Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο πληθωρισμός
επιταχύνθηκε
στην ευρωζώνη

Στο υψηλότερο επίπεδο των 11 τελευταίων μηνών ανήλθε τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη, καθώς λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών οι τιμές του πετρελαίου σκαρφάλωσαν σε υψηλό 15 μηνών, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός επιταχύχθηκε στο 1% από 0,9% τον Δεκέμβριο.
Οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει άνοδο 1,2%.
Οι εκτιμήσεις της Eurostat δεν περιλαμβάνουν στοιχεία για τη μηνιαία μεταβολή ή περισσότερες λεπτομέρειες, οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 26 Φεβρουαρίου.
Βασική αιτία της ανόδου του πληθωρισμού, παρά τη μείωση του λειτουργικού κόστους από τις επιχειρήσεις και τις περικοπές θέσεων εργασίας, είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Το τελευταίο έτος, το πετρέλαιο έχει ενισχυθεί κατά 76% περίπου.

Μειώθηκε η διακίνηση
επιβατών στα λιμάνια

Μείωση 5% σημείωσε η διακίνηση επιβατών στους ελληνικούς λιμένες το δεύτερο τρίμηνο 2009, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2008, έναντι αύξησης 1,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2008 προς το 2007. 
Παράλληλα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία η διακίνηση εμπορευμάτων στους ελληνικούς λιμένες το δεύτερο τρίμηνο 2009, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2008, παρουσίασε μείωση κατά 4,5% έναντι μείωσης 9,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2008 προς το 2007.

Η ΕTΕ καθιερώνει
τον “Συνήγορο
του Πελάτη”

Η Εθνική Τράπεζα, στο πλαίσιο εφαρμογής νέου κώδικα συναλλακτικής συμπεριφοράς και με σκοπό τη συνεχή αναβάθμιση των σχέσεων με την πελατεία της, καθιερώνει με πρωτοβουλία της τον θεσμό του “Συνήγορου του Πελάτη” (Ombudsman) κατά τα διεθνή πρότυπα. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο Συνήγορος του Πελάτη θα μεριμνά για τη φιλική διευθέτηση των διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ της Τράπεζας και των πελατών της, οι οποίες δεν κατέστη εφικτό να διευθετηθούν είτε από τις Επιχειρηματικές Μονάδες της Τράπεζας είτε από τον Τομέα Εξυπηρέτησης Πελατείας.  Είναι σημαντικό το γεγονός ότι με στόχο τη διευθέτηση ενός παραπόνου ο Συνήγορος του Πελάτη θα έχει το δικαίωμα να προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία που θεωρεί δίκαιη και ενδεδειγμένη για την επίλυσή του.

Σχέδιο λιτότητας
από την Ισπανία

Η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε χθες ένα σχέδιο λιτότητας με στόχο να εξοικονομηθούν 50 δισεκατομμύρια ευρώ ως το 2013 και να επιστρέψει η χώρα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού συμφώνου σταθερότητας που περιορίζει στο 3% το δημοσιονομικό έλλειμμα των κρατών μελών. Η ισπανική κυβέρνηση ενέκρινε επίσης χθες μια πρόταση για τη μεταρρύθμιση της κοινωνικής ασφάλισης που προβλέπει να αυξηθεί κατά δύο χρόνια η νόμιμη ηλικία σύνταξης, από τα 65 στα 67 χρόνια, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μαρία Τερέσα Φερνάντες ντε λα Βέγκα. Η πρόταση θα συζητηθεί από τα πολιτικά κόμματα και έχει στόχο να καθιερωθεί “η νέα συντάξιμη ηλικία στα 67 χρόνια”, δήλωσε η ντε λα Βέγκα στο τέλος της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Ξεπέρασε το 10% η ανεργία

Βρυξέλλες
Στα υψηλότερα επίπεδα από τότε που θεσπίστηκε η ζώνη του ευρώ, πριν από δέκα χρόνια, έφθασε η ανεργία στην Ευρωζώνη τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τον οποίο ξεπέρασε και το ψυχολογικό φράγμα του 10%, από το 8,2% που ήταν τον Νοέμβριο.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η ανεργία στη ζώνη του Ευρώ ξεπέρασε το 10% τον Δεκέμβριο του 2009, φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τη θέσπιση του ευρώ πριν από ένδεκα χρόνια. Πέρσι, τέτοια εποχή, η ανεργία βρισκόταν στο 8,2%, ενώ τον περασμένο Νοέμβριο ήταν στο 9,9%, σύμφωνα με στοιχεία, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Στη χειρότερη κατάσταση βρίσκεται η Ισπανία, η οποία με βάση τα στοιχεία της Eurostat, εμφανίζει ποσοστό ανεργίας 19,5% του οικονομικώς ενεργού πληθυσμού.
Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζονται στην Ολλανδία (4%) και την Αυστρία (5,4%). Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία ανήλθε τον Δεκέμβριο στο 9,6%, ενώ στις ΗΠΑ ήταν στο 10%. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, στην ανακοίνωση της Eurostat δεν υπάρχουν στοιχεία για τον Δεκέμβριο του 2009.

ΣΤΗ ΡΗΓΙΛΛΗΣ
Συνάντηση Σαμαρά με ΕΣΕΕ
Αθήνα
Με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) συναντήθηκε στη Ρηγίλλης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε πως έγινε μία εποικοδομητική συζήτηση με αναφορά σε όλα τα θέματα της αγοράς όπως είναι η οικονομική κρίση, η ρευστότητα, η μείωση της κατανάλωσης, το ασφαλιστικό, ο τρόπος φορολόγησης των εμπόρων. Ο κ. Κορκιδής σημείωσε ότι πρόκειται για μεγάλα θέματα που δεν κλείνουν εύκολα ζήτησε από τον Πρόεδρο της ΝΔ να στηρίξει τη χώρα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και να υπάρξει και καθοδήγηση της Κυβέρνησης εκεί που πρέπει. Είπε επίσης ότι ο κ. Σαμαράς κατέγραψε τις θέσεις της ΕΣΕΕ, ότι ήταν γνώστης πολλών θεμάτων και ότι έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το φορολογικό.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Βελτίωση του κλίματος

Tα θετικά σχόλια ευρωπαίων αξιωματούχων για την Ελλάδα, η υποχώρηση του spread στην αγορά ομολόγων και το ευνοϊκό διεθνές κλίμα λόγω της σημαντικής ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το δ? τρίμηνο βελτίωσαν το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.
O Γενικός Δείκτης Τιμών με μοχλό τις τραπεζικές μετοχές, επανήλθε πάνω από τα επίπεδα των 2.000 μονάδων και έκλεισε στις 2.048,32 μονάδες έναντι 1.985,86 μονάδων της προηγουμένης, σημειώνοντας υψηλά κέρδη 62,46 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,15%. Σε εβδομαδιαία βάση, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 0,72%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 6,73%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 1.037,14 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,85%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 2.386,15 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 1,26%. Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 387,71 μονάδες, με κέρδη σε ποσοστό 1,82%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 2.344,08 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 3,50%. Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.744,02μονάδες, με άνοδο 3,52%.
Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές όλων των μετοχών του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τη μετοχή του ΟΠΑΠ (-0,44%). Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (+8,80%), της Βιοχάλκο (+7,32%), της Atebank (+6,88%), της Marfin Popular Bank (+6,44%) και της MIG (+6,32%). 143 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 45 πτωτικά και 47 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές : Μουζάκης (κ) +13,89%, Εμπορικός Δεσμός (κο) +11,11%, Τζιρακιάν Προφίλ (κ) +10,00%, Medicon +9,83% και Alpha Bank +8,80%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Compucon -10,00%, CPI -8,33%, Space Hellas -6,25%, Αθηνά -6,25% και Εδραση -5,88%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 277,468 εκατ. ευρώ. Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 7.860.624 τεμάχια, Eurobank με 3.930.823, Alpha Bank με 3.773.483 και Alapis με 3.300.717 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 123,812 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 25,626, Eurobank με 24,286 και ΟΠΑΠ με 16,418 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 78,258 δισ. ευρώ.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΙΟΒΕ
Ελλειψη στρατηγικής για την κλωστοϋφαντουργία
Η επικέντρωση της ελληνικής κλωστοϋφαντουργίας σε προϊόντα χαμηλού βαθμού διαφοροποίησης συνιστά μια από τις βασικές αδυναμίες της εγχώριας κλωστοϋφαντουργίας η οποία δεν είναι πλέον σε θέση να ανταγωνιστεί την παραγωγή των αναπτυσσόμενων χωρών στο πεδίο των τιμών. Οπως προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), για τον κλάδο, η τεχνολογική αναβάθμιση, η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, η εκμετάλλευση της πολύχρονης εμπειρίας και η αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της χώρας μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την επανατοποθέτηση του κλάδου στις διεθνείς αγορές, με πιθανότητες επιτυχίας.
Εκπρόσωποι του κλάδου επισημαίνουν την έλλειψη εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τον κλάδο. Εκτιμούν επίσης ότι η έλλειψη πολιτικής για το ελληνικό βαμβάκι, που αποτελούσε στις προηγούμενες δεκαετίες σημαντικότατο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική κλωστοϋφαντουργία, έχει οδηγήσει σταδιακά σε ποιοτική υποβάθμιση αυτής της βασικής για τον κλάδο εισροής.
Υστερήσεις και προβλήματα παρατηρούνται επίσης στις επενδύσεις έρευνας και ανάπτυξης καινοτόμων προϊόντων, στη σύνδεση της παραγωγής με την εκπαίδευση, στη συμμόρφωση των προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές, στις τηλεπικοινωνιακές υποδομές στην περιφέρεια, στη σχέση των επιχειρήσεων με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και με το σύστημα πληρωμών που στηρίζεται σε μεταχρονολογημένες επιταγές. Το παραεμπόριο και ο παράνομος τρόπος εισαγωγής και διακίνησης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων αποτελούν ένα επιπλέον σημαντικό χρόνιο πρόβλημα για τον κλάδο. Θεωρείται τέλος απαραίτητη η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των επιχειρήσεων του κλάδου και η αποφυγή φαινομένων επιλεκτικής κρατικής συνδρομής σε μεμονωμένες επιχειρήσεις, καθώς αυτή δεν διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού και μπορεί τελικά να οδηγήσει σε πολλαπλάσια αρνητικά αποτελέσματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα