Μουσείο Τυπογραφείας

ΜΗΝΥΜΑ ΦΙΛΟΖΩΩΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΗΠΟ

“Να δοθεί τέλος στην αιχμαλωσία των ζώων” φώναξαν χθες φιλόζωοι των Χανίων, στην εκδήλωση που πραγματοποίησε ο σύλλογός τους στον Δημοτικό Κήπο. Το θέμα του εγκλεισμού του Κρητικού αίγαγρου και των παγωνιών στα κλουβιά τέθηκε επιτακτικά από τους φιλόζωους που ξεκίνησαν τη συλλογή υπογραφών υπέρ του αιτήματός τους. Στο αίτημα συνηγορεί και ο Δήμος Χανίων, αναφέροντας πάντως ότι τα ζώα ανήκουν στην Διεύθυνση Δασών και εκείνη έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.
“Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στην ύπαρξη φυλακών ζώων, γιατί έτσι βλέπουμε τους κήπους που έχουν κλουβιά με έμβια όντα. Πιστεύουμε ότι δεν μας μαθαίνουν κάτι για την φύση των ζώων, αντίθετα μας δείχνουν κάποια πράγματα για την φύση του ανθρώπου και κατά πόσο μπορούμε να σεβαστούμε το διαφορετικό και την ελευθερία του”, ανέφερε η κ. Μελίτα Λαζαράτου, μέλος του φιλοζωικού συλλόγου. Η κ. Λαζαράτου επισήμανε πως “η άμεση απελευθέρωση των ζώων δεν είναι δυνατόν να γίνει γιατί έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα πάνε σε μεγάλους χώρους, κάτω από καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, πιο κοντά στο φυσικό τους περιβάλλον. “
“ΒΙΑΙΗ ΦΥΣΗ”
“Αν μας διδάσκει κάτι η έκθεση των ζώων σε κήπους αυτό είναι η βίαιη φύση του ανθρώπου. Του ανθρώπου που θέλει να κυριαρχεί στη φύση και χρησιμοποιεί τα ζώα ως σημάδια της δύναμής του, όπως τα χρησιμοποιούσε άλλοτε για να δείξει το μεγαλείο των αυτοκρατοριών του. Του ανθρώπου που γυρνώντας επιλεκτικά και επιδεικτικά την πλάτη στην επιστήμη, αρνείται την εξελικτική συνέχεια των ζωντανών οργανισμών και χρησιμοποιεί τα κάγκελα για να διαχωρίσει στη συνείδησή του τη θέση του από τα μη ανθρώπινα ζώα” ανάφεραν σε κείμενο που μοίρασαν τα μέλη του Φιλοζωικού, τονίζοντας πως η έκθεση των ζώων στα κλουβιά δίνει μια αλλοιωμένη και μόνο εικόνα τους την στιγμή που σήμερα με το διαδίκτυο, τα ντοκιμαντέρ, αλλά και τη δική μας διακριτική και υπομονετική παρουσία στην φύση μπορούν να μας μάθουν πολύ περισσότερα για τις πραγματικές τους συνήθειες, τις ανάγκες τους και τις θαυμαστές τους ικανότητες.
Το θέμα τέθηκε στον κ. Σαματά ο οποίος απάντησε πως έχει συσταθεί επιτροπή “προκειμένου να επικοινωνήσουμε με τους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα το δασαρχείο γιατί τα ζώα άνηκαν και ανήκουν στη Δ/νση Δασών να βρεθεί ένας τρόπος να πάνε στο χώρο που ανήκουν. Θα κάνουμε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με τη Διεύθυνση Δασών και πάλι” ανάφερε ο αντιδήμαρχος. Πάντως όπως σημειώθηκε στην εκδήλωση από το 1985 επί δημαρχίας Κατσανεβάκη είχε ζητηθεί στην Διεύθυνση Δασών να αναλάβει πρωτοβουλία για το συγκεκριμένο θέμα χωρίς καμία ανταπόκριση.
ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΤΤΩΜΑΤΑ
Σε άλλο σημείο της εκδήλωσης ο κ. Σαματάς μίλησε για επιβολή προστίμων σε όλους όσοι δεν μαζεύουν τα περιττώματα των ζώων τους από δημόσιους χώρους. ” Κάνω έκκληση στους Χανιώτες που έχουν ζώα και βγαίνουν στους δρόμους και στα πάρκα για να αφοδεύσουν ότι η υπομονή έχει εξαντληθεί. Η δημοτική αστυνομία θα επιβάλλει τα πρόστιμα που προβλέπονται από το νόμο. Κάνουμε μια προσπάθεια για να κρατήσουμε την πόλη καθαρή. Oι ιδιοκτήτες σκύλου, σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας του Δήμου, αν δεν κρατάνε σκουπάκι, σακουλάκι και φτυαράκι, τους επιβάλλεται κατευθείαν πρόστιμο. Παρακαλώ όλους να κάνουμε την προσπάθεια, γιατί κάποιοι κακοπροαίρετοι με αυτήν την αφορμή βρίσκουν την ευκαιρία να δηλητηριάζουν τα ζώα” ανάφερε χαρακτηριστικά.
Στην εκδήλωση ο φιλοζωικός σύλλογος έκοψε την πίτα του και ακολούθησε σύντομη ομιλία από την λογοτέχνιδα και γιατρό κ. Πηνελόπη Ντουντουλάκη.

Στον “πάγο” η δημιουργία
κυνοκομείου στον Ναύσταθμο

Ούτε σε χώρο του Ναυστάθμου Σούδας δεν θα γίνει το κυνοκομείο, αφού άλλαξαν τα δεδομένα σε ότι αφορά κάποιο χώρο που είχε βρεθεί μέσα στη στρατιωτική μονάδα. Αρχικά είχε βρεθεί κάποιο σημείο μέσα στο Ναύσταθμο μετά από προσπάθειες της ΤΕΔΚ Χανίων, και αναμένονταν η θετική απόφαση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ωστόσο ο Ναύσταθμος φαίνεται να άλλαξε απόφαση και να χωροθέτησε σε άλλο σημείο το κυνοκομείο για το οποίο όμως υπήρχαν αντιδράσεις. “Ο Ναύσταθμος πρότεινε άλλο σημείο που δεν «περπατάει» για άλλους λόγους. Δυστυχώς ούτε αυτή η περίπτωση ευδοκίμησε” ανάφερε ο γενικός γραμματεάς της ΤΕΔΚ κ. Γιάννης Κοτσιφάκης, όταν ρωτήθηκε σχετικά.
Σύμφωνα με τον κ. Κοτσιφάκη “όλοι περιμένουμε τώρα την μεταρύθμιση του Καλλικράτη και τις αλλαγές στο σκηνικό στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η εκτίμησή μου είναι ότι αν γίνουν λίγοι δήμοι στα Χανιά θα λυθούν πολλά προβλήματα όπως του κυνοκομείου καθώς θα σπάσει ο τοπικισμός και θα βρεθούν λύσεις. Δυστυχώς, υπάρχει αυτή η νοοτροπία για αυτά τα θέματα “να μην πάει σε εμένα η α’ δραστηριότητα, να πάει στον άλλο. “Αυτή η νοοτροπία επικρατεί. Εμείς ψάξαμε σχεδόν σε όλους τους δήμους αλλά δεν υπήρξε καμία θετική έκβαση γιατί υπήρχαν αντιδράσεις στα περισσότερα σημεία και άλλα δεν ήταν κατάλληλα, ή είχαν πολύ υψηλό κόστος αγοράς”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.