Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ME ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

ΑΘΗΝΑ
Γνωμοδότηση υπέρ της εξαίρεσης από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το Βατοπέδι, των προσώπων που εξετάστηκαν ως μάρτυρες σε προηγούμενη διερεύνηση της υπόθεσης, καθώς και υπουργών των οποίων οι πράξεις, ή οι παραλείψεις εντάσσονται στο αντικείμενο διερεύνησης της Επιτροπής, εξέδωσε το Επιστημονικό Συμβούλιο του Κοινοβουλίου.
Με την γνωμοδότηση αυτή που ζητήθηκε εκ μέρους της Εξεταστικής Επιτροπής, δικαιώνεται (αν και με διαφορετικό νομικό σκεπτικό, εδραζόμενο στην ανάγκη «αμεροληψίας» των μελών της), η ένσταση της Νέας Δημοκρατίας για την συμμετοχή δύο βουλευτών του ΠΑΣΟΚ – του Αργύρη Λαφαζάνη και του Δημήτρη Παπουτσή – οι οποίοι είχαν καταθέσει ως μάρτυρες στην προηγούμενη Εξεταστική που είχε συσταθεί επί κυβερνήσεως ΝΔ. Από την άλλη ωστόσο, το σκεπτικό δικαιώνει και το αντερώτημα του ΠΑΣΟΚ για το δικαίωμα συμμετοχής του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Νικόλαου Δένδια, στο βαθμό που κριθεί πως οι δραστηριότητες ή παραλείψεις της υπουργικής του θητείας, αποτελούν αντικείμενο εξέτασης.
Όπως έγινε γνωστό από τη Νέα Δημοκρατία, το σκεπτικό της γνωμοδότησης δικαιώνει πλήρως τις ενστάσεις του κόμματος για την συμμετοχή των κ.κ. Λαφαζάνη και Παπουτσή και πως δεν τίθεται θέμα για τον κο Δένδια, ο οποίος ως πολιτικός προϊστάμενος της Δικαιοσύνης, δεν μπορούσε να έχει εμπλοκή στην ίδια την δικαστική διερεύνηση – «οι δε όντως εμπλεκόμενοι υπουργοί, δεν είναι μέλη της Εξεταστικής».
Υπενθυμίζεται πως από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο εγκαλούμενος Αργύρης Λαφαζάνης, κατόπιν του αιτήματος εξαίρεσης της Νέας Δημοκρατίας, είχε υποστηρίξει πως «αν θεωρηθεί πως η Εξεταστική λειτουργεί ως δικαστήριο, δεν θα έπρεπε ο κος Δένδιας, που έχει εκφράσει άποψη ως υπουργός και μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης, να συμμετέχει στην Επιτροπή» – σκεπτικό που υιοθέτησε στη συνέχεια και η επικεφαλής των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, Χρύσα Αράπογλου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα