Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ
Εξεταστική Επιτροπή και για την Οικονομία;

ΑΘΗΝΑ
Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για την Οικονομία. Το θέμα επανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής λέγοντας ότι «είναι η ώρα να καταλογιστούν και οι ευθύνες σε όσους συνέβαλαν σε αυτή την κατάσταση, αλλά και να συνεισφέρουν όσοι δεν εισφέρουν τόσα χρόνια».
Σε ερώτηση αν έρχεται πιο κοντά το ενδεχόμενο σύστασης σχετικής εξεταστικής επιτροπής για την «κακοδιαχείριση» στην οικονομία από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι «σαφώς κι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν εργαζόταν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον».
Ωστόσο, επισήμανε ότι «θέμα εξεταστικής επιτροπής θα τεθεί μόνο αν η Βουλή κρίνει κάτι τέτοιο» και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει κάποτε, όσοι ασκούμε ένα δημόσιο λειτούργημα να κατανοήσουμε ότι δεν μπορούμε να δουλεύουμε χωρίς κανέναν έλεγχο και καμία συνέπεια».
Ο κ. Πεταλωτής αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, τις «αναπτυξιακές ωθήσεις», όπως τις χαρακτήρισε, του αμέσως επόμενου διαστήματος.
Ειδικότερα, έκανε λόγο για την κατάθεση τις επόμενες μέρες του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών φυσικών προσώπων, την προώθηση της δραστικής απλούστευσης διαδικασιών ίδρυσης, αδειοδότησης και λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς επίσης και τη δημιουργία υπηρεσίας «μιας στάσης».
Επιπλέον, τόνισε ότι στόχος είναι αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και γι? αυτό έχουν προγραμματιστεί επενδύσεις ύψους 10, 3 δισ. ευρώ το 2010 μέσα στον προϋπολογισμό, αλλά κι αναθεώρηση και αποτελεσματική εφαρμογή του ΕΣΠΑ 2007-2013, καθώς και αναμόρφωση του επενδυτικού νόμου και η ηλεκτρονική παρακολούθηση στη διακίνηση του φαρμακευτικού υλικού και των καυσίμων.
Σχετικά με τη φορολόγηση off-shore εταιρειών ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι ο εντοπισμός και η φορολόγησή της είναι θέμα πολιτικής βούλησης, «για να πάψουν να αποτελούν κέλυφος αποφυγής της φορολογίας μέσα στη χώρα».
Επισήμανε δε ότι «στην κυβέρνηση της ΝΔ υπήρξε και κορυφαίος υπουργός που δήλωσε ευθαρσώς ότι σύστησε off-shore εταιρεία για φορολογικούς λόγους».
Εξάλλου, ερωτηθείς από ποιον κινδυνεύει η εθνική κυριαρχία της χώρας, ο κ. Πεταλωτής είπε πως «όταν μια χώρα, όπως η Ελλάδα, βρίσκεται οικονομικά σε τόσο δύσκολη στιγμή, είναι δεκτική ενός κερδοσκοπικού πολέμου και πολλές επιλογές που θέλαμε να έχουμε ως κυβέρνηση περιορίζονται».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
“Χειροβομβίδα χωρίς περόνη”
παρέλαβε από τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ

ΑΘΗΝΑ
Ανεπαρκή χαρακτήρισε τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την οικονομία, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό. Συγκεκριμένα μιλώντας στον «Φλάς» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είπε ότι είναι λίγα τα μέτρα αυτά, είναι ανεπαρκή και εκτίμησε ότι έχουμε μια σκληρή μάχη απέναντί μας και ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι θα αντιμετωπίσουμε τον εχθρό με σφεντόνες. «Εγώ του λέω, δεν αρκούν οι σφεντόνες, χρειάζονται μέτρα διαφορετικά. Δηλαδή, αυτά τα μέτρα κατατείνουν σε ένα ποσοστό, όχι επαρκές, να μειώσουν το έλλειμμα, που είναι και το ζητούμενο από τους εταίρους», είπε ο κ. Καρατζαφέρης, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη είναι εκείνη η οποία θα φέρει τους πόρους για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Αναφερόμενος στις σχέσεις του κόμματός του με τη ΝΔ είπε ότι έχει μετακομίσει σε μια μονοκατοικία δίπλα στη ΝΔ, αλλά -όπως είπε- δεν έχει καθόλου ησυχία. Φασαρία, τεντζερέδια, ο ένας πετάει στον άλλον κουζινικά, θόρυβος, φωνές? δεν μπορούμε να κλείσουμε μάτι», είπε. Τέλος, αναφερόμενος στην κατάσταση που κληροδότησε η κυβέρνηση Καραμανλή στο ΠΑΣΟΚ, τη χαρακτήρισε «χειροβομβίδα χωρίς περόνη».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Κάλεσμα για αντεπίθεση
   
Την πρόβλεψη ότι η κυβέρνηση θα φέρει κι άλλα μέτρα “μέχρι τα πράγματα να πάνε στον πάτο” έκανε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε χθεσινή συνέντευξη τύπου κατά την οποία κάλεσε τους εργαζόμενους “σε πολεμική αντεπίθεση”, για να ανατραπεί η κυβερνητική πολιτική. Η κ.Παπαρήγα είπε ότι το δίλημμα είναι αν θα πτωχεύσει η πλουτοκρατία ή ο λαός και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θέλει να πτωχεύσει η πλουτοκρατία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κ.Παπαρήγα είπε ότι ούτε ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει ποτέ για χρεοκοπία της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η κρίση δεν είναι τόσο βαθιά όσο την παρουσιάζουν αν και όπως είπε η κατάσταση οξύνεται τώρα, αλλά παρατήρησε, πολλά προβλήματα σε πολλούς κλάδους προϋπήρχαν και τώρα γίνονται περισσότερο ορατά και αισθητά. Η κ.Παπαρήγα απέρριψε την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι η πολιτική που έχει εξαγγείλει θα διαρκέσει τρία χρόνια, εκτιμώντας ότι θα διαρκέσει για πάντα αν δεν ανατραπεί. Η κ.Παπαρήγα κατηγόρησε τη ΝΔ ότι συναινεί στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας ότι οι διαφοροποιήσεις σε επιμέρους θέματα αποσκοπούν στο να εισπράξει τη λαϊκή δυσαρέσκεια, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι παραδέρνει στις αντιφάσεις του.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ:
“Αδικα τα μέτρα”

ΑΘΗΝΑ
Αδικα και αναποτελεσματικά χαρακτήρισε τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις. Κατά τη συνάντησή του με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αθέτησε τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και τελικά καλεί τον ελληνικό λαό σε έναν κύκλο μεγάλων θυσιών χωρίς αντίκρισμα. «Η αύξηση των ορίων ηλικίας, με το αιτιολογικό του ότι αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής, είναι μια βαθιά αντικοινωνική και απάνθρωπη μεθόδευση, που έρχεται να μας φέρει πολλά χρόνια πίσω, σε άλλες εποχές» υπογράμμισε. Ο ίδιος εξέφρασε τις ανησυχίες της Αριστεράς ότι η μεγάλη ανησυχία δεν είναι τόσο η κρίση, όσο το ότι η κρίση αυτή ενδέχεται να αντιμετωπιστεί με συνταγές που θα είναι πιο οδυνηρές από την ίδια την κρίση. «Οι Έλληνες πολίτες να φύγουν από την αμηχανία και να ενώσουν τις φωνές τους με όλους εκείνους που λένε ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος, υπάρχει δρόμος εξόδου της χώρας από την κρίση, δεν μπορεί η χώρα και η ελληνική κοινωνία να γίνει το πειραματόζωο της Ευρώπης. Και το μήνυμα αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί» κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα