Μουσείο Τυπογραφείας

"Η νομιμοποίηση δίνει λύση στο μεταναστευτικό ζήτημα"

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΠΑΤΣΙΩΡΑΣ:

Mε πολιτικές κοινωνικής ένταξης, πλήρους νομιμοποίησης, ώστε να εμποδιστεί η εκμετάλλευση και με πολιτικά δικαιώματα μπορούν να δοθούν λύσεις στο ζήτημα των μεταναστών. Αυτό μεταξύ άλλων επισήμανε σε ομιλία που είχε στο Κοινωνικό Στέκι- Στέκι Μεταναστών ο πανεπιστημιακός Σπύρος Λαπατσιώρας.
Το θέμα της ομιλίας ήταν “πόσους μετανάστες χωράει η Ελλάδα;” και επιχειρήθηκε από τον ομιλητή μια κριτική ανάλυση του ερωτήματος. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους πάνω στο ζήτημα.
“Όταν λέμε ότι η Ελλάδα «χωράει» χρησιμοποιούμε μία μεταφορά: σαν να ρωτάμε πόσα καρπούζια χωράνε στη καρότσα ενός φορτηγού. Πρόκειται για λάθος μεταφορά όσον αφορά την περίπτωση μίας κοινωνίας και της οικονομίας της επειδή έχουν την ιδιότητα να διογκώνονται. Ας σκεφτούμε για παράδειγμα ότι η Αθήνα ή οποιαδήποτε πόλη κάποτε χωρούσε πολύ λιγότερους ανθρώπους απ? ό,τι χωράει τώρα. Ότι η ετήσια παραγωγή ήταν πολύ μικρότερα κλάσματα αυτού που παράγεται σήμερα σε κάθε σχεδόν οικονομικό κλάδο. Είναι σαν να ρωτούσαμε πρίν από μερικά χρόνια: πόσους μικρασιάτες πρόσφυγες χωρά η Ελλάδα. Την απάντηση σε όλες της τις διαστάσεις την ξέρουμε όλοι νομίζω” ανέφερε ο κ. Λαπατσιώρας.
ΑΝΕΡΓΙΑ-ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας ο καθηγητής στάθηκε σε δύο σημεία: την ανεργία και το δημογραφικό ζήτημα.
“Λέγεται ότι οι μετανάστες δημιουργούν ανεργία, επομένως είναι πολλοί και πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός τους. Αυτός ο ισχυρισμός είναι λάθος. Παρά το γεγονός ότι όλοι έχουμε εμπειρίες ότι σε διάφορους κλάδους που δούλευαν Ελληνες παλιά τώρα χρησιμοποιούνται μετανάστες, αυτό που πράγματι συμβαίνει είναι ότι η παρουσία των μεταναστών δεν υποκαθιστά κυρίως εργασία άλλων αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά. Δηλαδή, όπως προκύπτει από όλες τις διαθέσιμες έρευνες, δημιουργεί νέες θέσεις απασχόλησης οι οποίες δεν υπήρχαν προηγουμένως. Επιπρόσθετα η δαπάνη που κάνουν οι μετανάστες λειτουργεί πολλαπλασιαστικά, δηλαδή αναζωογονεί την απασχόληση σε άλλους κλάδους της οικονομίας.
Ένα σημείο το οποίο επίσης παραβλέπεται είναι το δημογραφικό ζήτημα. Λόγω της υπογεννητικότητας το οποίο είναι και αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφαρμόζονται κοντά είκοσι χρόνια τώρα. Ο πληθυσμός της Ελλάδας χωρίς την παρουσία των μεταναστών θα μειωνόταν, γεγονός το οποίο πέρα από την ερημοποίηση περιοχών θα είχε και οικονομικές συνέπειες. Στο μέλλον για να αυξάνεται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη ο πληθυσμός, χωρίς να επηρεαστεί λόγω αυτού του στοιχείου η οικονομική δραστηριότητα, απαιτούνται μετανάστες πολλοί περισσότεροι απ? όσους είναι τώρα.”
Ολοκληρώνοντας ο κ. Λαπατσιώρας επισήμανε πως “το ελληνικό κράτος αντί για λογικές αναποτελεσματικές που υποδεικνύει ο τίτλος θα πρέπει να οργανώσει πολιτικές κοινωνικής ένταξης, πλήρους νομιμοποίησης των μεταναστών για να εμποδιστεί η εκμετάλλευσή τους, να ενισχυθεί η οικονομία και να πιεστούν οι επιχειρήσεις να μετατραπούν κυρίως σε επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου και όχι έντασης εργασίας και να δοθούν πολιτικά δικαιώματα, διότι το απαιτεί οποιαδήποτε έννοια δημοκρατίας μπορεί να σκεφτεί κανείς.”

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.