Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΣΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Ρώμη
Οι υπουργοί Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι και Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, παρουσίασαν τη νέα άδεια παραμονής “με πόντους” (permesso di soggiorno a punti) για τους αλλοδαπούς που ζουν στην Ιταλία. Κάθε μετανάστης θα πρέπει να καλύψει “βασικές ανάγκες και απαιτήσεις” μέσα σε δύο χρόνια για να πάρει την άδεια παραμονής. Το μέτρο πρόκειται να ισχύσει τους επόμενους μήνες, μετά από διάταγμα που θα εγκριθεί από την κυβέρνηση Μπερλουσκόνι.
Ο κάθε μετανάστης, μετά τη χορήγηση της προσωρινής άδειας παραμονής, θα έχει στη διάθεσή του δύο χρόνια, για να καλύψει αυτές που θεωρούνται “βασικές ανάγκες και απαιτήσεις”. Ανάμεσά τους, η αποδεδειγμένη γνώση της ιταλικής γλώσσας, η εγγραφή στο εθνικό σύστημα υγείας, η φοίτηση των παιδιών στο σχολείο, διαφάνεια και νομιμότητα σε ό,τι αφορά την ενοικίαση σπιτιών. Η εκπλήρωση της κάθε υποχρέωσης, θα αντιστοιχεί σε συγκεκριμένους πόντους.
Για να μπορεί να ανανεώσει την άδειά του, ο κάθε μετανάστης, θα πρέπει, συνολικά, να καταφέρει να “κερδίσει” τριάντα πόντους, σε διάστημα δυο ετών. Σε περίπτωση που έχουν παρουσιασθεί κάποια προβλήματα (γραφειοκρατικής φύσεως) θα μπορεί να δίδεται μια και μόνο παράταση, ενός έτους. Αν μετά την εκπνοή του χρονικού αυτού διαστήματος, ο αλλοδαπός δεν έχει συμμορφωθεί με τον νέο νόμο, και με τις σχετικές υποχρεώσεις, θα αποφασίζεται αυτόματα η απέλασή του.
Σε ό,τι αφορά τη γνώση της ιταλικής γλώσσας και των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των πολιτών, θα προβλέπονται ειδικές, κρατικές εξετάσεις.
Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, εξήγησε ότι “με τον τρόπο αυτό, θα δείξουμε τι πρέπει να κάνει ο καθένας, για να αφομοιωθεί στην κοινωνίας μας. Αν οι υποδείξεις γίνουν πράξη, σημαίνει ότι ο ξένος θέλει να αφομοιωθεί. Αν δεν το κάνει, μας δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει”.
Ο υπουργός Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι, πρόσθεσε ότι “τα μαθήματα ιταλικής γλώσσας, θα οργανωθούν από το δημόσιο και δεν θα είναι επί πληρωμή”.
Από την αντιπολίτευση, ωστόσο, η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Λίβια Τούρκο, υπεύθυνη για θέματα μετανάστευσης, εκτιμά ότι “πρόκειται για μια παγίδα που θα παρεμποδίσει την αφομοίωση και θα ευνοήσει τη λαθρομετανάστευση”. “Η Ιταλία -συμπληρώνει η κα Τούρκο- δεν είναι Καναδάς. Στη χώρα μας, την ανανέωση της άδειας παραμονής οι ξένοι αναγκάζονται να περιμένουν πάνω από έναν χρόνο και τα μαθήματα ιταλικών, γίνονται μόνο από εθελοντικές οργανώσεις και από την Καθολική Εκκλησία”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα