Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Νέο μήνυμα έστειλε χθες από την Ινδία, ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου, επιχειρώντας να αποκλιμακώσει τις κερδοσκοπικές πιέσεις που δέχεται η χώρα. «Θα εφαρμόσουμε με αξιοπιστία το Πρόγραμμα Σταθερότητας» ξεκαθάρισε.
Δήλωσε ότι τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την εξυγίανση της οικονομίας είναι αξιόπιστα και ότι το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση, όχι στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρωζώνη.
“Πρόκειται για συντονισμένη επίθεση. Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα. Οι κερδοσκόποι θα έβρισκαν κάποιον άλλο αδύναμο κρίκο για να πλήξουν το ευρώ” δήλωσε. Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι η χώρα μας δεν είναι μια μεμονωμένη υπόθεση και τόνισε ότι η Ελλάδα θα αναλάβει συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη.
Ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι η εξέλιξη σχετικά με τη στοχοποίηση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μία μεμονωμένη υπόθεση. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και πρέπει να αναλάβουμε συντονισμένη δράση με αλληλεγγύη πάνω σε αυτό το θέμα.
Ο Γ.Παπανδρέου, ερωτηθείς σχετικά, τόνισε ότι ο ίδιος προτίθεται να θέσει το συγκεκριμένο θέμα τόσο στη συνάντησή του, την Τετάρτη, με το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, όσο και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα συνέλθει την επομένη, 11 Φεβρουαρίου.
Ερωτηθείς για το θέμα του ευρωομολόγου ο πρωθυπουργός είπε ότι θα θέσει το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής.
Ο ΤΡΙΣΕ
Σύμφωνα με το οικονομικό δίκτυο Bloomberg, o διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, τόνισε ότι «εμπιστευόμαστε την ελληνική κυβέρνηση και πιστεύουμε ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε να πετύχει αυτόν το στόχο».
Ωστόσο, την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ καλείται να πείσει τις αγορές αλλά και τους επενδυτές για τη σταθερότητα της ευρωζώνης κι ενώ μαίνονται οι επιθέσεις των κερδοσκόπων σε βάρος της Ελλάδας, της Ισπανίας αλλά και της Πορτογαλίας.
Όπως εκτιμούν οικονομικοί αναλυτές, οι επιθέσεις αυτές έχουν ως απώτερο στόχο την υποβάθμιση της ισχύος του ευρώ και χρησιμοποιούν ως μέσο τις τρεις ευρωπαϊκές οικονομίες, χαρακτηρίζοντάς τες ως “αδύναμους κρίκους”.
Παράλληλα, εκφράζουν φόβους ότι, αν και τα μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης για την τακτοποίηση των δημοσιονομικών κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε κοινωνικές εντάσεις, κάνοντας αναφορά στις επικείμενες κινητοποιήσεις των εργατικών συνδικάτων μέσα στο Φεβρουάριο.
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΙ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΑΣΙΝΗ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Κατά την δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ινδία, ο Γ.Παπανδρέου μίλησε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για την αειφόρο ανάπτυξη, που διεξάγεται στο Νέο Δελχί.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η πράσινη ανάπτυξη αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για την Ελλάδα, για να βγει η χώρα από την κρίση και την ύφεση.
Ο Γ.Παπανδρέου επισήμανε ακόμη ότι στην Κοπεγχάγη υπήρξε η ευκαιρία να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη. Επόμενος σημαντικός σταθμός, πρόσθεσε, είναι στο Μεξικό τον ερχόμενο Νοέμβριο και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις, οι οποίες θα συνδυάζουν την πράσινη οικονομία με την ευημερία των πολιτών μας.
Εν τω μεταξύ, για τις βασικές αρχές του Προγράμματος Σταθερότητας ενημέρωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευ. Βενιζέλος τους ομολόγους του στο περιθώριο της Συνόδου Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Βενιζέλος απάντησε σε μπαράζ ερωτήσεων ομολόγων του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις τελευταίες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

ΣΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ
Συνάντηση με Σόνια Γκάντι
Για την ενίσχυση των σχέσεων του κόμματός της με την Σοσιαλιστική Διεθνή, της οποίας πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, ενδιαφέρθηκε η πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος του Κογκρέσου Σόνια Γκάντι η οποία συναντήθηκε χθες στο Νεο Δελχί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου προσκάλεσε την κ. Γκάντι να επισκεφθεί την Ελλάδα, η οποία απάντησε ότι μια επίσκεψη στη χώρα μας την ενδιαφέρει πάρα πολύ, δείχνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μια επίσκεψη στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η κ. Γκάντι και ο κ. Παπανδρέου συζήτησαν, μεταξύ άλλων, για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Η πρόεδρος του Κόμματος του Κογκρέσου ανέφερε πολλούς τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, όπως η ηλιακή ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στο σύνολό τους, η τεχνολογία γενικά, αλλά και ειδικότερα η τεχνολογία τροφίμων, όπως και ο πολιτισμός.
Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν, επίσης, για την εξέλιξη των δύο κομμάτων, με την κ. Γκάντι να ζητά να ενημερωθεί για τις καινοτομίες που επέφερε στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου και ειδικότερα για την εκλογή προέδρου από τη βάση του κόμματος.
Αυτή την περίοδο το κόμμα του Κογκρέσου επιχειρεί μεγάλες αλλαγές στη δομή του, με επικεφαλής τον εκ των γραμματέων του Ραούλ Γκάντι και η ινδική πλευρά ενδιαφέρεται για την ανταλλαγή εμπειριών σχετικά. Ο Γ.Παπανδρέου επέδωσε στην κ. Γκάντι μια φωτογραφία από την επίσκεψη στην Ελλάδα της αείμνηστης Ίντιρα Γκάντι.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα