Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΑΠΟΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΠΙΕΣΕΩΝ

Αθήνα
Κάτω από τις 340 μονάδες βάσης (3,40%) υποχώρησε χθες η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, η οποία την περασμένη Πέμπτη είχε εκτοξευθεί στο ιστορικό υψηλό των 405 μονάδων.
Στην αποκλιμάκωση των πιέσεων συνέβαλαν και οι δηλώσεις του Χ. Αλμούνια ότι οι στόχοι του Προγράμματος Σταθερότητας είναι «εφικτοί», αν και εμπεριέχουν «κινδύνους».
Συγκεκριμένα, το spread υποχώρησε έως τις 336 μονάδες, από 360 αργά την περασμένη Παρασκευή, παρασύροντας πτωτικά τα spreads και στα ομόλογα άλλων περιφερειακών χωρών της ευρωζώνης.
Το κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά ομόλογα αυξήθηκε προσωρινά στα 401.200 ευρώ για κάθε 10 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με το CMA DataVision, έναντι 399.200 ευρώ στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης την Παρασκευή, ωστόσο αργότερα υποχώρησε στις 395.500 ευρώ
Την προηγούμενη εβδομάδα, είχε ανέλθει στο επίπεδο – ρεκόρ των 422,500 ευρώ.
Μεγάλη πτώση σημειώνουν τα spreads και στις μικρότερες διάρκειες.
Παράλληλα, το spread του αντίστοιχου ισπανικού ομολόγου συρρικνώνονταν κατά 6 στις 86 μονάδες, ενώ το 10ετές ιταλικό υποχωρούσε κατά 5 στις 85 μονάδες βάσης.
Το γεγονός ότι η διαφορά των εποιτοκίων είναι υψηλότερη στις μικρότερες διάρκειες δείχνει ότι η αγορά πιστεύει πως το Ελληνικό Δημόσιο θα «προτιμήσει» την έκδοση 3ετών ή 5ετών ομολόγων, σε σύγκριση με τους 10ετείς τίτλους, υπό τον φόβο ενδεχόμενης μερικής κάλυψης μίας έκδοσης στο άμεσο μέλλον.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αγοράς ελληνικών ομολόγων από την Κίνα προέβη χθες ο Φαν Γκανγκ, ο μόνος ακαδημαϊκός που συμμετέχει στη νομισματική επιτροπή της Λαϊκής (κεντρικής) Τράπεζας της Κίνας.
Η Κίνα χρειάζεται να διαφοροποιήσει τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος που διαθέτει και στη διαδικασία αυτή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η οικονομική αξία, είπε, σύμφωνα με το Reuters, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, προσθέτοντας ότι δεν έχει «άμεση γνώση» για το θέμα.
Την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση διέψευσε δημοσιεύματα ότι είχε επιλέξει την Goldman Sachs για την πώληση ομολόγων στην Κίνα, σενάριο που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.
Πέρα απ? αυτό το σενάριο, αρκετές δυσκολίες υπάρχουν και για το ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου. Η ιδέα της έκδοσης είναι «ενδιαφέρουσα», αλλά «αυτή τη στιγμή στερείται ευρείας στήριξης εντός της ευρωζώνης», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
«Δεν είναι κάτι που έχει προτείνει η Ελλάδα, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση. Είναι δύσκολο εν μέσω κρίσης. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ευρεία στήριξη εντός της ευρωζώνης» είπε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του που φιλοξενήθηκαν στην κυριακάτικη έκδοση της ιαπωνικής εφημερίδας Nikkei.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα