Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
“Δεν θα συναινέσουμε σε πολιτικές που επιβάλλουν ξένοι οίκοι”

Απέκλεισε για λογαριασμό της παράταξής του συναίνεση σε σκληρά μέτρα για την οικονομία, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα προανήγγειλε ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
«Μην μας ζητάτε συναίνεση σε επικοινωνιακά παιχνίδια. Μην μας ζητάτε συναίνεση σε οικονομικές πολιτικές που μας επιβάλλουν ξένοι οίκοι και τράπεζες, αυτοί δηλαδή που δημιούργησαν την κρίση και σώθηκαν από ζεστό κρατικό χρήμα πριν από έναν χρόνο.
Μη μας ζητάτε συναίνεση, στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς, για σκληρά οικονομικά μέτρα. Δεν συναινούμε όταν το 21% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας. Όταν ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι είναι σε καθεστώς ημιαπασχόλησης, ανασφάλιστοι και κακοπληρωμένοι. Όταν οι αγρότες έχουν χάσει 25% του εισοδήματος τους σε μία δεκαετία και τώρα πάνε να τα χάσουν όλα.
Μη μας ζητάτε συναίνεση στο πρόγραμμα σταθερότητας που πέρασε και δεν ακούμπησε από τη Βουλή. Μπορεί να θέλετε να το κρύψετε. Σας λέμε όμως ότι δεν θα σας περάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει τη διεξαγωγή συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης για το πρόγραμμα σταθερότητας. Και θα υποχρεωθείτε ενώπιον του ελληνικού λαού και της Βουλής, να εξηγήσετε όσα εξηγείτε σχεδόν κρυπτόμενοι στους διαδρόμους του Νταβός» είπε ο κ. Τσίπρας στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Θετική σε συναντήσεις

“Ναι” στην πρόσκληση του πρωθυπουργού για διμερείς συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς για την οικονομία αλλά χωρίς την «παραμικρή διάθεση συναίνεσης» είπε χθες από το βήμα της Βουλής η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
«Ανακοινώσατε από αυτό το βήμα ότι θα καλέσετε φαντάζομαι σε διμερείς συναντήσεις, τους εκπροσώπους των κομμάτων. Δεν είναι στην πρακτική μας να αρνούμαστε τέτοιες συναντήσεις ούτε πολύ περισσότερο να εκθέτουμε με “διαφάνεια” τις θέσεις τις απόψεις και τα αιτήματά μας.
Πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε το εξής για ακόμα μία φορά. Δεν υπάρχει από την πλευρά μας η παραμικρή διάθεση συναίνεσης και στήριξης της πολιτικής της κυβέρνησης ή της οποιασδήποτε ανάλογης πολιτικής είτε αφορά τη ΝΔ είτε άλλα κόμματα» τόνισε η κα Παπαρήγα.

AΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΚΟ ΑΛΑΒΑΝΟ
Σε αμφισβήτηση
το Σύμφωνο Σταθερότητας
Τη δημιουργία ενός μετώπου «που θα κατεδαφίσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου» πρότεινε χθες ο Αλέκος Αλαβάνος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση με θέμα «Σύμφωνο Σταθερότητας και Αριστερά».
Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε ότι η Αριστερά έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να λειτουργήσει ως εμπροσθοφυλακή της ευρωπαϊκής Αριστεράς, καθώς αντιτασσόμενη στο Πρόγραμμα Σταθερότητας της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να θέσει σε αμφισβήτηση συνολικά το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ανέφερε, επίσης, ότι «η Αριστερά, σε μια εποχή διαιρέσεων και τελματώσεων στο χώρο της, με την κινητοποίηση στο κεντρικό πολιτικό θέμα της χώρας που είναι το Πρόγραμμα και το Σύμφωνο Σταθερότητας, μπορεί να απαντήσει με μια ευρύτατη ενότητα από τα κάτω, από τον εξωκοινοβουλευτικό χώρο μέχρι τη βάση του ΠΑΣΟΚ, που διαμορφώνεται με κινηματικούς όρους και εναλλακτικές προοπτικές, δηλαδή ένα Μέτωπο για την Ανατροπή και την Αλληλεγγύη», ενώ και επανέφερε την πρότασή του για δημοψήφισμα για το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα γιατί έχει τον πιο αρνητικό συνδυασμό δημοσίου ελλείμματος και δημοσίου χρέους, γιατί έχει ιδιαίτερα αρνητικούς δείκτες στη γενικότερη οικονομική της κατάσταση και γιατί όλο το οικονομικό της σύστημα είναι πλήρως «κτισμένο» με τους όρους της νεοφιλελεύθερης εξέλιξης στην ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τον Αλέκο Αλαβάνο, το ευρωπαϊκό κατεστημένο, στο οποίο εντάσσεται και η εγχώρια οικονομική και πολιτική ελίτ, βλέπουν μια διπλή ευκαιρία. Πρώτον, να πάρουν εκδίκηση για μια Ελλάδα της κοινωνικής εγρήγορσης, της διαμαρτυρίας, της αμφισβήτησης και της ελευθερίας που τους τρομοκράτησε ιδιαίτερα τον Δεκέμβρη και δεύτερο να διαμορφώσουν εδώ, αλλά και στην Ιρλανδία ή την Πορτογαλία, το μοντέλο της ανάκαμψης, ενός ουσιαστικά και ηθικά τραυματισμένου νεοφιλελευθερισμού με συστατικά του στοιχεία την αποδιάρθρωση του κοινωνικού κράτους, τη μείωση των μισθών, την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος και την ιδιωτικοποίησή του.
Αναφερόμενος στην γενικότερη κυβερνητική πολιτική ο κ. Αλαβάνος είπε ότι σε θέματα μεταναστών, Δικαιοσύνης, περιβάλλοντος, θεσμών η κυβέρνηση Παπανδρέου ασφαλώς παρουσιάζει διαφοροποιήσεις από την κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά στην οικονομία ταυτίζεται με την χθεσινή κυβέρνηση και «έχει κάνει το πράσινο γαλάζιο». Ο κ. Αλαβάνος ανέφερε ότι ο λαός δεν υποστηρίζει αυτή την πολιτική και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην ιστορική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα