν τα ασθενοφόρα. «Προσπαθούμε να μάθουμε τον ακριβή αριθμό των νεκρών. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες 8 με 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη δεύτερη έκρηξη» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο Γκούλαμ Νάμπι Μέμον, ανώτερος αξιωματούχος της αστυνομίας.
Και οι δύο επιθέσεις έγιναν από καμικάζι βομβιστές που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, διευκρίνισε ο υπεύθυνος των πυροτεχνουργών της αστυνομίας στο τηλεοπτικό κανάλι Geo. Λίγο αργότερα, η πακιστανική αστυνομία εξουδετέρωσε μία βόμβα που βρέθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του νοσοκομείου. “Η βόμβα είχε τοποθετηθεί μέσα σε μία συσκευή τηλεόρασης και καταφέραμε να την εξουδετερώσουμε με επιτυχία”, δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερ ο Γκούλαμ Νάμπι.

ΝΕΟ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ
Κύρια απειλή για
τη Μόσχα το ΝΑΤΟ

Μόσχα
Νέο στρατιωτικό δόγμα που τοποθετεί το ΝΑΤΟ επικεφαλής των απειλών για την ασφάλεια της Ρωσίας ενέκρινε χθες ο Ρώσος πρόεδρος, Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Το κείμενο του δόγματος, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, τοποθετεί στην πρώτη θέση μεταξύ των “κυριότερων εξωτερικών στρατιωτικών απειλών” το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει να “παγκοσμιοποιήσει τις λειτουργίες του, κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου”.
Το επίσημο έγγραφο καταγγέλλει επίσης την προσέγγιση στα ρωσικά σύνορα “στρατιωτικών υποδομών χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, κυρίως μέσω της διεύρυνσης της Συμμαχίας”. Η Μόσχα καταγγέλλει εδώ και πολλά χρόνια την ένταξη κρατών του πρώην σοβιετικού μπλοκ στην Ατλαντική Συμμαχία, και κάνει τα πάντα στο διπλωματικό μέτωπο για να εμποδίσει την Ουκρανία και τη Γεωργία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.
Ανάμεσα στους άλλους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ρωσία, στο δόγμα εκφράζεται ανησυχία και για την πιθανή ανάπτυξη ενός “στρατηγικού αντιπυραυλικού συστήματος” και την ανάπτυξη “συμβατικών στρατηγικών όπλων υψηλής ακρίβειας”.
Η Ρωσία έχει καταγγείλει το αμερικανικό σχέδιο για μια αντιπυραυλική ασπίδα στην ανατολική Ευρώπη, που οι Ηνωμένες Πολιτείες τελικά εγκατέλειψαν, και θέλει να εξασφαλίσει από τις ΗΠΑ ότι τα νέα συμβατικά στρατηγικά όπλα θα α υπόκεινται στους ίδιους περιορισμούς όπως και τα πυρηνικά όπλα.

ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Βρέθηκε
κρησφύγετο της ΕΤΑ

Λισαβόνα
Η αστυνομία της Πορτογαλίας επιβεβαίωσε χθες ότι ανακάλυψε στο κέντρο της χώρας ένα “κρησφύγετο” με εκρηκτικά υλικά το οποίο, σύμφωνα με τις πορτογαλικές αρχές, ανήκει στη βασκική αυτονομιστική οργάνωση ETA.
“Αυτό που μπορούμε να πούμε σε αυτό το στάδιο είναι ότι βρήκαμε ένα σπίτι που χρησιμοποιούνταν ως κρησφύγετο στοιχείων που φέρεται ότι ανήκουν σε τρομοκρατικό δίκτυο”, δήλωσε ο Ζοζέ Αλμέιντα Ροντρίγκες, διευθυντής της δικαστικής αστυνομίας της Πορτογαλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Νωρίτερα μία πηγή της ισπανικής αντιτρομοκρατικής επεσήμανε ότι αυτό το υλικό “μπορεί να χρησιμοποιείται από την ΕΤΑ”.
Ερωτηθείς για την πιθανή ύπαρξη βάσης της ΕΤΑ στην Πορτογαλία ο Ροντρίγκες απάντησε ότι “σε αυτό το στάδιο” η αστυνομία δεν έχει “καμία ένδειξη που να υποστηρίζει αυτή την άποψη”.
   
ΣΤΗ ΣΕΡΒΙΑ
Επίθεση σε αρχηγό κόμματος

Βελιγράδι
Ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Νέα Σερβία» (Nova Srbija) Βέλιμιρ Ίλιτς δέχθηκε επίθεση, χθες το μεσημέρι, στο κέντρο του Βελιγραδίου. Νεαρός, επιτέθηκε και γρονθοκόπησε τον Βέλιμιρ Ίλιτς τη στιγμή που έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Ο αρχηγός του κόμματος “Νέα Σερβία” βρισκόταν στο κέντρο του Βελιγραδίου για να υποστηρίξει εκστρατεία κομμάτων της σερβικής αντιπολίτευσης για τη συγκέντρωση υπογραφών με αίτημα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Ο δράστης, πριν επιτεθεί, άρχισε να βρίζει τον Ίλιτς και τους πολιτικούς, φωνάζοντας «όλοι είσαστε ίδιοι». Αμέσως μετά την επίθεση ο δράστης συνελήφθη και όπως αργότερα ανακοινώθηκε, προφυλακίστηκε μέχρι να του απαγγελθεί κατηγορία.
Ο Βέλιμιρ Ίλιτς νοσηλεύεται σε κλινική για προληπτικούς λόγους και υποβάλλεται σε εξετάσεις. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε και ένας αστυνομικός που τραυματίστηκε ελαφρά, προσπαθώντας να προστατέψει τον δράστη από εξαγριωμένους οπαδούς του Ίλιτς.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα