Μουσείο Τυπογραφείας

Συγκέντρωση αγροτών

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΤΕ ΧΑΝΙΩΝ

Ενημέρωση των αγροτοκτηνοτρόφων στα χωριά του Νομού Χανίων, από σήμερα έως και την Κυριακή, και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Αγροτική Τράπεζα, στην οδό Τζανακάκη, σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, οργανώνουν η ΠΑΣΥ, ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Μηθύμνης, Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας και Αμυγδαλοκεφαλίου, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.
«Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις μας στα Χανιά και προχωράμε σε πανελλαδικό συντονισμό με τους αγρότες της άλλης Ελλάδας που βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα», τονίζουν σε κοινή τους ανακοίνωση ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ν. Χανίων και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Δήμου Μηθύμνης, Δήμου Αρμένων, Παλαιών Ρουμάτων, Κάινας και Αμυγδαλοκεφαλίου. Παράλληλα, καταδικάζουν «τον εμπαιγμό που γίνεται στους αγρότες και τις παγίδες που στήνουν από κοινού το υπουργείο και οι πρόεδροι της ΓΕΣΑΣΕ και της ΟΑΣ Χανίων με τους “διαλόγους και “διαβουλεύσεις”. Έχουμε χορτάσει πια από αυτά. Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι στην καταστροφή που μας ετοιμάζουν στα πλαίσια της ΚΑΠ».
Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ
ΓΕΩΠΟΝΩΝ
Με χθεσινή ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Γεωπόνων Χανίων “εκφράζει την αλληλεγγύη του, στο δίκαιο αγώνα επιβίωσης των αγροτών της χώρας για μια ποιοτική και ανταγωνιστική γεωργία που θα διασφαλίζει τόσο το επίπεδο διαβίωσης τους όσο και τη παραγωγή και την εμπορία ποιοτικών και ασφαλών ντόπιων τροφίμων που θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας”. Και συνεχίζει:
“Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τον πρωτογενή τομέα έχουμε απογοητευτεί από τις ολιγωρίες, τους ερασιτεχνισμούς, τις ανικανότητες και τις αδιέξοδες πρακτικές της αγροτικής πολιτικής της τελευταίας εικοσαετίας. Έχουμε αγανακτήσει επειδή οι μεσάζοντες (έμποροι και καρτέλ) λεηλατούν τον κόπο των αγροτών μας και θησαυρίζουν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών με την ανοχή της πολιτείας. Για αυτό κατανοούμε και στηρίζουμε το δυναμικό, ακηδεμόνευτο και αγωνιστικό τρόπο των κινητοποιήσεων αυτών, που εκτός των άλλων ελπίζουμε να οδηγήσει στην αναγκαία ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού χώρου.
Πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση έχει τη βούληση και πρέπει να ξαναδώσει ελπίδα, όραμα και αισιοδοξία στους αγρότες μας που είναι σήμερα απογοητευμένοι, οργισμένοι και βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή οικονομική κατάσταση. Έχει υποχρέωση να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στήριξης των παραγωγών μας ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη και να παράγουν στην ελληνική περιφέρεια. Ζητάμε από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέσα από ένα ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο, να προχωρήσει άμεσα στην ικανοποίηση των ώριμων οικονομικών και θεσμικών διεκδικήσεων της πολυπληθέστερης, χρησιμότερης αλλά και πιο αδικημένης και πιο ανοργάνωτης επαγγελματικής τάξης της χώρας μας. Συστήνουμε στους αρμόδιους να προχωρήσουν ταχύτατα στην ανασυγκρότηση θεσμών και δομών στο χώρο της αγροτικής παραγωγής και οικονομίας.
Το 2008, το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο των αγροτικών μας προϊόντων ήταν 4 δισεκατομμύρια ευρώ, διότι παράγουμε μόνο το 40% των διατροφικών αναγκών μας, ενώ εισάγουμε το άλλο 60%”.
Καταλήγοντας σημειώνει μεταξύ άλλων:
“Αν θέλουμε λοιπόν να υπάρχουν αγρότες, αγροτική παραγωγή και οικονομία και ζωντανή ενδοχώρα στο μέλλον πρέπει:
Να αναγνωρίσουμε την αγροτική οικονομία ως στρατηγικής σημασίας για τη Χώρα. Να προσανατολιστούμε, με φιλικές προς το περιβάλλον διαδικασίες, στη παραγωγή ζητημένων διατροφικών προϊόντων ποιότητας. Να επιδιώξουμε μια άλλη φιλικότερη για τον παραγωγό ΚΑΠ και να προετοιμαστούμε τώρα για την μετά 2013 εποχή. Να αναδιαμορφώσουμε το Πρόγραμμα Αλ. Μπαλτατζής 2007 – 2013 ώστε να είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις πραγματικές ανάγκες του πρωτογενή τομέα. Να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο αγροτικής ανάπτυξης με την ενσωμάτωση της μέγιστης επιστημονικής βοήθειας. Να προωθήσουμε με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο τα προϊόντα μας στις ξένες αγορές. Να προχωρήσουμε με επιστημονικό τρόπο στις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις στη φυτική και ζωική παραγωγή. Να εγκαταλείψουμε το σημερινό αναξιόπιστο και προβληματικό ΟΣΔΕ με τα υπέρογκα πρόστιμα. Να αναβαθμιστεί ο ρόλος των γεωπόνων και των υπηρεσιών και ιδρυμάτων του πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο της νέας διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας. Να στηρίξουμε το απευθείας εμπόριο παραγωγών – καταναλωτών, τις συλλογικές μορφές δράσεις των παραγωγών και τη πάταξη της νοθείας και της αισχροκέρδειας”.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ
Σύσκεψη για “Κρητική Γωνιά”

Σύσκεψη με στόχο τη δημιουργία “Κρητικής Γωνιάς”, δηλαδή χώρου διάθεσης Κρητικών προιόντων σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα, αλλά και στο αεροδρόμιο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 10 το πρωί στη Νομαρχία Χανίων. Τη σχετική πρόταση έκανε ο αντινομάρχης Χαράλαμπος Κουκιανάκης ο οποίος έστειλε πρόσκληση στους παρακάτω αποδέκτες: Αερολιμενάρχη Χανίων, Carrefour – Μαρινόπουλος, Χαλκιαδάκης Α.Ε., Lidl, ΜΕΤΡΟ Α.Ε., A-B Βασιλόπουλος, Προμηθευτικό Συνεταιρισμό Παντοπωλών Νομού Χανίων.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.