Μουσείο Τυπογραφείας

Εγκληματικός ο ρόλος των ταγμάτων ασφαλείας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Ο εγκληματικός ρόλος των ταγμάτων ασφαλείας σε βάρος των κατοίκων της υπαίθρου αναδείχθηκε για άλλη μια φορά στην εκδήλωση που πραγματοποίησε το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Χανίων χθες το πρωί, στα Μεσκλά του Δήμου Μουσούρων.
Στην κατάμεστη αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου έγινε μια αναφορά στα ιστορικά γεγονότα του Γενάρη του 1944, όπου μαχητές του εφεδριού ΕΛΑΣ και κάτοικοι της περιοχής απέκρουσαν τους “Σουμπερίτες”, τους συνεργάτες του ναζί υπαξιωματικού Σούμπερτ, που είχε δημιουργήσει ομάδα από Κρητικούς προκειμένου να λεηλατεί τα χωριά και να μάχεται τους αντάρτες.
Στα γεγονότα αναφέρθηκε ο πρόεδρος της τοπικής ΠΕΑΕΑ κ. Λευτέρης Ηλιάκης, ενώ απόψεις κατέθεσαν παλιοί αγωνιστές και κάτοικοι της περιοχής. “Αποφασίσαμε, έστω λίγο καθυστερημένα, να οργανώσουμε τιμητική εκδήλωση στους Μεσκλιανούς αγωνιστές μέλη του εφεδρικού ΕΛΑΣ και κατοίκους της περιοχής που εξόντωσαν τα βασικά στελέχη του εγκληματικού αιμοβόρου λοχία Σούμπερτ που είχε σκοπό να μεταφέρει από το Ηράκλειο την εγκληματική του δράση στο Νομό Χανίων. Αυτό το κτύπημα δεν μπορούσε να γίνει σε κανένα άλλο σημείο στο Ν. Χανίων εκτός από τα Μεσκλά. Δεν είναι μόνο το έδαφος που ευνοεί τέτοιες ενέργειες αλλά το χωριό έχει αντιστασιασιακές παραδόσεις από τον καιρό της Ενετικής κατοχής ακόμα”, σημείωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Ηλιάκης.
Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην επιδρομή των “Σουμπεριτών”, στα εγκλήματα και στις λεηλασίες που πραγματοποίησαν σε όλη την Κρήτη αλλά και στοn τρόπο που η ομάδα τους διαλύθηκε από τους αγωνιστές. Ο κ. Ηλιάκης σημείωσε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό σήμερα που γίνεται μια οργανωμένη προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας της εθνικής αντίστασης ότι υπάρχουν εκατοντάδες γραπτές μαρτυρίες αντιστασιακών για τα αληθινά γεγονότα.
Tην εκδήλωση χαιρέτισε ο δήμαρχος Μουσούρων κ. Ξενοφώντας Αρναντωνάκης ο οποίος και σημείωσε την ανδρεία των Μεσκλιανών σε όλες τις δύσκολες για τον ελληνισμό στιγμές, ενώ χαιρετισμό απηύθηνε και εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου.
Ακολούθησε μικρή εκδήλωση στο ηρώο του χωριού.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.