Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΣΕ ΑΘΛΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα
Γενικό «πάγωμα» μισθών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς και στην αυτοδιοίκηση, αύξηση του φόρου στα καύσιμα και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, αφού περιέγραψε σε δραματικούς τόνους την κατάσταση της οικονομίας, λέγοντας χαρακτηριστικά
πως πρέπει να σταματήσουμε την πορεία της χώρας
προς τον γκρεμό.
Ανακοινώντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα περάσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο δήλωσε θα μπει «τέλος στα παραθυράκια της φοροαποφυγής», θα φορολογηθεί η Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία, τα μερίσματα και οι off shore εταιρείες. Τόνισε ότι θα σταματήσει ο άδικος πλουτισμός εις βάρος των πολλών με τη διασταύρωση στοιχείων.
Στο σημείο αυτό ανέφερε πως τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποδώσουν εντός του 2011. Για να υπάρξει όμως αύξηση των εσόδων εντός του 2010, είπε πως θα υπάρξει αύξηση του φόρου στα καύσιμα.
Αναλύοντας το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική στο Δημόσιο, ανακοίνωσε το γενικό «πάγωμα» όλων των μισθών (δεν θα δοθούν αυξήσεις πέραν της ωρίμανσης), την περικοπή των επιδομάτων κατά 10%, καθώς και την έναρξη διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το ενιαίο μισθολόγιο.
Επίσης, ανήγγειλε «πάγωμα» στις προσλήψεις στο Δημόσιο για το 2010 και κατάργηση ή συγχώνευση φορέων.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός τόνισε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η χαμένη ανταγωνιστικότητα της χώρας και κάλεσε εργοδότες και εργαζόμενους να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.
Ακολούθως, αναφέρθηκε στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο -όπως είπε- θα αντιμετωπίζει αδικίες και ανισότητες. Στο σημείο αυτό, εξήγγειλε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, συνδέοντάς το με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής.
ΓΙΑ ΜΠΛΟΚΑ – ΑΠΕΡΓΙΕΣ
Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τις αποφάσεις αυτές δύσκολες και επώδυνες, ενώ έκανε έκκληση να σταματήσουν τα μπλόκα και οι απεργίες, καθώς δεν αντέχει η χώρα.
Έχουμε χρέος απέναντι στην πατρίδα και στα παιδιά μας να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας, όπως αγωνιζόμαστε για το σπίτι μας και την οικογένειά μας, είπε ο πρωθυπουργός.
Περιγράφοντας την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επισήμανε πως η χώρα βρίσκεται στο κέντρο ενός κερδοσκοπικού παιχνιδιού που έχει στόχο το ίδιο το ευρώ.
Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται ως αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης, είπε, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι όροι του δανεισμού να γίνονται όλο και πιο επαχθείς και απειλούν να πνίξουν την οικονομία.
Ο κ. Παπανδρέου υποσχέθηκε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση θα κάνουν κάθε τι δυνατό να συμπαρασταθούν στον αδύναμο, να στηρίξουν τη μέση ελληνική οικογένεια και τη νέα γενιά. Ο κ. Παπανδρέου προχώρησε στις ανακοινώσεις μετά τις κατ’ ιδίαν επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς. Συναίνεση υπό όρους χωρίς λευκή επιταγή ήταν το μήνυμα του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, ενώ συναινετική στάση κράτησε και ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης. Τα κόμματα της Αριστεράς απάντησαν αρνητικά στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση, κατηγορώντας την κυβέρνηση για μέτρα νεοφιλελεύθερα και αντιλαϊκά.
«Η νέα αντιλαϊκή θύελλα για την οποία μιλούσε το ΚΚΕ προεκλογικά, ήρθε, θα συνεχιστεί πιο άγρια και δεν θα έχει τελειωμό» σχολίασε χαρακτηριστικά το ΚΚΕ μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού.

Συναντήσεις πρωθυπουργού με πολιτικούς αρχηγούς

Διαδοχικές επαφές με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε αναζήτηση συναίνεσης για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην οικονομία.
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Θα κρίνουμε κάθε μέτρο κατά περίπτωση με κριτήριο το συμφέρον του τόπου, αλλά η στήριξή μας δεν είναι λευκή επιταγή προς την κυβέρνηση, ξεκαθάρισε χθες ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του από τη Ρηγίλλης, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε επικριτικός απέναντι στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι η κρίση δεν προέκυψε ξαφνικά, αλλά το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να καταλάβει, ενώ μετεκλογικά δεν έδρασε έγκαιρα. «Τα σοβαρά μέτρα πρέπει να ληφθούν τώρα» τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι το κόμμα του έχει δηλώσει με ξεκάθαρο τρόπο ότι θα στηρίξει ό,τι είναι απαραίτητο, όπως οι περικοπές στην κρατική σπατάλη και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Παράλληλα, όμως, είπε «όχι» σε μέτρα όπως η αύξηση στους φόρους των καυσίμων και ζήτησε μετ’ επιτάσεως «ανάσες ανάπτυξης» χωρίς τις οποίες, όπως είπε, η ύφεση θα βαθύνει περισσότερο.
«Θα κρίνουμε κάθε μέτρο κατά περίπτωση» πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς και προειδοποίησε ότι το κόμμα του δεν θα δεχτεί πρακτικές κυβερνητικής αλαζονείας με δικαιολογία την κρίση.
ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε τη συναίνεσή μας και να στηρίξουμε τα αντιλαϊκά, αντεργατικά, αντιαγροτικά μέτρα στο όνομα της κρίσης και προς εξυπηρέστηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και της συνακόλουθης κερδοσκοπίας» δήλωσε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
Η γραμματέας του ΚΚΕ απάντησε αρνητικά στην ερώτηση αν ο πρωθυπουργός τής είπε ότι υφίσταται κίνδυνος πτώχευσης της χώρας. Τόνισε την ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο λαός το δίκαιο και τη δύναμη που έχει και με πείσμα να οργανώσει την αντεπιθεσή του. Κάλεσε δε εργάτες, αγρότες και εμποροϋπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία της 10ης Φεβρουαρίου που οργανώνει το ΠΑΜΕ.
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Συναίνεση μπορεί να έχει η κυβέρνηση μόνο από τη Δεξιά, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΛΑΟΣ, τόνισε ο ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα είχαν νόημα αν γίνονταν πριν από την κατάθεση του προγράμματος σταθερότητας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση τώρα που κάνει τις συναντήσεις δραματοποιεί την κατάσταση αφού έχει αποφασίσει την πολιτική που θα ακολουθήσει.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η χώρα μας να ακολουθήσει την πολιτική που υπαγορεύουν οι χρηματαγορές και οι κερδοσκόποι και πρόσθεσε ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην επιμείνει στην πολιτική που έχει εξαγγείλει, γιατί πρόκειται για πρόγραμμα αποσταθεροποίησης και όχι σταθερότητας.
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας ζητά τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Γ. ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Οι περιστάσεις επιβάλλουν σύνεση και σοβαρότητα από όλα τα κόμματα τόνισε χθες ο πρόεδρος ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
«Τα προβλήματα είναι πολλά και συσσωρευμένα», σημείωσε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ υποστήριξε ότι η Ευρώπη τιμωρεί τους Έλληνες στη βάση της λογικής «περνάγατε καλά και τώρα θα υποστείτε και τις συνέπειες» και ανέφερε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια, να δούμε σοβαρά τα πράγματα.
Χρειάζεται ρεαλισμός και όχι μικροκομματικές σκοπιμότητες για να στηθεί σκηνικό αισιοδοξίας, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και εκτίμησε ότι αν τα όσα γίνουν και γίνονται, δεν γίνονται με μικροπολιτικό συμφέρον, τότε θα έχουν αποτέλεσμα. Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει ένα σχέδιο και θα πρέπει να το ακούσουμε με σοβαρότητα και όχι με εμπάθεια, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε ως εν δυνάμει εχθρό, αλλά ως αρωγό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα